بازاریابی ویروسی یا وایرال مارکتینگ!

توسط | بهمن 20, 1399 | بازاریابی | 0 نظر

14 دقیقه

بازاریابی ویروسی، نوعی استراتژی تجاری است که از شبکه‌های اجتماعی برای ترویج یک محصول استفاده می‌کند. نامگذاری این استراتژی به نحوه‌ی گسترش اطلاعات از مصرف‌کننده به سایر افراد اشاره دارد، درست همانند گسترش ویروس از یک فرد به سایر افراد جامعه. این گسترش می‌تواند از طریق نقل‌قول، شبکه‌ی اینترنت و یا شبکه‌ی تلفن همراه اتفاق بیفتد.

تبلیغات ویروسی، توسط اشخاص انجام می‌شود و اگر هزینه‌ای توسط اسپانسر مشخصی پرداخت شود، برای گسترش و توزیع آن نیست، بلکه صرفا برای تولید محتوای تبلیغاتی است. این محتوا، توسط شرکت در وبسایت و شبکه‌های اجتماعی قرار می‌گیرد و سپس توسط کاربران گسترش می‌یابد. بازاریابی ویروسی می‌تواند به شکل کلیپ، تصاویر، کتاب‌های الکترونیکی، پیام‌های متنی، ایمیل یا صفحات وب باشد.

این روش بازاریابی به جای ساخت تبلیغات و پخش آن در تلویزیون و رادیو، از رسانه‌های اجتماعی، پیام‌های متنی، فیلم‌ها و سایر روش‌های فرد به فرد، برای انتقال اطلاعات مقاله، محصول یا خدمات استفاده می‌کند. وقتی محتوایی ویروسی می شود، سریعاً از فردی به فرد دیگر گسترش می‌یابد. بسترهایی مانند فیسبوک و یوتیوب، امکان اشتراک‌گذاری محتوا برای میلیون‌ها نفر را در عرض چند دقیقه فراهم کرده‌اند. بازاریابی ویروسی، فرایندی است که به دیگران اجازه‌ی بازاریابی محصول شما را می‌دهد، بدون اینکه خودشان متوجه باشند.

هدف نهایی در بازاریابی ویروسی، ایجاد پیام‌های ویروسی جذاب برای افرادی است که پتانسیل بالایی در شبکه‌های اجتماعی دارند. این کار، احتمال گسترش پیام را افزایش می‌دهد.

چه چیزی باعث وایرال یا ویروسی شدن محتوا می‌شود؟

وجهه‌ی اجتماعی

مردم تمایل بیشتری برای اشتراک‌گذاری محتوایی دارند که باعث می‌شود آن‌ها بهتر به نظر برسند.

محرک‌ها

چیزهایی که در ذهن انسان وجود دارند، با احتمال بیشتری وایرال می‌شوند.

احساسات

افراد موضوعاتی را که برای آن‌ها مورد اهمیت است، اشتراک‌گذاری می‌کنند.

همگانی بودن

هر چه محتوا بیشتر در معرض دید باشد، احتمال تقلید از آن بیشتر است.

ارزش عملی

مردم محتوایی را که برای دیگران مفید باشد، به اشتراک می‌گذارند.

داستان سرایی

انتقال پیام در قالب داستان، تاثیر بیشتری در ویروسی شدن دارد.

هدف بازاریابی ویروسی، انتشار گسترده‌ی محتوا از طریق لایک و اشتراک‌گذاری است.

پیش نیازهای بازاریابی وبروسی

روش‌های بازاریابی ویروسی

به گفته‌ی اساتید بازاریابی، آندریاس کاپلان و میشل هنلین، برای ایجاد بازاریابی ویروسی وجود سه معیار ضروری است: دادن پیام مناسب، به پیام رسان‌های مناسب (افرادی که پیام یا محتوای ما را منتقل می‌کنند) ، در محیط مناسب.

