فهرست مطالب این مقاله
همانطور که میدانید دنیای نامحدود اینترنت، سرویسها و خدمات زیادی داشته و امکانات بیشماری را در اختیار کاربران خود قرار داده است. یکی از این امکانات و کاربردها، سرویسهایی هستند که با مخاطب ارتباط برقرار میکنند و موجب اتصال انسانها با یکدیگر میشوند. وبلاگ یکی از همین سرویسهاست. احتمالا همهی شما نام آن را شنیدهاید. امروز در این مقاله قصد داریم بیشتر در اینباره با شما صحبت کنیم و از وبلاگ، تاریخچه و کاربرد آن برایتان بگوییم. در پایان به شما ده سرویس وبلاگدهی خوب را معرفی میکنیم که در صورت تمایل به راهاندازی وبلاگ شخصی خود، بتوانید از آنها استفاده کنید. پس با ما همراه باشید.
وبلاگ چیست؟
معنی لغوی: واژهی Weblog از دو بخش Web (شبکهی جهانی اطلاعات) و Log (فایلهایی که تمام اتفاقاتی که در کامپیوتر میافتد را ثبت میکند) تشکیل شده است. این واژه توسط یک وبلاگنویس آمریکایی به نام Jorn Barger ابداع شده است و به معنی “دفترچه خاطرات آنلاین” میباشد.
واژهی بلاگ را Peter Merholz ابداع کرده و پس از آن برنامهنویس مشهور Evan Williams در سیستم وبلاگدهی گوگل واژهی Blogger را خلق نموده و بعد هم سیستم وبلاگنویسی Blogger را نوشته است.
تعریف:
به طور خلاصه وبلاگ صفحهای در اینترنت برای ثبت کردن وقایع است. اگر بخواهیم تعریف دقیقتری برایش در نظر بگیریم میتوانیم بگوییم وبلاگ یک یا چندین صفحهی اینترنتی است که به صورت شخصی یا گروهی اداره میشود. در آن صفحه، شخص یا گروهی به نوشتن و ثبت وقایع مختلف میپردازند. نویسندهی وبلاگ پس از نوشتن سلسله مطالب خود به صورت هر روزه یا چند روز یکبار، آن را برای مطالعهی عموم مردم در وبلاگ خود منتشر میکند. حال این مطالب میتواند در خصوص یک موضوع واحد باشد یا شامل موضوعات شخصی شود همچون افکار، عقاید و باورها، شعر، خاطرات یا وقایع روزانهی فرد نویسنده.
وبلاگ را میتوان یک نشریهی اینترنتی هم نامید؛ چون مطالب آن در اینترنت منتشر میشود. برخی افراد حتی از آن با عنوان یک “رسانهی اینترنتی” هم نام میبرند.
هماکنون وبلاگنویسی از کارهای مورد علاقهی بسیاری از مردم جهان است به خصوص آنها که دست به قلم خوبی دارند و مایلند دلنوشتههای خود را با دیگران به اشتراک بگذارند. صدها میلیون نفر از مردم جهان از طریق همین وبلاگنویسی با دیگران ارتباط برقرار کرده و دایرهی ارتباطات خود را گستردهتر مینمایند.
تفاوت سایت (وبسایت) و وبلاگ چیست؟
برای دانستن تفاوت این دو ابتدا باید به تعریفشان رجوع کنیم و سپس به کاربردی که هر کدام از آنها دارند.
وبسایت
اول این را بدانید که وبسایت، قبل از وبلاگ به وجود آمده است. پس از اینکه وب در بستر اینترنت شکل گرفت و رشد کرد، وبسایتها به وجود آمدند. در ابتدا وبسایتها اطلاعات بسیار مختصر و محدودی داشتند و بیشتر مانند یک کارت ویزیت آنلاین عمل میکردند. برای مثال نخستین وبسایتها تنها اطلاعاتی چون اسم و آدرس، شماره تماس و ایمیل، چند عکس و برخی توضیحات عمومی را داشتند. با گذشت زمان وبسایتها تخصصیتر و پیشرفتهتر عمل کرده و برای کسب وکارها، شرکتها و سازمانها به یک کاتالوگ یا بروشور آنلاین تبدیل شدند.
اطلاعاتی که در سایت آپلود میگردد، هر روز یا به طور مرتب آپدیت نمیشود و ممکن است مدتها ثابت و بدون تغییر باقی بماند. مگر در مواردی که چیزی تغییر میکند و باید حتما در سایت ذکر گردد؛ مثلا اگر محصول جدیدی به مجموعه اضافه شود یا آدرس و شماره تماس شرکت تغییر کند؛ در این صورت مطالب سایت به روز میشود.
