انبار‌دار چه کسی است؟ و چه وظایفی دارد؟

توسط | شهریور 22, 1401 | کسب و کار | 0 نظر

11 دقیقه

وقتی صحبت از انبار‌داری، به‌عنوان یک شغل به‌حساب می‌آید؛ عموم افراد تصور می‌کنند این حرفه بسیار سهل و ساده است. یا شاید هم بلافاصله تصویری شبیه تصویر یک نگهبان که وظیفه‌ی حراست از شرکت را بر عهده دارد، در اذهان مردم نقش می‌بندد. در آخر با خودمان می‌گوییم؛ انبارداری که کار دشوار و پیچیده‌ای نیست. هرکسی می‌تواند آن را به انجام برساند؛ اما غافل از اینکه تصور و حدس و گمان ما در رابطه با شغل انبار‌دار، اصلاً درست نیست. حتی می‌توان گفت به واقعیت نزدیک نیست. می‌پرسید چرا؟ چون انبارداری یکی از مهم‌ترین مشاغل یک شرکت یا یک مجموعه است. در واقع می‌توان گفت: انبار‌دار نقش حیاتی در چرخه‌ی پخش و تولید محصولات را بر عهده دارد. می‌توان نتیجه گرفت: کنترل کارگران، جریان‌ها و سیستم‌ها بر عهده‌ی یک انبار‌دار است.

همه چیز درباره شغل انبارداری

شغل انبارداری

به زبان ساده برای شروع این مقاله باید گفت؛ مهم‌ترین و حیاتی‌ترین نقش یک انبار‌دار، امنیت انبار و موجودی آن است. انبار در واقع مکانی است که یک یا چند کالای صنعتی، بازرگانی و مواد اولیه یا فرآورده‌های مختلف، که بر اساس یک سیستم صحیح تنظیم و دسته‌بندی شده‌اند، در آن نگهداری می‌شود.

اگر دوست دارید در این رابطه بیشتر بدانید و از این مطلب آگاه شوید که یک انبار‌دار چه وظایف و مسئولیت‌هایی را بر عهده دارد، تا پایان این مقاله همراه ما باشید و لذت خواندن آن را از دست ندهید.

انبار‌دار کیست؟

شاید انبارداری از نظر عموم افراد جامعه، شغل به‌ظاهر ساده‌ای باشد؛ اما در تمام کشورها این حرفه بسیار مهم و حیاتی تلقی می‌شود و در چند سال اخیر موردتوجه مدیران بسیاری قرار گرفته است؛ چرا که سرمایه‌ی بسیاری از سازمان‌ها و کارخانه‌ها صرف خرید تجهیزات و مواد اولیه‌ای می‌شود که در انبار نگهداری می‌گردد؛ بنابراین با قطعیت می‌توان گفت؛ فردی که محصولات را در انبار کنترل کرده و از آن‌ها محافظت می‌کند، وظیفه‌ی سنگینی در قبال سازمان بر عهده دارد.

انبارگردانی یکی از مشاغل سخت و پرمشقت در جامعه تلقی می‌شود. ازآنجایی‌که اگر فقط یک نفر مسئولیت ایجاد نظم و مقررات در انبار را بر عهده داشته باشد؛ به‌سختی از پس انجام آن بر می‌آید، معمولاً انبارداران همیشه به چندین نفر احتیاج خواهند داشت؛ تا بتوانند مقررات انبارداری را به شکل بهتری پیاده کنند. برای کسی که مسئولیت انبارداری یک سازمان یا مجموعه را بر عهده می‌گیرد لازم است تا نظم و انضباط را به طور کامل رعایت کند تا زیردستانش هم از مقررات موجود پیروی کرده و همین کار را انجام دهند. هر قدر که یک انباردار حرفه‌ای‌تر و مسئولیت‌پذیرتر باشد، میزان امنیت کالاهای انبار هم‌افزایش پیدا می‌کند.

یک انباردار اول از همه باید از نظم و انضباط شخصی برخوردار باشد تا بقیه‌ی افراد بتوانند او را الگوی خویش قرار داده و از روش و سیاست‌گذاری‌هایش در کار پیروی کنند. مخلص کلام در این قسمت این است که امنیت کالاهای موجود در انبار به کاردانی و مسئولیت‌پذیری انباردار بستگی دارد. حالا می‌توان به حساسیت این شغل پی برد و این حقیقت را پذیرفت که گاهی بسیاری از مشاغل آن‌قدرها هم که ما تصور می‌کنیم ساده و آسان نیستند.