پیام ‌رسان

برای اطمینان از تبدیل یک پیام معمولی به وایرال، سه نوع پیام رسان خاص مورد نیاز است: افراد خبره‌ی بازار، هسته‌های اجتماعی و فروشندگان.

  • افراد خبره، متخصصان اطلاعات هستند. آن‌ها معمولا اولین کسانی هستند که پیام را دریافت می‌کنند و آن را به شبکه‌های اجتماعی منتقل می‌کنند.
  • هسته‌های اجتماعی، افرادی با روابط اجتماعی بالا هستند، که به عنوان پلی بین خرده فرهنگ‌ها عمل می‌کنند.
  • فروشندگان، اطلاعات دریافت شده از افراد خبره‌‌ی بازار را تقویت کرده و برای گسترش هر چه بیشتر، به هسته‌های اجتماعی منتقل می‌کنند.

پیام

صرفاً پیام‌های به یاد‌ماندنی و جذاب، قابلیت ویروسی شدن دارند. پیام باید منحصربه‌فرد و مرتبط با ایده‌ی اصلی باشد تا گیرنده را ترغیب به اشتراک‌گذاری کند.

محیط

محیط، در موفقیت بازاریابی ویروسی بسیار ضروری است. تغییرات اندک در محیط، منجر به نتایجی عظیم می‌شود.

معیارهای سنجش کمپین وایرال مارکتینگ

به منظور شفاف‌سازی و سازماندهی اطلاعات کمپین ویروسی، ابزارهای اندازه‌گیری مرتبط با اهداف کمپین، باید در نظر گرفته شوند. برخی از نتایج شناختی فعالیت‌های بازاریابی، می‌تواند شامل مواردی همچون میزان بازدید، تعداد کلیک، اشتراک‌گذاری و مواردی از این قبیل باشد. اطلاعاتی مانند میزان بازدید برای یک محصول یا تعداد اعضای یک کمپین، می‌تواند نشان‌دهنده‌ی تعداد افرادی باشد که اطلاعات ارائه شده توسط بازاریاب‌ها را تائید کرده‌اند. در کنار داده‌های آماری، نظرسنجی نیز می‌تواند به ارزیابی محصول کمک کند. این روش اندازه‌گیری، پیچیده‌تر بوده و نیاز به منابع بیشتری دارد.

در ارتباط با نگرش مصرف‌کنندگان نسبت به یک برند، می‌توان از آمار مختلف رسانه‌های اجتماعی از جمله تعداد لایک و اشتراک‌گذاری استفاده کرد. تعداد بازدیدهای یک برند یا محصول خاص یا کیفیت ارزیابی شده توسط کاربران، نشان‌دهنده‌ی نگرش کاربران هستند.

اقدامات رفتاری بسیار مهم هستند، زیرا تغییر در رفتار مصرف‌کنندگان و تصمیم‌گیری خرید، همان چیزی است که بازاریاب‌ها امید دارند از طریق کمپین‌های ویروسی مشاهده کنند. شاخص‌های بی‌شماری در این زمینه وجود دارند که می‌توانند به عنوان تابعی از عملکرد بازاریاب‌ها به کار روند. از این شاخص‌ها می‌توان به تعداد لایک، میزان بازدید و اشتراک‌گذاری، بررسی محصولات و نظرات کاربران اشاره کرد. میزان تعامل مصرف‌کنندگان با برند، از طریق معیارهایی مانند تعداد دنبال‌کنندگان، کاربران ثبت‌نام شده و زمان صرف شده در وبسایت، قابل اندازه‌گیری است.

مدیران، در تعیین تغییرات فروش، باید علاوه بر فعالیت‌های بازاریابی ویروسی، سایر عوامل تاثیرگذار را نیز در نظر بگیرند. انتظار می‌رود بازاریابی ویروسی علاوه بر تاثیر مثبت در فروش، باعث کاهش چشمگیر هزینه‌ها شود.

