تخفیف، این کلمه ساده قطعاً بخشی مهمی از خرید ما را به خود اختصاص میدهد؛ بهطوریکه ما همواره در پی جستجو برای محصولات با تخفیف بیشتر هستیم و بهخاطر تخفیف زمان زیادی را صرف چانه زدن با فروشنده میکنیم. تخفیف، سیاست هوشمندانهای در دنیای کسبوکار است که ما را وادار میکند یک کالا را صرفاً بهخاطر تخفیفش، نه چیز دیگری خریداری کنیم.
اما تخفیف را اولینبار چه کسی و در کجا خلق کرد؟ من دانستید همین تخفیف یک فروشگاه کوچک را تبدیل به بزرگترین شرکت جهان کرده است!
والمارت، بزرگترین شرکت جهان بر پایه میزان درآمد در جهان است که بزرگترین شبکه فروشگاههای زنجیرهای مواد غذایی، سوپر مارکتها و هایپر مارکتها را نیز در جهان، داراست. این شرکت آمریکایی در سال ۱۹۶۲ توسط سام والتون تأسیس شد. والمارت در ۲۸ کشور دنیا به بیش از ۱۱ هزار شعبه رسید و به همین خاطر بهعنوان بزرگترین شرکت دنیا مشهور است. کارمندان والمارت تقریباً ۲.۳ میلیون نفر هستند که ازاینجهت نیز این شرکت، بیشترین تعداد کارمند در جهان در بین شرکتهای خصوصی را داراست. با وارد شدن در بورس در سال ۱۹۷۲ ، والمارت توانست در سال ۱۹۸۸ به پرسودترین خردهفروشی آمریکا لقب بگیرد. مواردی که در بالا خواندید، بخشی از افتخارات فروشگاههای زنجیرهای والمارت بود که سام والتون با طیکردن یک مسیر سخت به موفقیتهای خیلی سختتر رسید تا اکنون نام بهترین را در کنار نام والمارت ببیند.
بیوگرافی سام والتون
ساموئل مور والتون متولد ۲۹ مارس ۱۹۱۸ در شهر کینگزفیشر ایالت اوکلاهاما است. فقر و تنگدستی پدر و مادر کشاورز وی باعث شد آنها به ایالت میسوری، نقلمکان کنند. همین قضیه والتون را وادار کرد تا از سنین پایین به کار مشغول شود. او در مزرعه به فروش شیر به مشتریان پس از دوشیدن گاوها و ریختن شیر گاوها در بطری، مشغول بود. سالها بعد نیز به فروش اشتراک مجله و تحویل روزنامه در دبیرستان پرداخت.
پس از دوره دبیرستان برای حمایت از خانوادهاش، در دانشگاه افسری میسوری تحصیلاتش را ادامه داد و در دوران دانشجویی از هر فرصتی برای کسب درآمد استفاده میکرد. در نهایت با کسب مدرک کارشناسی اقتصاد از دانشگاه فارغالتحصیل شد. در سال ۱۹۴۳ با هلن رابسون ازدواج کرد و صاحب چهار فرزند شد. او سه روز بعد از فارغالتحصیلی در شرکت J. C. Penney به کارآموزی مشغول شد و ۱۸ ماه در این شرکت با حقوق پایه ۷۵ دلار به فعالیت پرداخت.
پدر زن، اولین حامی برند والمارت
رؤیاپردازی و اصولاً زندگی با قوه تخیل و آنچه که در سر میگذرانیم، تنها در کودکی نیست به انسان در هرجایی، در هر سنی و در وضعیتی میتواند به دنبال رؤیاهایش برود و آن را به حقیقت تبدیل کند و شاید تنها تفاوت انسانها در تصمیمگیریهایشان است. تصمیم به محقق کردن رؤیا …
و درست در سال ۱۹۴۵ سام والتون که یکی از کارمندان و تاجران شرکت J. C. PPenney بود؛ تصمیم به محقق کردن آنچه در سر میپروراند. داشت و از برادران Butler یکی از شعبههای فروشگاه Ben Franklin را اجاره میکند. او مبلغ ۲۰ هزار دلار از پدر همسر خود قرض میکند و با ۵ هزار دلار پسانداز خود یکی از شعبههای فرنچایز فروشگاه Ben Franklin را اجاره میکند. در واقع سام با اجاره این فروشگاه قصد داشت محصولات بیشتر با سود کمتری را به فروش برساند. در ابتدا او با مشکلاتی مانند قیمت اولیه و اجارهبهای بالا مواجه شد، اما پس از گذشت مدتی و آشنایی با تأمینکنندگانی که قیمتهای اولیه کمتری را پیشنهاد میدادند، توانست سود حاصل از فروش را کم کند و در مقابل میزان فروش را ۴۵ درصد افزایش دهد. پس از گذشت پنج سال و اتمام اجارهنامه فروشگاه، او توانست با مالکان برای تمدید قرارداد به توافق برسد و مغازه Walton’s Five and dime را راهاندازی کند که در حال حاضر این مغازه بهعنوان موزه والمارت شناخته میشود.