مهارت‌های مورد نیاز انبار‌داری

با پیشرفت تکنولوژی در دنیای امروز و رشد رسانه‌های ارتباط جمعی در سرتاسر جهان؛ می‌توان گفت که یک انباردار حداقل باید با کامپیوتر آشنایی داشته باشد و کار با این وسیله را کاملاً بلد باشد. لازم است یک انباردار با روش‌های انبارداری و سیستم‌ها آشنا باشد و بداند چگونه باید موجودی انبار را کنترل کند. او همچنین باید مهارت گزارش‌نویسی و گزارش‌دهی را بداند تا بتواند از روند کاری خود در انبار گزارشی کامل تهیه نماید.

از مهارت‌های دیگر یک انباردار به‌اختصار می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  1. مهارت‌های مناسب در ریاضیات
  2. آشنایی با نرم‌افزارها و سیستم‌های انبارداری
  3. آشنایی با روش‌های نظارت بر موجودی‌های انبار
  4. آشنایی با رایج‌ترین اصطلاحات انبارداری

اهمیت آشنایی با کامپیوتر

اهمیت آشنایی با کامپیوتر در شغل انبارداری

اهمیت آشنایی با کامپیوتر

شاید این سؤال در اذهان برخی از شما به وجود بیاید که چرا یک انباردار لازم است با کامپیوتر آشنایی داشته باشد؟ در جواب این سؤال می‌توان گفت که انبارداری امروزه توسط نرم‌افزارهای مرتبط انبار و سیستم‌ها صورت می‌گیرد. دیگر مثل گذشته با روش‌های سنتی اداره نمی‌شود؛ بنابراین بهترین کار برای یک انباردار حرفه‌ای و ماهر آشنایی با سیستم و نرم‌افزار است.

فرایندهای ثبت ورود و خروج محصولات، کدگذاری کالاها، نظارت و کنترل بر موجودی انبار، سفارش دهی و تحویل سفارش‌ها به واسطه‌ی همین سیستم‌ها انجام می‌گیرد. لازم به ذکر است فردی که قرار است به‌عنوان انباردار این منصب را به دست گیرد، باید به لحاظ فیزیکی و جسمی از سلامت کامل برخوردار باشد.

وظایف یک انبار‌دار

حال بهتر است قبل از وارد شدن به مباحث دیگر به طرح وظایف یک انباردار بپردازیم و ببینیم در این زمینه یک انباردار چه مسئولیت‌هایی را بر عهده دارد و باید چه وظایفی را به انجام برساند؟

وظایف اصلی یک انبار‌دار چیست؟

  1. اخذ دستورات لازم و ضروری از مقام بالاتر
  2. کنترل و بررسی برگه‌های دریافتی به‌منظور حصول اطمینان از کامل بودن آن
  3. تحویل ضایعات، مواد، لوازم‌یدکی و محصولات موردنیاز و اخذ آن‌ها بر اساس برگه درخواست کالا
  4. بایگانی نسخه‌های مربوطه و اوراق و ارسال نسخ لازم به واحدهای مربوطه
  5. رعایت اصول حفاظتی و ایمنی در انبار
  6. شمارش اقلام وارد شده، چک کردن با مدارک مربوط در مورد کالاهای وارده به انبار و صادر کردن رسید برای آن‌ها
  7. شارژ انبار و نگهداری موجودی کالا
  8. ارائه گزارش به شکل روزانه در مورد موجودی انبار مواد اولیه، مواد تولیدی و سایر موارد
  9. درخواست مواد اولیه از واحد بازرگانی بر اساس کاردکس انبار
  10. رعایت سیستم چیدمان محصولات و مواد در انبار
  11. انجام کلیه‌ی وظایف و مسئولیت‌های محوله از مدیر ارشد و مدیر مربوطه

 

در کنار این وظایف ممکن است یک انباردار وظایف دیگری را هم بر عهده داشته باشد که ما در این مقاله از آن‌ها با عنوان وظایف فرعی یاد می‌کنیم.

وظایف فرعی یک انبار‌دار چیست؟

  1.  انجام موارد مربوط به‌صورت جلسات و مصوبات مدیران شرکت و کمیته‌های راهبران
  2. همکاری در شکل‌گیری و تبدیل خط مشی و آرمان‌های سازمان به برنامه‌های راهبُردی و عملیاتی شرکت
  3. همکاری با مدیران مالی شرکت در زمینه‌ی برآورد و تنظیم بودجه‌ی مورد نیاز
  4. حضور منظم، مرتب و به‌موقع، حفظ نظم و انضباط در محیط کاری
  5. کمک به توسعه‌ی مهارت‌ها و آموزش‌های احراز شده به سایر کارکنان مربوطه
  6. حفظ و استفاده‌ی بهینه از وسایل، تسهیلات و تجهیزات تحت اختیار از طرف شرکت
  7. کمک به سایر کارمندان سازمان و همکاری با آن‌ها در رابطه با دسترسی به اهداف مشترک
  8. همکاری در انجام کلیه‌ی مسئولیت‌ها و وظایفی که در روش‌های اجرایی سیستم تضمین کیفیت بر عهده‌ی شخص انباردار گذاشته شده است.