اینترنت، ویروسی شدن سریع کمپین را امکان‌پذیر می‌سازد، اما به خودی خود باعث ویروسی شدن آن نمی‌شود؛ بلکه صرفا مردم را قادر به اشتراک‌گذاری سریع محتوا می‌کند.

به طور کلی، یک کمپین برای موفقیت باید از دستورالعمل‌های مشخصی پیروی کند:

  • برای اغلب مخاطبان، جذاب باشد.
  • به اندازه‌ای ارزشمند باشد که مخاطب را مجاب به اشتراک‌گذاری کند.
  • از بسترهای عظیمی همچون فیسبوک و یوتیوب استفاده شود.
  • محتوا باید از کیفیت خوبی برخوردار باشد.
  • مرتبط با جامعه و منطقه باشد.

شبکه‌های اجتماعی و تاثیر آن‌ها بر بازاریابی ویروسی

رشد شبکه‌های اجتماعی، به طور قابل توجهی باعث اثربخشی بازاریابی ویروسی شده است. رسانه‌های اجتماعی، باعث تغییر در نحوه‌ی استفاده از بازاریابی ویروسی و سرعت انتشار اطلاعات و تعامل کاربران شده‌اند؛ این امر، باعث شده بسیاری از شرکت‌ها از این شبکه‌ها به عنوان راهی برای بازاریابی استفاده کنند.

افراد تاثیرگذار یا اینفلوئنسرها

مردم تعامل با افراد را به لوگو ترجیح می‌دهند. به نظر می‌رسد اینفلوئنسر‌ها، همانند پلی برای ارتباط شرکت‌ها و مشتریان هستند. امروزه اغلب شرکت‌ها از این افراد استفاده می‌کنند. اینفلوئنسرها اشخاصی هستند که در شبکه‌های اجتماعی، دنبال کنندگان زیادی دارند و روی تصمیم گیری و انتخاب آن‌ها موثر هستند. روند اخیر در فعالیت‌های تجاری، بر پایه‌ی ارائه‌ی انگیزه به کاربران برای اشتراک‌گذاری محتوای تبلیغاتی است.

بازاریاب‌ها، معمولا افراد مشهور یا سلبریتی‌ها را به عنوان اینفلوئنسرهای خوب در نظر می‌گیرند. این نوع شخصیت‌های عمومی، همچنان بیشترین استفاده را توسط شرکت‌ها دارند؛ با این حال، محققان به این نتیجه دست یافته‌اند که مشتریان، تاثیرگذاری کارآمد سلبریتی‌ها را کاملا قبول ندارند.

امروزه به دلیل استفاده‌ی بیش از پیش مردم از اینترنت، ستارگان شبکه‌های اجتماعی، نقش مهمی در بازاریابی ویروسی ایفا می‌کنند. شرکت‌ها، همکاری با این افراد را به منظور تائید محصولات خود در نظر می‌گیرند. این افراد توسط میلیون‌ها نفر دنبال می‌شوند، ارتباط و نفوذ بیشتری روی مخاطبان خود دارند و تعامل بیشتری نسبت به معیارهایی همچون تعداد لایک و نظرات ایجاد می‌کنند.

بازاریابی وبروسی با اینفلوئنسرها

مزایای همکاری با اینفلوئنسرها برای بازاریابی ویروسی

برای شرکت‌ها

به کارگیری اینفلوئنسرها، اولاً شرکت‌ها را قادر می‌سازد تا زمان و بودجه‌ی کمتری صرف بازاریابی کنند، ثانیاً اعتبار پیام را افزایش می‌دهد؛ این روابط مبتنی بر اعتماد، توجه مخاطب را جلب کرده، تقاضای مشتری را ایجاد کرده، فروش را افزایش می‌دهند و یا نگرش و رفتار مشتری را به سادگی در مسیر دلخواه، هدایت می‌کنند.

