فهرست مطالب این مقاله
امروزه دیگر بر کسی پوشیده نیست که برای پیشرفت کردن و حرفهای شدن، باید به طور مداوم آموزش دید و اطلاعات کسب کرد. جهان پیرامون ما به سرعت در حال تغییر است. ما هم اگر میخواهیم سهمی از این حرکت رو به جلو داشته باشیم، چارهای نداریم جز اینکه اطلاعاتمان را بهروز کنیم و طبق نیازهای جامعه حرکت نماییم. یکی از علومی که امروزه دانستن در مورد آن ضروری و حیاتی است، علم کامپیوتر میباشد. در حال حاضر همه چیز رو به الکترونیکی شدن پیش میرود؛ عکسها، تصاویر و نامههای کاغذی جای خود را به فایلهای کامپیوتری دادهاند.
فروشگاههای فیزیکی به صورت آنلاین فعالیت میکنند و حتی بخش زیادی از کلاسهای مدرسه و دانشگاه نیز به صورت مجازی برگزار میشوند. در این دوران، برنامهنویسی و کار با نرم افزارهای مختلف، بیش از گذشته رونق پیدا کرده و اگر کسی بخواهد در کار و حرفهاش حرفی برای گفتن داشته باشد باید با علوم مربوط به کامپیوتر و شبکههای مجازی دوست باشد.
یکی از برترین و پردرآمدترین شاخههای کامپیوتر که میتواند برای کاربران آن سودآور و درآمدزا باشد، شاخهی کارهای گرافیکی با استفاده از نرمافزارهای گرافیکی است. حتما تا به حال نام فتوشاپ را از میان این نرم افزارها شنیدهاید یا با آن کار کردهاید. دنیایی رنگارنگ برای ادیت و ویرایش عکس. اما فتوشاپ تنها نرمافزار موجود برای کارهای گرافیکی نیست. در زیر، نام تعدادی از آنها را برایتان ذکر کردهایم:
برترین نرمافزارهای گرافیکی و طراحی در سال 2021
- ادوبی ایلوستریتور Adobe Illustrator
- برنامه ادوبی فتوشاپ Adobe Photoshop
- نرمافزار ادوبی ایندیزاین Adobe InDesign
- نرمافزار کورل دراو CorelDRAW
- نرمافزار طراحی گیمپ GIMP
- نرمافزار اسکچ Sketch
- نرمافزار اینک اسکیپ InkScape
- نرمافزار افینیتی دیزاینر Affinity Designer
- نرمافزار زارا دیزاینر Xara Designer Pro X
- نرمافزار طراحی کانوا Canva
فرمت فایل گرافیکی
در دنیای گرافیک مهم است که شما فایلتان را با چه فرمتی ارائه میکنید. حتما تا به حال به پسوند فایلهای گرافیکی دقت کردهاید. اگر در این رابطه کار کرده باشید، میدانید که هر کدام از این پسوندها در چه نرمافزارها و برنامههایی قابل اجرا هستند. بسیاری از افراد تنها فرمت PNG را میشناسند اما غیر از آن فرمتهای دیگری نیز وجود دارد که هر کدام کاربرد خودشان را دارند.
ما گرافیک رستری و وکتوری داریم. فرمتهایی که برای فایلهای رستری (فتوشاپ) استفاده میشود، با فرمتهای وکتوری (ایلوستریتور) تفاوت دارد.
به طور کلی اگر بخواهیم در خصوص ساختارهای گرافیکی صحبت کنیم، به دو دستهبندی اصلی و بزرگ میرسیم که به نامهای زیر شناخته میشوند:
- Bit map
- Vector
البته نوع سومی هم هست به نام فایلهای متا؛ که تلفیق این دو هستند و به دلیل کمکاربرد بودنشان از ذکر آن میپرهیزیم.
Bit map
Bit map که با نامهای پیکـسل یـا خـطوط مـوازی (Raster) نیز شناخته میشود، معمولا در هر جا پیدا میشود. از عکسها و تصاویر موجود در وب گرفته تا تصاویر موجود در برنامهی paint.
Vector
در مقابل اینها، برنامههای طراحی مانند CAD را داریم که از طریق قالب برداری (Vector) شکلها و تصاویر را ایجاد میکنند.
شما اگر مایل باشید از تصاویر و عکسها در پوسترها، وبسایتها یا برنامههای مختلف استفاده کنید، میبایست انواع فایل گرافیکی را بشناسید و تفاوت فرمتهای گرافیکی را بدانید. به این ترتیب در طراحی سایت خود میتوانید بهتر و موفقتر عمل کنید. به عنوان مثال اگر از یک فایل گرافیکی با فرمت اشتباه در سایت خود استفاده نمایید، ممکن است قادر نباشید آن را آپلود یا ویرایش کنید. علاوه بر آن احتمال دارد کیفیت و وضوح تصویر شما کاهش یابد. پس شناخت فرمتهای مختلف فایلهای گرافیکی میتواند به شما کمک بزرگی بکند. اگر شما هم مایلید در این خصوص بیشتر بدانید در ادامه با ما همراه باشید.