با توجه به نکات مذکور در سطور بالا شاید جالب باشد بدانید در این شغل به چه ضروریاتی باید توجه کرد؟ پس در ادامه با ما همراه باشید تا به این نکات کلیدی بپردازیم.

موارد مهمی که در انبارداری باید به آن‌ها توجه کنیم:

  1. انباردار باید علت کسری یا مفقودی محصولات را شناسایی کرده، این موضوع را با مدیر مجموعه یا سازمان در میان گذاشته و در نهایت به تکمیل آن اقدام کند.
  2. همان‌طور که می‌دانید اکثر کارفرمایان کالاها و محصولات مورد نیاز خود را با کامیون دریافت می‌کنند؛ بنابراین انباردار باید بعد از رسیدن بار، آن‌ها را تحویل گرفته و تخلیه نماید. در نهایت امضای دریافت محموله، سازمان‌دهی محصولات، بازکردن بسته‌بندی آن‌ها و نظارت بر کیفیت کالاها بر عهده‌ی شخص انباردار خواهد بود.
  3. انباردار باید برای حمل و بلند کردن وسایل و اجسام سنگین از لیفتراک یا سایر ماشین‌آلات طراحی شده در این زمینه استفاده کند. با کمک این وسیله، کالا و محصولات را از یک مکان به مکانی دیگر انتقال دهد.
  4. در کنار این کارها یک انباردار تیزهوش و حرفه‌ای باید به چیدمان و ترتیب وسایل در انبار هم توجه ویژه‌ای داشته باشد. البته خوب است بدانید چیدمان و ذخیره‌سازی محصولات چیزی فراتر از کنار هم گذاشتن آن‌هاست.

مثال

درباره نکات بالا می‌توان به دو مثال کلی زیر توجه کرد:

  1.  اگر یک انباردار در حال ذخیره‌سازی البسه است، باید بر اساس جنسیت و سایز محصولات را گروه‌بندی نماید.
  2. اگر غذاهای فاسدشدنی در انبار وجود دارد، باید تا زمان تاریخ انقضا در نزدیک‌ترین محل چیدمان شوند؛ بنابراین همین نکات ظریف و جزئی در شغل انبارداری اهمیت ویژه‌ای پیدا می‌کنند.

تجهیزات رایانه‌ای و اتوماسیون

انبارها امروزه به لطف ورود تکنولوژی، به تجهیزات رایانه‌ای و اتوماسیون اداری مجهز شده‌اند؛ به همین دلیل همان‌طور که پیش‌تر هم گفته شد انبارداران عزیز باید مهارت استفاده از فناوری را به‌خوبی بیاموزند. برای پیگیری موجودی کالا، تبلت‌ها بسیار مورد استفاده قرار می‌گیرند. تبلت‌ها بر اساس برچسب‌هایی که روی محصول درج شده‌اند؛ زمان و مکان انتقال کالا را به شکل خودکار تشخیص می‌دهند و باعث می‌شوند راندمان کاری انباردارها افزایش قابل‌توجهی پیدا کند.

ساعات کاری انبارداران

ساعات کاری انبارداران

ساعات کاری انبارداران

در پایان این مقاله خوب است به بحث ساعات کاری انبارداران بپردازیم. یک انباردار ساعات کاری مشخصی ندارد و همیشه باید در دسترس باشد؛ چرا که باید ذخیره‌سازی و چیدمان کالاها را قبل از ورود مشتری و یک شب تا صبح به پایان برساند. به همین خاطر فردی که می‌خواهد به‌عنوان انباردار یک سازمان مشغول به کار شود باید بسیار منعطف باشد.

انبارداران می‌توانند در اماکنی مانند کارخانه‌ها، انبارهای بزرگ، فروشگاه‌های مواد غذایی، الکترونیکی و وسایل خانگی کار کنند.

انبارداران مانند سایر شاغلین در روزهای هفته از شنبه تا پنج‌شنبه به فعالیت کاری مشغول‌اند؛ اما گاهی هم ممکن است مجبور شوند در بعضی از مناسبت‌های خاص مانند تعطیلات رسمی و آخر هفته‌ها به دلیل رسیدن محموله‌های بزرگ اضافه‌کاری کنند.

0 نظر

ارسال نظر

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

سلام، نیاز به راهنمایی دارید؟
×
اگه قصد مهاجرت داری، قبلش حتماً یه سر به این سایت بزن!
مشاهده‌ی سایت