برای اینفلوئنسرها

بدون شک به کارگیری اینفلوئنسرها توسط شرکت‌ها، تجارتی پرسود برای طرفین است. امروزه “اینفلوئنسر” صرفا به مفهوم یک “تخصص” نیست، بلکه کسی است که همزمان با انتقال پیام، بر اعتبار آن نیز تاثیر می‌گذارد.

برای مشتریان

این روزها روند تصمیم‌گیری برای مشتریان، سخت‌تر شده است؛ به خصوص که روزانه با تعداد زیادی تبلیغات مختلف روبرو می‌شوند. اینفلوئنسرها به عنوان منابع معتبر در فرایند تصمیم‌گیری مشتریان عمل می‌کنند. افراد از توصیه‌ی آشنایان خود استقبال می‌کنند، چرا که باور دارند آن‌ها پیام را بدون منفعت شخصی منتقل می‌کنند.

خطرات استفاده از اینفلوئنسر اشتباه!

خطرات برای شرکت‌ها

خطر اصلی برای شرکت‌ها، انتخاب اینفلوئنسر یا حیطه‌ی اشتباه است؛ بنابراین هدف قرار دادن یک بخش خاص و مخاطبان مناسب برای انتشار پیام، امری ضروری است. از دیگر خطرات اینترنت و وایرال مارکتینگ، می‌توان به ویروسی شدن محتوای یک شرکت در قسمتی از کره‌ی زمین اشاره کرد که در آن نقطه هیچ محصولی برای فروش ندارد.

خطرات ناشی از اینفلوئنسرها

طبق مقاله‌ای از دانکن واتس و همکارانش، مهم‌ترین خطر در بازاریابی به روش ویروسی، عدم انتقال پیام توسط اینفلوئنسر است که می‌تواند منجر به شکست بازاریابی ویروسی شود. از دیگر خطرات، می‌توان به تغییر محتوای پیام و یا انتقال پیام اشتباه توسط اینفلوئنسر اشاره کرد که می‌تواند ناشی از سوء تفاهم یا اقدام عمدی باشد.

بهترین روش‌های بازاریابی ویروسی آنلاین

1-مخاطب و کانال ارتباطی مناسب را هدف قرار دهید

اولین قدم در توسعه‌ی یک کمپین بازاریابی به روش ویروسی، شناخت جامعه‌ی هدف و محل فعالیت مجازی آن است. هیچ محتوایی به خودی خود، ویروسی نمی‌شود. شما باید پیام مناسب را به افراد مناسب ارسال کنید. کانال ارتباطی هم به همان اندازه اهمیت دارد. اگر شما در کانال اشتباه بازاریابی کنید، نمی‌توانید به مخاطب خود دسترسی داشته باشید و در این صورت، بازاریابی شما شکست می‌خورد.

2-فیلم بسازید

ساخت فیلم، یکی از بهترین روش‌های ایجاد محتوای ویروسی است. زمانی که شما فیلمی را در یوتیوب یا صفحات مجازی خود قرار می‌دهید، می‌توانید آن را با دوستان خود به اشتراک بگذارید، در صورتی که این ویدئو برای آن‌ها جذاب و مفید باشد، آن را با دیگران به اشتراک می‌گذارند. در نهایت، این ویدئو محبوب شده و در سرتاسر اینترنت گسترش می‌یابد. علاوه بر این، در صورتی که فیلم شما به حد کافی جذاب باشد، افراد آن را در وبسایت و بلاگ خود قرار می‌دهند. در نتیجه مردم فیلم شما را نه تنها از طریق بستر اشتراک‌گذاری شده، بلکه در وبسایت‌های مختلف نیز مشاهده می‌کنند و این امر باعث محبوبیت هر چه بیشتر آن می‌شود. هر چه فیلم شما تکان‌دهنده‌، به یادماندنی‌ و بامزه باشد، احتمال ویروسی شدن آن بیشتر است.

