گواهینامه‌ی ایز‌و چیست؟ و همه چیز درباره آن

توسط | مهر 27, 1400 | کسب درآمد | 0 نظر

14 دقیقه

گواهینامه‌ی ایز‌و، نامی آشنا برای کسانی است که به دنبال اعتبار بخشیدن به کسب و کار خود هستند؛ بنابراین اگر شما هم صاحب یک کسب و کار کوچک هستید و قصد دارید در مزایده‌ها شرکت کنید یا اگر پیشنهاد‌های خوبی از طرف نهادهای دولتی و شرکت‌های بزرگ دارید، باید بدانید که دریافت گواهینامه‌ی ایزو، شانس شما را جهت دریافت و حضور در مناقصه‌های بزرگ افزایش می‌دهد. در واقع گواهینامه‌ی ایزو به این منظور صادر می‌شود که از تولید و ارائه‌ی محصولات، فرآیندها و خدماتی مطابق با  استانداردهای بین‌المللی، اطمینان حاصل کنند.

این گواهینامه بیشتر از 22000 استاندارد مختلف را برای خدمات و کالاهای خود منتشر کرده است. رایج‌ترین آن‌ها عبارتند از: خانواده‌ی استاندارد ایزو 9000 که در واقع استاندارد‌هایی جهت اطمینان از ارائه‌ی خدمات و محصولات با کیفیت و در حال بهبود هستند.

برای چه کسب و کاری به گواهینامه‌ی ایزو نیاز است؟

شاید این سوال در ذهن‌تان به وجود بیاید که آیا باید برای همه‌ی کسب و کارها گواهینامه‌ی ایزو دریافت کرد یا خیر؟ در سطور زیر سوالاتی را آورده‌ایم که اگر پاسخ شما به بیشتر آنها مثبت باشد، باید نسبت به دریافت گواهینامه‌ی ایزو برای کسب و کار خود اقدام کنید. پس با ادامه‌ی مطلب با ما همراه باشید.

  1. نیاز به کاهش هزینه‌های خود در زمینه‌ی کسب و کار دارید؟
  2. آیا می‌خواهید موفقیت‌تان را در مناقصه افزایش بدهید؟
  3. قصد دارید مشتریان بالقوه را متوجه این امر کنید که شما یک عرضه کننده‌ی معتبر هستید؟
  4. می‌خواهید هزینه‌های بیمه‌ی خود را پایین بیاورید؟
  5. تمایل دارید تا سطح رضایت مشتری شما افزایش یابد؟
  6. آیا وقت خود و تیم‌تان را صرف چیزهایی کرده‌اید که برنامه‌ریزی برای آینده ندارند؟
  7. آیا نیازمند این هستید که رویه و فرآیندهای کاری‌تان را تغییر بدهید؟
  8. معتقدید کسب و کار شما با بالا رفتن انگیزه و مشارکت کارکنان‌تان به سود بیشتری می‌رسد؟

توجه داشته باشید که اگر پاسخ شما، نه به همه‌ی این سوالات بلکه به بیشتر آن‌ها مثبت است، باید برای دریافت گواهینامه‌ی ایزو برای کسب و کارتان اقدام کنید.

ممکن است مایل باشید بدانید این گواهینامه چیست؟ چه ماهیتی دارد؟ از کدام سازمان صادر می‌شود؟ چه اهمیتی ممکن است برایتان داشته باشد و بسیاری سوالات دیگر از این قبیل. ما در این مقاله سعی داریم هر چه که شما لازم است در این باره بدانید را برایتان ارائه دهیم. پس با ما همراه باشید و لذت خواندن این مطالب مفید را از دست ندهید. قبل از هر چیز خوب است بدانیم:

سازمان بین‌المللی ایزو چیست و چگونه کار می‌کند؟

سازمان بین‌الملی ایزو در سال 1926 و با شرکت بیست کشور دنیا تاسیس شد. بعدها بنا به دلایلی در سال 1942 تعطیل گشت. به تعریف سایت ویکی‌پدیا: “این موسسه‌ی بین‌المللی تعیین استاندارد، از تعدادی از نمایندگان موسسات استاندارد‌سازی ملی تشکیل شده است. این سازمان غیر دولتی در واقع در سطحی وسیع به وضع استانداردهای جزئی و کلی برای هماهنگ کردن استانداردهای متفاوت جهانی می‌پردازد. در حقیقت می‌توان گفت این موسسه انواع استانداردهای صنعتی و تجاری جهانی را تعیین می‌نماید. مرکز ایزو، در ژنو سوییس قرار دارد.”