انواع فرمت فایل گرافیکی
فایل JPEG چیست؟
احتمالا همهی شما این فرمت را دیدهاید؛ چون یکی از معروفترین و پرکاربردترین فرمتهای گرافیکی برای تصاویر میباشد. مثلا همهی دوربینها اتوماتیکوار عکسها را با این فرمت ذخیره میکنند. JPEG مخفف Joint Photographic Experts Group یا همان فایل تصویری فشرده است که با حذف برخی جزئیات، میتواند حجم فایل را کاهش دهد. عکسها و تصاویری که با این فرمت ذخیره میشوند تا حد معینی هنوز میتوانند کیفیت و وضوح خوبی داشته باشند؛ اما این فرمت برای موقعیتهای حرفهای چندان مناسب نیست.
فایل TIFF چیست؟
این فرمت، مخفف کلمهی Tagged Image File Format است و فرمت مورد علاقهی عکاسان و فعالان در صنعت عکس میباشد؛ زیرا به این معروف است که میتواند کیفیت تصویر را حتی پس از فشرده شدن هم مطلوب نگه دارد. فرمت TIFF یک گزینهی ایده آل در صنعت چاپ است که بهترین نتیجه را هم میدهد اما همهجا کاربرد ندارد. به عنوان مثال وبسایتها اغلب این فرمت را به عنوان یک گونه از فایل نمیشناسند. ضمنا فرمت TIFF انواع متنوعی دارد که یک دستگاه قادر به خواندن همهی انواع آن نیست. همین امر باعث بروز مشکل در استفاده از آنها میشود.
فایل BMP چیست؟
Bitmap یا BMP یک فرمت گرافیکی مشهور است که کاربری سادهای داشته و برای ادیت عکس مناسب است؛ اما کاربرد محدودی دارد و تنها برای ویندوز OS استفاده میشود. این فایلها اغلب قابلیت فشردهسازی ندارند؛ به همین دلیل حجم بزرگی داشته و حافظهی زیادی را اشغال میکنند.
فایل GIF چیست؟
GIF مخفف Graphics Interchange Format میباشد و در طراحی سایت کاربرد زیادی دارد. فایلهای GIF به تصاویر حرکتی معروف هستند که از ترکیب چندین تصویر با یکدیگر برای خلق یک صحنهی متحرک تشکیل شدهاند. این فایلها در زمان فشردهسازی کیفیتشان کم نمیشود و انیمیشن را به خوبی پشتیبانی میکنند. فرمت GIF رنگهای محدودی داشته و برای تصاویر ساده کاربرد خوبی دارد.
فایل PNG چیست؟
فرمت PNG در حوزهی گرافیک از فرمتهای پرکاربرد و محبوب است و قابلیتها و امکانات زیادی دارد که توانسته به عنوان جایگزینی خوب برای فرمت gif در مورد تصاویر عمل کند. از آنجا که این فرمت حجم و کیفیت مناسبی دارد، در ادیت تصاویر هم میتواند استفاده شود؛ اما چون از حالت رنگی CMYK پشتیبانی نمیکند، در صنعت چاپ نمیتواند مورد استفاده قرار گیرد.
فایل PSD چیست؟
فایلهایی با فرمت PSD در نرمافزار فتوشاپ و سایر نرمافزارهای شرکت ادوبی قابل اجرا هستند. اینگونه فایلها این امکان را دارند که فایل تصویری را به صورت لایهباز در محیط نرمافزار نشان دهند. در حالت لایهباز، تصاویر لایهلایه هستند و به همین دلیل امکان ویرایش و ادیت آنها گستردهتر و دقیقتر است. این فرمتها حجم زیادی دارند و اغلب از آنها در کارهای طراحی استفاده میشود و از آنجا که فایلهای PSD در نرمافزارهای رایج نمایش تصویر قابل اجرا نمیباشند، پس در محیطهای وب نمیتوان از آنها استفاده نمود.
فایل AL چیست؟
این فرمت از فرمتهای محبوب تصویربرداری است که در نرمافزار ایلاستریتور استفاده میشود. نرمافزار ایلاستریتور از نرمافزارهای گرافیکی خوب برای طراحی تصاویر وکتوری است که برای طراحی لوگو و پروژههای چاپی میتوان از آن استفاده نمود. ضمنا امکان طراحی تصاویر به صورت لایهباز را دارد.
فایل CDR چیست؟
از فرمتهای گرافیکی برداری است که فرمت پیشفرض نرمافزار کورل میباشد. از معایبی که این فرمت و نرمافزار کورل دارد این است که پروژههای طراحی شده در نسخههای بالای نرمافزار، قابلیت خوانایی در نسخههای پایینتر را ندارند.