3-محصولات و خدمات ارزشمند را به طور رایگان ارائه دهید

بسیاری از برنامه‌های بازاریابی برای جلب توجه مشتریان، خدمات یا محصولات ارزشمند را به صورت رایگان ارائه می‌دهند. هر چند این کار در روزهای اول برای شما سودمند نیست، اما اگر بتوانید توجه افراد را جلب کنید، به زودی سود خواهید برد.

4-جذابیت عاطفی ایجاد کنید

بازاریابی ویروسی تاثیرگذاری زیادی ندارد، مگراینکه از جذابیت عاطفی برخوردار باشد. این نوع بازاریابی کاملاً در ارتباط با احساسات است؛ به همین دلیل این موثرترین روش در میان سایر روش‌هاست. انگیزه‌ی احساسی بازاریابی به روش ویروسی باید به حد کافی قوی باشد تا بتواند در جلب توجه موفق شود.

5-کاری غیرقابل پیش بینی انجام دهید

اگر می‌خواهید مردم متوجه بازاریابی شما شوند، باید کاری متفاوت و غیرقابل پیش بینی انجام دهید؛ چرا که مردم همواره به دنبال چیزهای جدید می‌روند.

6-امکان اشتراک‌گذاری، جاسازی و بارگذاری را فراهم کنید

در صورتی که محتوای شما به راحتی قابل اشتراک‌گذاری، جاسازی و بارگیری باشد، به سرعت یک ویروس گسترش می‌یابد. شما باید این امکان را در اختیار مخاطب قرار دهید؛ علاوه براین، پیام باید به حدی ساده و قابل‌درک باشد که افراد را ترغیب به اشتراک‌گذاری کند.

7-روی بازاریابی سنتی تمرکز نکنید

بازاریابی سنتی، اغلب با استفاده از ستارگان سینما و مدل‌ها به تبلیغ محصول یا خدمات می‌پردازد. اگر فکر می‌کنید که مردم به شما و محصولاتتان اهمیت می‌دهند، در اشتباه هستید. مردم همواره به دنبال محتوای خوب، با داستان‌هایی جذاب هستند؛ بنابراین، به جای تمرکز بر محصولات و خدمات و شرکت خود، روی خلق یک داستان جذاب تمرکز کنید.

8-اطلاع‌رسانی اجتماعی

در صورتی که افراد تاثیرگذار، محصولات یا خدمات شما را به دیگران توصیه کنند و یا محتوای شما را در معرض دید آن‌ها قرار دهند، دسترسی به مخاطب بیشتر، آسان‌تر خواهد بود. از اینفلوئنسرها درخواست کنید تا محصولات و خدمات شما را امتحان و محتوای شما را مشاهده کنند، اما مستقیما از آن‌ها تقاضای اشتراک‌گذاری نکنید؛ چرا که اگر محصول یا محتوا را برای دنبال‌کنندگان خود مفید بدانند، معمولا به اشتراک گذاشته و گسترش می‌دهند.

9-تقویت پیام بازاریابی ویروسی

یک پیام ویروسی یکبارمصرف، به سرعت می‌تواند فراموش شود. محتوای شما توسط مردم دیده می‌شود، از نظر آن‌ها جالب و پیش بینی نشده است و احساساتشان را تا حد زیادی تحریک می‌کند و شما توجه آن‌ها را به طور کامل جلب می‌کنید، اما این به معنای اتمام کار نیست. شما باید به طور متوالی، از مجموعه پیام‌های ویروسی استفاده کنید تا اثربخشی بازاریابی شما را تقویت کند.

دانلود PDF بازاریابی ویروسی یا وایرال مارکتینگ

دانلود پاورپوینت بازاریابی ویروسی یا وایرال مارکتینگ

en.wikipedia.org

www.omnikick.com

0 نظر

ارسال نظر

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

سلام، نیاز به راهنمایی دارید؟
×
اگه قصد مهاجرت داری، قبلش حتماً یه سر به این سایت بزن!
مشاهده‌ی سایت