وبلاگ
وبلاگ اما اینگونه نیست و محتوای آن روزانه یا حداقل چند روز یکبار تغییر میکند و هر بار مطالب جدیدی به آن اضافه میشود. ست گادین تاکید دارد که امروزه همهی شبکههای اجتماعی همچون فیسبوک، اینستاگرام و… شکلهایی از وبلاگنویسی هستند که در کنار آن قابلیتهای دیگری هم برایشان ایجاد شده است. به نظر او هستهی اصلی وبلاگنویسی، تولید محتوای منظم روزانه است.
در خصوص تفاوت دوم همانطور که بالاتر هم اشاره شد، وبلاگ در ابتدا مانند یک دفترچه خاطرات آنلاین بوده و برای ثبت وقایع و رویدادهای روزمره استفاده میشده اما بعدها کاربردهای دیگری هم پیدا کرده است کاربردهایی مانند قرار دادن اخبار و اطلاعات و مطالب آموزشی. کار وبلاگ صرفا اطلاع رسانی است اما وبسایت به ارائهی خدمات آنلاین همچون فروش محصول میپردازد.
تاریخچهی وبلاگنویسی
تاریخچهی وبلاگنویسی در جهان به قبل از سال 2000 میلادی باز میگردد؛ اما انفجار وبلاگنویسی و رشد فزایندهی آن با آغاز قرن بیست و یکم اتفاق افتاد.
در ایران تاریخچهی وبلاگنویسی به 23 خرداد ماه سال 1381 برمیگردد. در این تاریخ اولین سرویس ارائه دهندهی وبلاگ یعنی سایت پرشین بلاگ (persianblog.ir) آغاز به کار نمود. نام این سایت در آن زمان پرشینداتکام بود که در سال 86 دامنهاش به سرقت رفت و از آن پس با نام دامنهی دات آی آر فعالیت میکند.
در ایران وبلاگنویسی ظرف مدت کوتاهی بسیار رشد کرد و امروزه تعداد وبلاگنویسان ایرانی از مرز میلیون هم گذشته است. در حال حاضر بر اساس آمارها ایران جزو ده کشور اول وبلاگنویس دنیا است.
مقدمات و پیشنیاز های وبلاگنویسی
چون سرویسهای تحت وب، امکانات رایگان زیادی در اختیار کاربران خود قرار میدهند، لذا شما برای وبلاگنویسی نیاز نیست پولی بپردازید. همین که یکسری ملزومات این کار را فراهم کنید کفایت میکند. در ابتدا شما نیاز به یک کامپیوتر شخصی یا لپتاپ دارید که به اینترنت متصل باشد. غیر از اینها، آشنایی داشتن با ویندوز و ورد، اصول تایپ و زمان گذاشتن برای نوشتن مطالب وبلاگ، ضروری است. چیزی که شما باید در وبلاگنویسی داشته باشید استمرار و خسته نشدن است. به عنوان مثال بهتر است در شبانهروز تایم مشخصی را به آپدیت کردن وبلاگ خود اختصاص داده و از قبل برایش برنامهریزی داشته باشید. به این ترتیب از پیش میدانید که هر شب راجع به چه موضوعی قرار است مطلب پست کنید و این برایتان بسیار کمک کننده خواهد بود.
برای وبلاگنویسی چگونه و از کجا شروع کنیم؟
برای وبلاگنویسی حتما لازم نیست که نویسنده باشید. همین که قلم خوبی داشته باشید و بتوانید موضوع مورد نظر را به شیوهای جذاب و گیرا بیان کنید، کفایت میکند. شما باید طوری بنویسید که بتوانید مخاطب را با خود همراه کرده و ذهن او را به دنبال خود بکشانید. این گونه او ترغیب میشود ضمن بازدید از وبلاگ شما مطالبتان را به طور مستمر پیگیری کند.
به دنبال موضوعات پیچیده و عجیب و غریب نباشید. اگر احساس کردید در مورد موضوعی شما بیشتر از دیگران میدانید، میتوانید حرفهایتر از آنها عمل کنید یا احتمال میدهید موضوعتان برای دیگران هم جذاب و جالب توجه است، شروع کنید. یادتان باشد پستهای وبلاگ شما حتما نیاز نیست که متن و نوشته باشد بلکه میتواند شامل عکس هم بشود. امروزه بسیاری از عکاسان و گرافیستها و… وبلاگهای پربازدیدی دارند.