فایل SVG چیست؟
یکی از فرمتهای گرافیکی برداری است که جهت استفاده در وبسایتها و پروژههای تحت وب مناسب میباشد. از ایرادات این فرمت این است که در نرمافزار گرافیکی فتوشاپ قابل اجرا نمیباشد اما مزایای زیادی دارد. منجمله اینکه به دلیل برداری بودن آن و حفظ کیفیت تصویر در هر سایز و حجم، در طراحی وب مورد توجه برنامهنویسان قرار میگیرد.
تصمیمگیری در مورد نوع یا فرمت فایل گرافیکی به چه چیزهایی بستگی دارد؟
- نوع خروجی (اینکه قرار است تصویر چاپ شود یا مثلا روی وب نمایش داده شود)
- قابلیتها و ویژگیهای خاص هر فرمت (مثلا فرمت TIFF برای ویرایش تصویر از BMP مناسبتر است)
- امکانات موجود (نوع دوربین و تجهیزات و…)
10 فروشگاه اینترنتی فایل گرافیکی برتر ایران
1_ سایت پرشین جی اف ایکس
اولین وبسایت خوبی که در این زمینه به شما پیشنهاد میکنیم، سایت پرشین جی اف ایکس است. اگر سری به این سایت بزنید متوجه خواهید شد که فایلهای فتوشاپ، ایلاستریتور، افترافکت و پیریمیر را دارد.
در صفحهی اصلی سایت قسمت آرشیو موضوعی، شما میتوانید دستهبندیهای مختلف موجود در این سایت را ملاحظه کنید. از نرمافزارهای مختلف گرفته، تا گرافیک، ابزار طراحی و بخش فروشگاهی.
همچنین در قسمت پروژههای آماده میتوانید افترافکت، قالبهای پاورپوینت، ایندیزاین، ابزار پریمیر و … را پیدا کنید.
2_تایمکد
اگر سایت تایمکد را در گوگل سرچ کنید، در نتایج به شما نشان داده خواهد شد که این سایت مرجع دانلود پروژههای آمادهی افترافکت، پریمیر و فوتیج است.
در سمت چپ صفحهی اصلی سایت بخشی با عنوان “دنبال چه فایلی میگردید؟” وجود دارد که به شما در یافتن سریعتر فایل مورد نظرتان کمک میکند. در این بخش انواع قالبهای ایندیزاین، پاورپوینت، فایلهای لایهباز فتوشاپ، ابزار طراحی و پروژههای آماده را میتوانید مشاهده کنید.
3_ مغزابزار
سایت مغزابزار سایتی کاربردی در زمینهی آموزش و ابزار طراحی موشنگرافیک و جلوههای ویژه است. در این سایت میتوانید به مجموعهی بزرگی از ویدئوها، دورهها و مقالات در خصوص موشنگرافیک و جلوههای ویژه، طراحی و تصویرسازی، سه بعدی، عکس و ویدئو دسترسی داشته باشید. این مهارتها در فرایند تولید محتوای دیجیتال کاربرد زیادی دارند. پروژههای افترافکت و یکسری فایلهای رایگان دیگر برای استفادهی کاربران در این سایت قابل دانلود هستند.
4_ گرافیران
سایت گرافیران جهت استفاده در نرمافزارهای گرافیکی، بسیار خوب و کاربردی است و تنوع زیادی هم دارد. شما در این سایت طرحهای آمادهی اتوکد، انواع ابزار فتوشاپ، ایلاستریتور، لایتروم، افترافکت، پریمیر، ابزارهای طراحی، فایلهای آماده، قالبهای پاورپوینت و قالبهای وبسایت، تم و والپیپر و… را میتوانید پیدا کنید.
5_ نگارینو
سایت نگارینو یک سایت متنوع در زمینهی نرمافزارهای گرافیکی و فایلهای مربوط به آن است. طبق ادعای این سایت که با خط درشت در صفحهی ابتدایی آن درج شده، 2707 پروژهی آماده و فایل گرافیکی در نگارینو موجود است. پروژههای آمادهای همچون افترافکت، پریمیر، موشنگرافیک، افکت صدا، گرافیک و…
محصولات
دستهبندی محصولات این سایت شامل موارد زیر است:
- افترافکت
- موشنگرافیک
- پریمیر
- سه بعدی
- گرافیک
- صدا
- گرافیک وب
- مطالب آموزشی
در قسمت سرچ یا جستجوی سایت میتوانید به دنبال نوع فایل درخواستی خود بگردید.
6_ جی اف ایکس دانلود
این سایت هم پروژههای آمادهی پریمیر و افترافکت را دارد و همچنین انواع قالبهای پاورپوینت و طرحهای پست و استوری اینستاگرام را در آن میتوانید پیدا کنید.
