فهرست مطالب این مقاله
در دنیای امروزی با ظهور اینترنت و گسترش شبکههای اجتماعی، فرصتهای زیادی پیش روی افراد و صاحبان کسب وکار قرار گرفته تا با استفاده از پلتفرمهای مختلفی مانند اینستاگرام، فیسبوک، آپارات، یوتیوب و … بتوانند حرف خود را به گوش مردم برسانند و برای کسب و کارشان وجههای ایجاد کنند.
تنوع و محبوبیت این شبکههای اجتماعی اگر چه کانال مناسبی برای معرفی، تبلیغ و بازاریابی یک محصول یا برند به شمار میآید و استفاده از آنها کار آسانی به نظر میرسد، اما به همان اندازه نیز سخت است، چون در این میدان، رقابت بین برندها بسیار زیاد است و مخاطبینتان علاوه بر کار شما، کار سایر رقبایتان را نیز پیگیری میکنند و اگر نتوانید به موقع و به شکلی درست به نیازهای آنها پاسخ دهید و رضایتشان را جلب کنید، به راحتی جذب رقبای شما شده و از شما دوری میکنند.
اینجاست که پای اهمیت و ضرورت محتوای تولیدی به میان میآید و تفاوت بین کسب وکارها و برندها با محتوایی که تولید میکنند مشخص میشود؛ در واقع همین محتوا میشود نقطهی تمایز یا مزیت رقابتی.
به راستی این محتوا چیست که میتواند موجب برتری یک برند یا کسب و کار نسبت به دیگران شود؟
اجازه دهید در اینجا یک بار دیگر تعریف محتوا و انواع آن را از نظر بگذرانیم تا با این پیش زمینهی ذهنی به سراغ بازاریابی و استراتژی محتوا برویم.
تعریف محتوا و انواع آن
محتوا اطلاعاتی است که با هدفی خاص و در قالب یک شکل مشخص، از طریق کانالهای ارتباطی مختلف به گوش مخاطب می رسد و پیامی را به او منتقل میکند.
محتواها میتوانند به سه شکل صوتی، تصویری و متنی به مخاطب ارائه شوند.
هر جا که سخن از محتوا باشد، پای بازاریابی محتوایی به میان میآید که احتمالا شما با آن آشنایی داشته و میدانید که هدفش چیست.
هدف از بازاریابی محتوایی این است که شما به عنوان صاحب کسب و کار بتوانید به صورت دائمی و مستمر، محتوای ارزشمند مرتبط با بیزنستان تولید کرده و به مخاطبان خود ارائه کنید؛ به این امید که بتوانید این مخاطبان را به مشتری تبدیل نمایید.
فراموش نکنید هر گونه تلاشی که شما برای تولید محتوای ارزشمند برای کارتان میکنید، میبایست به صورت هدفمند صورت بگیرد و در پایان نتیجهبخش باشد، یعنی به جذب مشتری و کسب درآمد بیشتر منجر شود. اگر اینطور نشود، زحمات و تلاش شما بیهوده خواهد بود و فقط وقت و هزینهی خود را صرف کردهاید.
یکی از راههایی که میتوانید میزان اثرگذاری و نتیجه بخشی محتوای تولیدی خود را متوجه شوید، پاسخ به سوالات زیر است:
- باید بدانید محتوای تولیدی شما به چه کسانی مرتبط است و یا برای چه گروه افرادی مناسب است؟
- محتوای تولیدی برای این افراد تا چه میزان مفید و سودمند است؟
- کدام مدل محتوا را باید به طور مستمر تولید کنید تا نتیجه بخش باشد؟
پاسخ به این سوالها برای شما میتواند مانند یک چراغ راه عمل کند.
امروز در این مقاله قصد داریم با شما در مورد استراتژی محتوا صحبت کنیم و شما را با این اصطلاح نام آشنا در عرصهی بازاریابی محتوا آشناتر کنیم، پس با ما همراه باشید.
استراتژی محتوا چیست؟
برای تولید محتوای مستمر در زمینهی کاریتان باید استراتژی محتوا بنویسید. استراتژی یعنی نقشهی راه که در واقع مثل یک راهنما برایتان عمل کند و به شما نشان دهد که اولا کارهایتان را چطور و چگونه انجام دهید و ثانیا به شما کمک کند که از اقداماتتان نتیجه بگیرید. حال این نتیجه و پیامد مثبت چه میتواند باشد؟ هر چیزی که به رشد شما کمک کند، مثلا:
- افزایش بازدید از سایت یا پیج فروشگاهی شما و افزایش لایک
- کسب رتبهی بهتر در صفحهی نتایج گوگل
- افزایش اعتبار برند شما، بهبود روند اعتمادسازی در مشتریان
- افزایش فروش و در واقع افزایش درآمد شما و ….