سرویسهای وبلاگدهی برتر ایرانی
در ادامه به معرفی برترین سرویسهای وبلاگدهی در ایران میپردازیم که با ثبتنام در آنها به صورت رایگان میتوانید وبلاگ شخصی خود را بسازید. راستی اگر کسب و کار اینترنتی داشته و یا محصولی برای فروش دارید، وبلاگ برای کار شما مناسب نیست و بهتر است به فکر طراحی یک سایت باشید. البته با انتشار مطالب مرتبط با کسب و کارتان در وبلاگ میتوانید تبلیغ سایت کاری خود را نیز بکنید و با تولید محتوای ارزشمند رونقی به فروشتان ببخشید.
در ایران سایتهایی که برای ساخت وبلاگهای ایرانی میتوانید از آنها استفاده کنید در نوع خود سایتهای بسیار خوبی هستند چرا که ضمن داشتن سرعت مناسب، عملکرد خوبی هم دارند. پس با ما همراه باشید تا بهترین این سایتها را بیشتر بشناسید.
1_ بلاگفا (Blogfa.com)
بهترین سایت ساخت وبلاگ رایگان فارسی در ایران، بلاگفا است که در رتبهی یک کشور قرار دارد. این سرویس وبلاگدهی از سال 1383 که شروع به کار کرده تا به امروز تقریبا به صورت پایدار به ارائهی خدمت پرداخته است. چرا میگوییم تقریبا پایدار؟ چون این سایت در سال 89 برای مدتی فیلتر بود و در سال 94 هم به دلیل مشکلی که برای سرورهای آن پیش آمد، دو ماه از سرویس خارج شده بود. زمانی هم که مجددا به ارائهی خدمت پرداخت، بخشی از اطلاعات کاربران از آن پاک شده بود. سرورهای بلاگفا در کانادا میزبانی شدهاند و طبق آمار الکسا در آوریل سال 2019 سایت بلاگفا هجدهمین وبسایت پربازدید ایرانی بوده است.
نقاط قوت سایت بلاگفا:
- سرعت مناسب بارگذاری وبلاگها با وجود تعداد زیاد کاربران و مطالب
- سادگی و کمحجم بودن پنل کاربری
نقاط ضعف سایت بلاگفا:
- عدم امکان استفادهی سرویس با مرورگرهای دستگاههای هوشمند در این سرویس دهنده
- رسپانسیو نبودن صفحات اصلی، پنل و رابط کاربری بلاگفا
- این سایت در سالهای اخیر به روز رسانی خاصی نداشته است.
2_ بلاگ (Blog.ir)
سرویس بلاگداتآیآر زیرمجموعههای سایت بیان است و از برترین سایتهای وبلاگساز ایرانی هم به شمار میآید.
امکانات
از امکانات و قابلیتهای بلاگ میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- فضای اختصاصی برای عکسها و ارائهی فضای بارگذاری فایل با امکان مدیریت آن
- امکان به روزرسانی وبلاگ با پیامک
- عدم نمایش آگهیهای تبلیغاتی در وبلاگهای این سرویس
- دارا بودن قالبهای منحصر به فرد و زیبا
- مدیریت لینکهای مورد علاقه
- حفاظت از مطالب مهم و اختصاصی
- ارائهی آمار بازدیدکنندگان هر بلاگ در طی روز و ماه
- و…
نقاط ضعف
نقطه ضعف این سایت این است که با وجود اینکه پنل کاربری رسپانسیو است، صفحات اصلی رسپانسیو نیستند و هماهنگی کاملی بین پنل و رابط کاربری با مرورگرهای دستگاههای هوشمند (تبلت و موبایل) وجود ندارد.
3_ میهن بلاگ (Mihanblog.com)
از برترین سایتهای وبلاگدهی ایرانی میتوان به میهن بلاگ اشاره کرد که محبوبیت زیادی هم بین وبلاگنویسان دارد. فعالیت این سایت از 26 آبان ماه سال 1383 شروع شد و مالکیت آن در سال 87 به شرکت فناوران ایده پردار صبا (صبا ایده) واگذار شده است.
نقاط قوت
از نقاط قوت و امکانات این سرویس وبلاگدهی میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- داشتن منوی کاربری ساده و مرتب
- ارائهی اپلیکیشن اندروید
- امکان ارسال و آرشیو مطالب
- قسمت نظرات و موضوعات
- قالب و صفحات جانبی
- صندوق پیام و لینکستان
- لینکدونی و نظرسنجی
- باشگاه نویسندگان
- تنظیمات دامنه و وبلاگ
- عدم نمایش آگهی در وبلاگها
نقاط ضعف:
ریسپانسیو نبودن و عدم هماهنگی پنل و رابط کاربری با مرورگرهای دستگاههای هوشمند (موبایل و تبلت).