گواهینامه‌ی ایزو چیست و چه کاربردی دارد؟

گواهینامه‌ی ایزو و استانداردهای ایزو، برای ارتقاء سطح کیفی زندگی می‌باشد و از کالاهای تولید شده تا خدمات ارائه شده به مصرف کننده را شامل می‌شود. این گواهینامه توسط یک سازمان بین‌المللی به وجود آمده است. هدف این سازمان بین‌المللی در واقع هماهنگی بین‌المللی استانداردهای صنعتی بوده است. حروف اختصاری آن هم که ISOS می‌باشد، از کلمه‌ی یونانی ISOS به معنای برابر گرفته شده است. ایزو، در واقع وظیفه دارد تا در راستای حمایت از تولید‌کنندگان و مصرف‌‌کنند‌گان در محدوده‌ی علمی و فنی، هرگونه فعالیت‌های اطلاعاتی و اقتصادی را مورد نقد و بررسی دقیق قرار بدهد و برای بهبود آن‌ها استانداردهای بین‌المللی را ارائه کند.

اهمیت دریافت گواهینامه‌ی ایزو چیست؟

اهمیت دریافت گواهینامه‌ی ایزو

اهمیت دریافت گواهینامه‌ی ایزو

ایزو از مواردی مانند وزن و اندازه‌گیری شروع شده و به مرور زمان در طول 50 سال خانواده‌ای بزرگ از استانداردهای ایزو را پدید آورده است که همه‌ی اقلام را در‌بر‌می‌گیرد. به بیان ساده‌تر می‌توان گفت: از کفش‌هایی که به پا داریم تا شبکه‌ی وای‌فای که به آن متصل می‌شویم همه و همه را شامل می شود. با توجه به مطالب گفته شده می‌توان گفت که استاندارد‌های بین‌المللی در واقع به این معنی است که مصرف‌کنندگان یک کالا می‌توانند مطمئن باشند که محصولات با کیفیت، ایمن و قابل‌اعتماد عرضه خواهند کرد.

خوب است بدانید استانداردهای ایزو در زمینه‌ی ایمنی اسباب بازی، ایمنی جاده و بسته بندی‌های پزشکی تنها تعداد کمی از استاندارد‌هایی می‌باشند که به ساخت جهانی امن‌تر کمک می‌کنند. کسب و‌کارها با دریافت گواهینامه‌ی ایزو می‌توانند به مقبولیت بیشتری دست پیدا کرده و به راحتی به رقابت با شرکت‌ها و سازمان‌های بین‌المللی بپردازند و به راحتی در سطح جهانی دیده شوند.

مزایای گواهینامه‌ی ایزو:

  1. در حقیقت باید گفت: ایزو محصولات و خدمات مختلف را بررسی کرده و آن‌ها را مطابق با شاخص‌ها و معیارهای مشخصی می‌سنجد.
  2. ایزو از دوباره‌کاری و انجام مجدد یک سری کارها جلوگیری می‌کند.
  3. به کاهش هزینه‌های تولید کمک می‌کند.
  4. با شرح وظایف و مسئولیت‌های هر ارگان، اعتماد و اطمینان درون سیستمی را حاصل می‌کند.
  5. به مشتریان برون مرزی و مدیران شرکت‌های مختلف تعهد می‌دهد.
  6. سازمان‌ها را متعهد می‌نماید تا محصولات با کیفیت و خدمات ارزنده‌ای را به مشتریان ارائه دهند که دقیقا مطابق با خواسته‌ها و نیازهای آن‌ها باشد و بتوانند رضایت مشتری را جلب نمایند.
  7. با توسعه‌ی خدمات و تولیدات ملی توان رقابتی با سایر رقبا را افزایش می‌دهند.

 

چگونه می‌توان گواهینامه‌ی ایزو دریافت کرد؟

بعد از مطالعه‌ی این مقاله شاید شما هم مایل باشید تا برای ارتقاء کسب و کار خود این گواهینامه را دریافت نمایید. در این خصوص باید گفت: سازمان ISO به خودی خود گواهینامه صادر نمی‌کند؛ بلکه برای انجام این کار شما باید به سراغ یک شرکت ثالث بروید. این شرکت ثالث، سازمان شما، محصولات، خدمات و فرآیند‌هایتان را مورد نقد و بررسی قرار می‌دهد و شما را از این موضوع که آیا کالاهای‌تان می‌توانند به استانداردهای آی اس او برسند یا خیر مطلع می‌کند.