دو دسته بندی اصلی سایت شامل پربازدیدترینهای هفته و جدیدترین مطالب آموزشی سایت است.
7_ ادوبیش
در سایت ادوبیش میتوانید پروژههای آمادهی افترافکت و پریمیر، فایلهای لایهباز فتوشاپ، فوتیج آماده، آهنگ پسزمینه برای تدوین، افکت صدا و آموزشهای مختلفی را پیدا کنید. در سمت چپ صفحهی اصلی ادوبیش نام پروژههای اصلی سایت به تفکیک موضوعی آورده شده همچون: آلبوم عکس، آهنگها و افکتهای مختلف، پروژههای آماده، تیزرهای تبلیغاتی و…
8_ پی اس دی فا
سایت پی اس دی فا، همانگونه که در صفحهی سایت خود با خط درشت نوشته است، مرجع دانلود و خرید منابع گرافیکی است.
دستهبندی اصلی این سایت شامل قسمتهای زیر میباشد:
- فایلهای آماده (شامل موکاپ، فایلهای لایهباز، تصاویر وکتور، تصاویر زمینه، بنر، پوستر و کتیبه)
- ابزار طراحی (شامل ابزار فتوشاپ، ابزار عمومی، ابزار طراحی سایت و مونتاژ و تدوین)
- آموزش ( آموزش فتوشاپ)
- محصولات فروشگاه (شامل انواع فایلهای آماده، ابزار طراحی، تصاویر وکتور، افزونه و نرمافزار)
9_فرا گرافیک
وبسایت فراگرافیک که در سال 1392 با هدف آموزش نرمافزارهای گرافیکی راهاندازی شده است، در واقع یک بانک منابع گرافیکی با بیش از 30 دستهی مختلف میباشد. در این سایت بیش از 14000 فایل و 700 گیگا بایت اطلاعات مفید وجود دارد که علاقهمندان به حوزهی کارهای گرافیکی و دیجیتالی میتوانند از آنها استفاده کنند.
در قسمت منابع گرافیکی سایت اگر وارد شوید، با دستهبندی متنوعی روبه رو خواهید شد که شامل موارد زیر است:
تصاویر استوک، فایلهای لایهباز فتوشاپ و ایندیزاین، قالب پاورپوینت، فونت انگلیسی و فارسی، مدل سهبعدی، افکت صوتی و موسیقی، افکت لایتروم، تکسچر- بافت، پلاگین افترافکت و فتوشاپ و بسیاری موارد دیگر.
10_ رضا گرافیک
اگر به سایت رضا گرافیک نیز سر بزنید، دست خالی بیرون نمیآیید. انواع ابزارهای طراحی، ابزار فتوشاپ و لایتروم، پروژههای آمادهی افترافکت و پریمیر، فایلهای آمادهی فتوشاپ و مدل سهبعدی و …. در این سایت یافت میشوند.
سخن آخر
خب دوستان عزیز ملاحظه کردید که با وجود این همه وبسایت ایرانی جذاب در زمینهی گرافیک و تولید محتوای دیجیتال، دیگر با کمبود رو به رو نخواهید بود و به انواع فایل گرافیکی دسترسی خواهید داشت. کافیست هدف خود را مشخص کنید و بدانید در پروژههای کاری خود به دنبال چه نوع فایلهایی باید بگردید و آنها را از کجا میتوانید پیدا کنید. یادتان باشد به غیر از وبسایتهایی که در این مقاله به شما معرفی کردیم، وبسایتهای دیگری نیز در این حوزه وجود دارد که با یک سرچ ساده در نت میتوانید آنها را پیدا کنید.
سلام بنظرم سایت tarhme.ir هم خیلی طرح های قشنگی داره با اینکه تازه زدن ولی پشتیبانی خوب و حتی تغییر رایگان طرح رو هم داره اگه بخواید . حتما یه سر بزنید جالب بود بنظر من
fd
سایت گراف تول موکاپ های رایگان خوبی داره
سایت فارس گرافیک و ایران طرح هم خیلی خوبن
fd
ممنون از نظرت رضای عزیز
فروشگاه فایل گراپیک از قلم انداختید
به شخصه از این سایت راضیم
ممنون از کامنتی که گذاشتی ستارهی عزیز
graphno.ir هم طرح های خاصی داره.
fd
negarbin.com و mihantarh.com هم هستن
ممنون که تجربه و نظرتون رو با ما به اشتراک گذاشتید
سلام . جالبه در این سایت ها pikfree.ir نیست . هم کیفیت فایل هاش عالیه . هم پشتیبانی اون در کمتر از 5 دقیقه جوابگو هست . به نظر من چند ساله ازشون خرید میکنم بهترین سایت در این زمینه .