4_بلاگاسکای (Blogsky.com)
سایت بلاگاسکای، فعالیتش را از 20 فروردین سال 82 توسط مرتضی توکلی و مسعود چنگیزی شروع کرده است. این سایت که از سرورهای قدرتمند کشور آلمان استفاده میکند، در ابتدا به صورت دو زبانه (انگلیسی و فارسی) فعالیت میکرد اما مدتی بعد بخش انگلیسیاش را حذف نمود.
سرویس وبلاگدهی بلاگاسکای از سال 82 که شروع به کار کرده، تا به امروز تقریبا به صورت پایدار و بدون قطعی به ارائهی خدمات پرداخته و البته به روزرسانیهایی هم داشته است.
نقاط قوت
از نقاط قوت این سایت میتوان به رسپانسیو بودن صفحات اصلی، پنل و رابط کاربری آن اشاره کرد. شما با بلاگاسکای میتوانید با مرورگر دستگاههای هوشمند، وبلاگنویسی کنید. در وبلاگهای بلاگاسکای تعدادی آگهیهای تبلیغاتی نمایش داده میشود.
نقاط ضعف
نقطه ضعف بلاگ اسکای عدم ارائهی فضای آپلود فایل در این سایت و ارجاع کاربران به پیکوفایل است.
5_ پرشینبلاگ (Persianblog.ir)
از آنجا که پرشینبلاگ فعالیتش را از سال 1381 آغاز نموده است، نخستین سایت وبلاگدهی ایرانی به شمار میآید. پرشینبلاگ از زمان تاسیس تا 4 سال اول فعالیتش، به کمک تیم حرفهای خود توانست تا 700 هزار بلاگ را پشتیبانی نماید.
سرویس وبلاگدهی پرشینبلاگ در ابتدا با نام دامنهی دات کام فعالیتش را آغاز کرده بود؛ اما در سال 86 دامنهی اصلی آن از دسترس خارج شد و پس از آن این سرویس با دامنهی دات آی آر به فعالیتش ادامه داد. پرشینبلاگ از آن زمان تاکنون پایداری خوبی در ارائهی خدمات خود به کاربران داشته است. در حال حاضر وبلاگنویسان میتوانند با استفاده از امکانات این سرویس، وبلاگ خود را ایجاد کرده و در حیطهی مورد علاقهشان همچون پزشکی، ورزشی، خبری، هنری، اقتصادی، تجاری، مذهبی و …. به فعالیت و بارگذاری مطالب بپردازند.
امکانات سایت پرشینبلاگ:
- دارا بودن سیستمهای مدیریت فایل
- پشتیبانگیری
- لایک کردن پستها
- درج نظرات
- آمار بازدید پیشرفته برای مقالات
- زمانبندی پست
- مدیریت نویسندگان
- مدیریت صفحات جانبی
- نظرسنجی و صندوق پیام
- منظم و ساده بودن
- درج پستهای رمزدار و ثابت
- و…
نقطه ضعف پرشینبلاگ:
رسپانسیو نبودن صفحات اصلی، پنل و رابط کاربری، عدم امکان کارکردن با مرورگر سیستمهای هوشمند چون موبایل و تبلت.
6_ ویرگول (virgool.io)
سایت ویرگول را میتوانیم یک استارتاپ نوپا در زمینهی خدمات وبلاگنویسی بدانیم که نسل جدیدی از این سرویس دهندههاست و در واقع نسخهی فارسی شدهی سایت مدیوم میباشد. سایت مدیوم در سال 2012 توسط ایوان ویلیامز از بنیان گذاران سرویس Blogger و توئیتر شکل گرفت و با شعار Where good ideas find you به جهانیان معرفی شد. ویلیامز با ایدهی ترکیب فضای وبلاگهای قدیمی و شبکههای اجتماعی، مدیوم را ساخت و آن را تبدیل به مکانی برای نوشتن و حتی کسب درآمد نمود.
سرویس ویرگول نیز با الهام از مدیوم در سال 1396 در ایران شکل گرفت و با شعار “جایی برای خواندن و نوشتن” به فعالیت پرداخت. سایت ویرگول در مدت زمان کمی از آغاز به کارش در بین مخاطبین خود شهرت و محبوبیت زیادی پیدا کرد و آن هم به خاطر دسترسی سریع، سادگی، سرعت و سایر امکاناتی بود که به کاربرانش ارائه مینمود. از دیگر نقاط قوت ویرگول میتوان به امکان ارائهی خدمات از طریق اپلیکیشن موبایل اشاره کرد.