سرانجام در سال ۱۹۶۲ والتون توانست اولین فروشگاه تخفیفدار با نام خود تأسیس کند. در اقدامی عجیب اما واقعی، در پنج سال ابتدایی فعالیت خود، توانست 24 شعبه دیگر در نقاط مختلف تأسیس کند. در سال ۱۹۶۸ شرکت والمارت ثبت شد و یک سال بعد از آن، اولین دفتر توزیع در راجرز راهاندازی شد. در این زمان والمارت دارای ۳۸ شعبه و ۱۵۰۰ کارمند بود. فروشگاه زنجیرهای والمارت در سال ۱۹۸۷ توانست شبکه ماهوارهای خود را به اتمام برساند. سم والتون برای این شبکه بیش از ۲۴ میلیارد دلار سرمایهگذاری کرد که در زمان خودش بزرگترین شبکه ماهوارهای شخصی بهحساب میآمد. مجموعه والمارت برای نظارت بر مقدار موجودی محصولات تمامی فروشگاه زنجیرهای والمارت از این شبکه استفاده میکرد.
بخشی از رموز موفقیت والمارت
۱. سام والتون در سبک مدیریتش با تاکید روی ابتکارات فردی، آزادی عمل و خودگردانی در قبال نظارت مستقیم باب جدید گشود. او چنین فلسفههای ارتباطی با کارکنان را از ” جیمز کاش ” بنیانگذار کمپانی جی سی پنی در سال 1913 مشهور به ایدههای پنی قرض گرفت.
ایدههای پنی روی اصلاح مداوم عوامل انسانی تاکید داشته و به میزان مشارکت افراد در توسعه تجاری، ارزیابی خطمشیها و اقدام مطابق انصاف و درستی ارج مینهد.
۲. مدیریت غیرمتمرکز والتون به رویکرد تیمی در تصمیمگیری منجر گردید. اما این رویکرد بدون بهرهگیری از فناوری روز خیلی مشکل است. یکی سیستم ارتباطی بزرگ این امکان را فراهم کرده که مدیران والمارت بتوانند با مدیران فروشگاهها در ارتباط دائم باشند. علاوه بر آن اعضای تیم مدیریت داخلی با 11 فروند هواپیما به فروشگاههای مختلف مراجعه و عملکرد آنها را بعد از بازگشت در جلسات روزهای جمعه و شنبه بررسی، و موضوعها را هماهنگ کنند. استفاده از 6 کانال ماهوارهای برای ارسال پیامها به تمام فروشگاهها و بهکارگیری رایانههای بزرگ بخشی از سیستم پیچیده توزیع کمپانی محسوب میشود.
۳. والتون برای حفظ هزینهها در سطح حداقل و عرضه کالا به مشتریان به قیمت پایین بسیار پافشاری میکرد. کنترل هزینههای فروشگاه والمارت با تولیدکنندگان شروع شد. سام والتون به سختگیری در خرید و وادار کردن تولیدکنندگان به کاهش قیمت و مشارکت در تبلیغات مشهور بود. این حرکت باعث شد تا والتون از واسطهها پرهیز کرده و کالاها را مستقیماً از تولیدکننده بخرد، درنتیجه حدود 2 تا 6 درصد در هزینهها صرفهجویی شد.
۴.یکی دیگر از رموز موفقیت فروشگاههای زنجیرهای والمارت این است که تعدادی از کارکنان را در جلوی در ورود و خروج قرار دادند تا کارکنان به مشتریانی که وارد فروشگاه میشوند خوش آمد بگویند و با آنها سلام و احوالپرسی کرمی داشته باشند و همچنین در هنگام خروج مشتریان از آنها بابت خریدشان در والمارت تشکر کنند. این کار قطعاً باعث دلگرمی مشتریان میشد و بهعنوان عاملی که مشتریان را به والمارت جذب میکرد در این فروشگاه انجام شد.
۵. والمارت از سال ۱۹۷۲ دارای طرح سهیم کردن کارکنان در سود سالانه کمپانی است. برای مثال یک صندوقدار که ساعتی ۱۰ دلار دستمزد میگرفت بعد از 24 سال 220 هزار و 127 دلار سهم از سود دریافت میکرد. فلسفه تجاری والتون در مدیریت این بود که یک محیط صمیمی در هر فروشگاه ایجاد کند و تاکید داشت که داشتن آرامش روحی هنگام کار خیلی مهم بوده و رضایت شغلی را سبب میشود. او خیلی مواظب بود که چنین فضای کاری هیچگاه از بین نرود.
۶. والمارت با شعار: “هر روز، قیمت کمتر ” آغاز به کار کرد زیرا سام والتون معتقد بود که با کاهش قیمت میتوان فروش بیشتری داشت.
درسهای از سام والتون
«به کار خود متعهد باشید.»
«سود خود را با همکارانتان سهیم شوید و آنها را در پیشرفت خود شریک بدانید.»
«به همکارانتان روحیه و انرژی مثبت بدهید.»
«در مورد آنچه که میتوانید انجام دهید با همکارانتان صحبت کنید.»
«از خدماتی که کارمندانتان در راستای پیشرفت کسبوکار ارائه میدهند، قدردانی کنید.»
«موفقیتهای خود را جشن بگیرید.»
«همهی نظرات را بشنوید.«
«فراتر از انتظارات مشتریانتان عمل کنید.»
«در کنترل هزینهها از رقبای خود پیشی بگیرید.»
«مسیر خود را مشخص کنید.»
جملات ناب سام والتون
«همه ما یک رئیس داریم و او همان مشتری است، او میتواند در هر لحظه که بخواهد، با خرید نکردن خود ما را اخراج کند.»
«از خودتان انتظار بالایی داشته باشید، کمالطلبی کلید موفقیت در تمام زمینهها به شمار میرود.»
«رهبران خوب خود را با آبوآتش میزنند تا اعتمادبهنفس زیر دستانشان را تقویت کنند؛ اگر مردم به خودباور داشته باشند، دست به هر کار خارقالعادهای میزنند.»
0 نظر