بعد از اینکه شرکت درخواست کننده‌ی گواهینامه‌ی ایزو با یکی از شرکت‌های مشاور همراه شد و الزامات گواهینامه در‌خواستی در شرکت پیاده‌سازی شد، همان شرکت به یکی از شرکت‌های مادر متصل شده و ممیزی‌های اصلی انجام خواهد شد. البته یک نکته‌ی بسیار مهم در این‌جا حائز اهمیت است و آن اینکه خود این شرکت‌های مادر هم می‌توانند تقلبی و فیک باشند و گواهینامه‌ی نامعتبر‌ی برای شما صادر کنند که هیچ ارزشی نداشته باشد؛ بنابراین لازم است قبل از انجام هر اقدامی حتما از اعتبار این شرکت‌ها اطمینان حاصل کنید. مثلا می‌توان گفت: خانه‌ی ایزو یکی از شرکت‌های موفق در خصوص صدور گواهینامه‌ی ایزو می باشد که می‌تواند شما را در راه رسیدن به اهداف بزرگ‌تان یاری بدهد و همچنین به شما در پیمودن این راه دشوار کمک کند.

کار اکثر سازمان‌ها و شرکت‌ها با صدور گواهینامه‌ی ایزو شروع می‌شود که اساس بسیاری دیگر از استانداردهای ایزو نیز می‌باشد. سازمان‌های ثالثی که به شما ایزو ارائه می‌دهند، خودشان هم از استانداردهای لازم برخوردار هستند. وقتی که شرکت شما با استانداردهای ایزو مطابقت داشته باشد از سوی شرکت‌های ثالث گواهینامه‌ی ایزو برای شما صادر می‌گردد. می‌توانید هنگام تبلیغات، پیشنهاد قرارداد‌ها، معرفی محصولات و خدمات خود از آن استفاده کنید و آن را به مشتریان خود نیز ارائه بدهید.

تعریف علامت‌های استاندارد

جالب است بدانید هر کدام از علامت‌های استانداردی که توسط ایزو تهیه و تدوین شده است به شکل کد می‌باشد. هر کدام از این کدها با موضوعی خاص مرتبط است. به عنوان مثال می‌توان از 1401  ISO که نشان دهنده‌ی تعهد یک شرکت به محیط زیست است نام برد. این کد در واقع به این معناست که اگر شرکتی بتواند نشان 1401  ISO را دریافت کند، یعنی موفق شده که در خلال فعالیت‌های خود مسائل محیطی را در نظر گرفته و در دراز مدت هم برای پاک سازی محیط زیست برنامه‌های عملی داشته و آن‌ها را به مرحله‌ی اجرا در آورد.

مفاهیم بعضی از واژه‌های استاندارد ایزو:

شاید مایل باشید بدانید که در ایزو مفهوم برخی از واژه‌ها به چه معناست و هر کدام از آن‌ها بر چه موضوعی دلالت می‌کنند. پس با ما همراه باشید تا به بررسی هر کدام از واژه های ضروری با ارائه‌ی تعریفی مختصر بپردازیم.

1-کیفیت:

ویژگی‌ها و خواص یک محصول است که با الزامات قانونی مطابقت و هماهنگی داشته و نیازها و انتظارات مشتریان را برطرف می‌نماید.

2-مشتری:

سازمان یا فردی که محصول و خدماتی را دریافت کرده و سپس بر روی آن عملیاتی را انجام می‌دهد.

3-مصرف‌کننده:

به فرد یا سازمانی اشاره می‌کند که محصول و خدمات را دریافت کرده و آن را به مصرف می‌رساند.

4-عرضه‌کننده:

فرد یا سازمانی که خدمت یا محصولی خاص را ارئه می‌نماید.

5-تولید:

محصول فرآیندهای ملموس است که به واسطه‌ی تمامی حواس شما قابل درک می‌باشد.

6-خدمت:

فرآیندی که اگرچه قابل لمس نیست اما به واسطه‌ی ادراک قابل فهم است.

7-عدم انطباق:

عدم تامین نیازهای شما در سازمان که شامل استاندارد‌های فنی و قوانین و مقررات و دستورالعمل‌های ابلاغی می‌باشد.

8- اقدام اصلاحی:

به مجموعه فعالیت‌هایی گفته می‌شود که هدف آن شناسایی عوامل به وجود آورنده‌ی مشکل و کوشش در جهت رفع آن‌هاست.

9-اقدام پیشگیرانه:

شناسایی عوامل و علل بالقوه‌ای که از ایجاد مشکل در آینده جلوگیری می‌نمایند.