استراتژی محتوا از چه بخش هایی تشکیل شده است؟
استراتژی محتوا چندین بخش اصلی دارد از جمله:
- تعیین اهداف یا هدف گذاری ( اهداف کوتاه مدت، میان مدت و دراز مدت)
- توصیف کردن برند و هویت آن ( تعیین ماموریت، چشم اندازها و ارزشها )
- توضیح در خصوص کسب و کار ( محصولات، کالا یا خدمت ارائه شده)
- شناخت مخاطبان کسب و کار و مشتریان ( پرسونا )
- تجزیه و تحلیل وضعیت رقبا
- تعیین کلمات کلیدی
- اقدامات در زمینهی تولید محتوا مانند : تعیین ساختار، لحن و سئوی مطالب، نحوهی انتشار محتوا در کانالهای ارتباطی، تقویم محتوایی و ….
- شاخص های عملکردی
تمامی این بخشها در قالبهای مختلفی چون فهرستها و لیستها، متون، جدول، در قالب فایل اکسل و … نوشته میشوند.
چند نکته :
- اگر بخواهید در زمینهی نوشتن استراتژی محتوا حرفهای عمل کنید، باید در این رابطه بسیار مطالعه کرده و کار کنید تا بتوانید به خوبی روی هر کدام از این بخشها مانور دهید.
- یادتان باشد که استراتژی محتوا فقط یکبار نوشته و تدوین میشود، اما این طور نیست که فقط یکبار نوشته شود و آن را کنار بگذارید؛ بلکه در طول مسیر همیشه باید چشمتان به استراتژی کسب و کارتان باشد و طبق آن پیش بروید. همانطور که گفتیم استراتژی محتوا مانند نقشهی راه شماست، پس هر از چند گاهی باید به آن نگاه کنید تا ببینید آیا بر اساس آن پیش میروید یا نه؟
- استراتژی به طور کلی تغییر نمیکند، مگر اینکه بر اساس شاخصهای عملکردی در گزارشهای کوتاه یا بلند مدت خود به اشکالاتی پی ببرید و متوجه شوید که با این استراتژی به اهدافتان نرسیدهاید؛ در این صورت میتوانید در آن تغییراتی اعمال کرده و استراتژی خود را اصلاح کنید.
چرا نوشتن استراتژی محتوا لازم است و این کار چه مزایایی دارد؟
اینکه چرا باید استراتژی محتوا بنویسیم سوال جالبیست. تجربه نشان داده تا زمانی که اهمیت انجام یک کار را ندانیم و ضرورت آن را درک نکنیم، به آن کار مبادرت نمیکنیم و در واقع انگیزهای برای شروع آن نداریم.
نوشتن استراتژی محتوا مهم است، چون شما را از سردرگمی بیرون میآورد و به اقداماتتان جهت میبخشد.
بدون نوشتن استراتژی محتوا شما نمیدانید که آیا محتوای تولیدی شما واقعا به درد کسب وکارتان میخورد یا نه و اینکه مثلا انجام این کار برایتان نتیجه بخش است و بهرهوری دارد یا نه؟
شما هر کاری که برای کسب وکارتان انجام میدهید، باید در راستای رسیدن به هدف و تحقق خواستههایتان باشد که این را استراتژی شما مشخص میکند. بدون استراتژی انگار در دنیایی از اطلاعات گم شدهاید و نمیدانید به دنبال چه هستید و به کجا میخواهید برسید.
و بالاخره داشتن یک استراتژی مکتوب به شما کمک میکند که از بازاریابی محتوایی خود نتیجهی بهتری بگیرید و مزایایی نصیبتان بشود. از جمله مزایای زیر:
- تولید محتوای ارزشمند، هدفمند و مرتبط
- کاهش زمان صرف شده جهت تولید محتوای مرتبط
- بهبود وضعیت سئوی سایت و افزایش بازدید از سایت
- کسب مزیت رقابتی نسبت به رقبا و قرار گرفتن در جایگاه بهتر نسبت به آنها
- صرفه جویی در هزینهها و ….
حال که با استراتژی محتوا آشنا شدید و دانستید که مهمترین قدم در بازاریابی محتوایی است، دیگر در نوشتن آن تامل نمیکنید. اکنون به ارزش و اهمیت آن پی برده و میدانید که یک استراتژی محتوای خوب مانند برنامهای روشن است که مسیر حرکت شما را مشخص میکند. نقشهای است که شما برای رسیدن به هدف باید بر طبق آن عمل کنید و رفتارهایتان را متناسب با استراتژی هایتان انتخاب کنید.
0 نظر