با توجه به تازگی تاسیس این سایت و سابقهی کمی که در ارائهی خدمات به کاربران داشته است، بهتر است فعلا در خصوص نقاط ضعف آن چیزی نگفته و منتظر دیدن عملکردش در سالهای آینده باشیم.
7_ رزبلاگ (Rozblog.com)
سرویس وبلاگدهی رزبلاگ که فعالیتش را از اواخر سال 1388 شروع کرده، در جذب کاربران و ارائهی خدمات پیشرفته، بسیار خوب عمل کرده است. به روزرسانیهای نسبتا سریع و تنوع و گوناگونی خدمات از نقاط قوت این سایت است.
نقاط ضعف آن نیز مانند دیگر سایتهای اشاره شده، بینظمی و رسپانسیو نبودن پنل و رابط کاربری و عدم امکان استفاده از آن در دستگاههای هوشمند است. به غیر از این موارد، این سرویس دهنده ضمن نمایش تبلیغات، پاپآپ و پاپداون را در صفحات وبلاگ کاربران نمایش میدهد.
8_ پارسیبلاگ (Parsiblog.com)
سرویس وبلاگدهی پارسیبلاگ پس از پرشینبلاگ و میهنبلاگ سومین سایت ساخت وبلاگ ایرانی است. از اردیبهشت سال 1383 پارسی بلاگ، شروع به فعالیت کرده است. بررسیها نشان میدهد که این وبلاگ در بین افراد مذهبی محبوبیت زیادی دارد.
پایدار بودن این سرویس در طول فعالیتش و ارائهی ربات تلگرامی، از نقاط قوت این سرویس است.
از نقاط ضعف پارسی بلاگ به کاربر پسند نبودن پنل و رابط کاربری میتوان اشاره کرد. دیگر اینکه پنل کاربری با وجود رسپانسیو بودن، هماهنگی کاملی با مرورگرهای سیستمهای هوشمند ندارد. علاوه بر آن این سرویس در وبلاگها نمایش آگهی دارد.
9_ نی نی وبلاگ (Niniweblog.com)
این سرویس وبلاگدهی اولین و تنها سرویس وبلاگدهی موفقی است که یک محدوده و جامعهی هدف مشخص را برای خودش تعیین کرده است. نینی وبلاگ از دی ماه سال 89 شروع به کار کرده و از آن زمان تاکنون ضمن اینکه خدمات پایداری ارائه نموده، با به روزرسانیهای مستمر خود، رضایت مخاطبینش را جلب نموده است.
نقاط قوت
- رسپانسیو بودن پنل و رابط کاربری و داشتن هماهنگی کامل با مرورگرهای دستگاههای هوشمند.
- قابلیت وبلاگنویسی از طریق ربات تلگرامی
- آپلود و بارگذاری تصاویر و یا سن شمار کودکان
- امکان گفتگوی زنده بین اعضا (که موجب شده فراتر از یک سایت وبلاگدهی عمل کرده و در واقع مانند یک شبکهی مجازی کار کند.)
نقاط ضعف و کاستیها:
- نمایش آگهی در وبلاگها
- رسپانسیو نبودن صفحات اصلی
- نداشتن اپلیکیشن تحت موبایل.
10_ لوکسبلاگ (loxblog.com)
لوکسبلاگ نیز از برترین سایتهای وبلاگساز ایرانی است که از معروفترین و قابل اعتمادترین آنها نیز به شمار میآید. این سرویس وبلاگدهی با شعار “لوکسبلاگ، جایگاهی برای ایدههای جدید فعالیت میکند.”
سلام!
مطلب خیلی خوبی بود، ممنونم!
ولی لطفا بروزرسانی کنید.
مثلا اینکه بلاگفا از چندسالی هست که پنل کاربری و تمام قالب های پیشساخته اش واکنشگرا هستن و به خوبی از طریق موبایل و تبلت نمایش داده میشن.
fd
هر چقدرم که خوب باشند ، الان دیگه دارن روز به روز بی ارزش تر میشن و وبلاگ هایی که یک زمانی محتوای خوبی داشتند الان تبدیل به جایی شدن که برای لینک سازی و معرفی سایت و فروشگاه ها مورد استفاده قرار می گیرند.
بله متاسفانه
اما ویرگول با سیاستهای مناسب، جلوی این موارد رو تا حدود زیادی گرفته