 

بعد از آگاهی از مفاهیم این واژه‌ها شاید در ذهن‌تان این سوال به وجود بیاید که اعضای سازمان ایزو چه کسانی هستند و چگونه توانسته‌اند در این سازمان بزرگ و مشهور عضو بشوند؟ پس با ما با ادامه‌ی مقاله همراه باشید و لذت خواندن آن را از دست ندهید.

اعضای سازمان ایزو چه نهادهایی هستند؟

سازمان ایزو

سازمان ایزو

در این خصوص باید گفت: این شبکه‌ی جهانی از نهادهای استاندارد ملی هر کشور تشکیل شده است که در ارتباط با یکدیگر در حال تلاش و فعالیت هستند. شرکت‌ها و یا افراد خاص نمی‌توانند در این سازمان عضو شوند اما راه‌کارهایی وجود دارد که بتوانند با این سازمان در ارتباط باشند. از هر کشور یک نفر عضو در این سازمان وجود دارد که این عضو در حقیقت نماینده‌ی آن کشور به حساب می‌آید. همچنین در این سیستم سه مدل دسته‌بندی برای اعضا وجود دارد و هر یک از اعضاء از نفوذ و دسترسی خاصی در سازمان برخوردار هستند.

یک دسته از این افراد را عضو‌های کامل یا فول ممبرز می‌نامند که با شرکت و رای دادن در جلسات فنی بر رشد و توسعه‌ی استراتژی ایزو تاثیرگذار هستند. دسته‌ی بعدی اعضای مکاتبه‌ای می‌باشند که به عنوان ناظر و مشاهده‌گر مکاتبات و قانون‌گذاری‌ها را مشاهده می‌کنند و استانداردها را در سطح ملی به فروش می‌رسانند. دسته‌ی سوم اعضاء مشترک نامیده می‌شوند که معمولا وظیفه‌ی به روز‌رسانی کار را به عهده دارند اما نمی‌توانند در قانون‌گذاری شرکت کنند.

نکاتی که قبل از دریافت گواهینامه‌ی ایزو باید به آن‌ها توجه کنید

در پایان این مقاله خوب است نکاتی را یادآوری کنیم که قبل از دریافت گواهینامه‌ی ایزو باید به آن‌ها توجه ویژه‌ای مبذول داشت.

مهم‌ترین نکته‌ای که قبل از دریافت این گواهینامه لازم است بدانید این است که پروسه و فرآیند تولید خود را توسعه بخشیده و آن را مستند کنید و در پایان هم از روش‌های صحیحی برای اخذ گواهینامه استفاده نمایید. به طور خلاصه و مختصر باید گفت برای اخذ گواهینامه‌ی ایزو باید 4 مرحله را پشت سر بگذارید:

1-توسعه‌ی سیستم مدیریتی.

  1. فرآیندهای تجاری و اصلی خود را شناسایی کنید.
  2. مستند‌سازی درستی را با مشارکت کارکنان‌تان انجام دهید.
  3. برای کسانی که نیازمند دسترسی به اطلاعات هستند اسناد خود را مرور، تایید و توزیع کنید.

2-سیستم مورد نظر خود را پیاده کنید.

  1. اطمینان یابید که روند کاری دقیقا به همان شکلی که در اسناد ذکر شده در جریان است.
  2. اطمینان پیدا کنید که کارکنان مخصوص شما برای انجام وظایف‌شان به شکلی صحیح آموزش دیده‌اند.
  3. با استفاده از داده‌های قابل اندازه‌گیری تاثیر فرآیندهای خود را بررسی نمایید.
  4. برای بهبود امور در مواقع لزوم و در مناطق مورد نیاز اقدام کنید.

3-تایید کنید که سیستم شما موثر است و کارایی لازم را دارد.

  1. سیستم و فرآیندها را برای اثربخشی و انطباق بررسی نمایید و حسا‌برسی انجام بدهید.
  2. نقاط قوت و ضعف را شناسایی کرده و آن‌ها را گزارش بدهید.
  3. هر جا که نیاز بود اقدامات اصلاحی یا پیشگیرانه انجام بدهید.

4-سیستم خود را ثبت کنید.

  1. سازمان مناسب برای ثبت نام خود را انتخاب نمایید.
  2. برای اینکه از مطابقت با استانداردهای قابل اجرا اطمینان حاصل کنید، مستندات سیستم خود را برای بررسی ارسال نمایید.

0 نظر

ارسال نظر

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

سلام، نیاز به راهنمایی دارید؟
×
دوره جامع آموزش کسب درآمد از مشاوره مهاجرت
مشاهده‌ اطلاعات بیشتر