نیچ مارکتینگ؛ نکات طلایی و مهم درباره آن

توسط | آذر 14, 1401 | بازاریابی | 0 نظر

12 دقیقه

نیچ مارکتینگ چیست؟

به هدایت همه فعالیت‌های بازاریابی، به سمتی که به دنبال تاثیرگذاری به روی بخش مشخصی از جمعیت یک کشور باشد؛ نیچ مارکتینگ گفته می‌شود. در واقع در نیچ مارکتینگ با دو بازار بزرگ و کوچک مواجه هستیم.

بازار کوچک

در بازار کوچک، که بخشی از بازار بزرگ‌تر محسوب می‌شود؛ نیازهای منحصربه‌فرد، ترجیحات و همچنین هویت بخش مشخصی از جمعیت، در نظر گرفته می‌شود. با توجه به آن، به طراحی محصولات و خدمات مورد نیاز مشتریان پرداخته می‌شود. پس در اصطلاح می‌توانیم بگوییم که نیچ مارکتینگ به معنای انتخاب یک گوشه دنج از بازار می‌باشد.

تمرکز روی مخاطب هدف

چنانچه شما صاحب یک کسب و کار باشید، شاید گمان کنید که اگر مشتریان خود را فقط به قسمت محدودی از بازار محدود کنید، ممکن است با ضرر مواجه شوید؛ یا شاید این کار بر خلاف اصول اولیه شما باشد. اما توجه داشته باشید؛ برای اینکه محصولات و خدمات شما تاثیر بیشتری به روی مخاطبتان بگذارند، لازم است که دارای یک عامل متمایز باشند. زمانی که شما برای فروش محصولات و خدمات خود به روی گروه خاصی از مشتریان تمرکز می‌کنید؛ نهایت تلاش خود را برای رفع نیازهای آن‌ها انجام می‌دهید. در ذهن مشتری‌ها به عنوان یک بازار اصلی در میان بازارهای مختلف شناخته می‌شوید.

توجه داشته باشید که حوزه فعالیت شما در بازار، اهمیت چندانی ندارد؛ مورد مهم این است که، حوزه فعالیت شما باید همیشه خاص‌تر از دیگر حوزه‌های موجود باشد. شما می‌توانید برای خدمات‌دهی بهتر، تسلط کافی بر آن داشته باشید. در ادامه با ما همراه باشید تا با مزایای دیگری که نیچ مارکتینگ دارد، آشنایی پیدا کنید.

 

مزایای نیچ مارکتینگ

نکته‌ای که باید به خاطر داشته باشید، این است که؛ چنانچه محصول و یا خدمات شما، تخصصی‌ باشد و یا افراد بیشتری را تحت تاثیر قرار دهد، شما رقبای کمتری خواهید داشت. این مورد باعث می‌شود تا بتوانید سود بیشتری در بازار به دست بیاورید. آن دسته از کسب و کارهایی که به روی برطرف کردن نیازهای مخاطبین خود تمرکز می‌کنند، می‌توانند خدمات بهتری ارائه دهند و در ذهن مخاطب به یک بازار خاص تبدیل شوند.

 

مزیت‌های اصلی نیچ مارکتینگ

چهار مزیت اصلی که نیچ مارکتینگ از آن برخوردار می‌باشد، عبارتند از:

  1.  با استفاده از نیچ مارکتینگ، می‌توان توجه مخاطبان را به سمت بازار هدف جلب کرد.
  2. می‌توان یک پایگاه ایجاد کرد که در آن فقط مشتریان وفادار به یک بازار خاص، فعالیت می‌کنند.
  3. سومین مزیتی که استفاده از نیچ مارکتینگ دارد، این است که؛ می‌توان با به کارگیری آن، دروازه ورودی برای بازارهای بزرگ‌تر و متنوع‌تر ایجاد کرد.
  4. آخرین مزیتی که نیچ مارکتینگ دارا می‌باشد، این است که با استفاده از آن، این امکان وجود دارد که محصولات و خدمات خاص‌تری را تولید کرد؛ و در مقایسه با رقبای خود از برتری محسوسی برخوردار شد.

 

نیچ مارکتینگ در زبان فارسی

امروزه در زبان فارسی معادل‌های زیادی برای نیچ مارکتینگ وجود دارد. یکی از این معادل‌ها نیش مارکتینگ می‌باشد که در بسیاری از موارد به جای نیچ مارکتینگ بیان می‌شود.

دیگر معادل‌های نیچ مارکتینگ، عبارتند از:

  1.  بازاریابی گوشه‌ای
  2. گوشه‌یابی در بازار
  3. بازاریابی جاویژه
  4. رفتن به سراغ کنج بازار
  5. بازاریابی دنج
  6. میکرو مارکتینگ
  7. بازاریابی خرد

 

بهترین زمان استفاده از نیچ مارکتینگ

سوالی که ممکن است برای شما به وجود بیاید، این است که بهترین زمان برای استفاده از نیچ مارکتینگ چه زمانی است؟

بهترین زمان استفاده از نیچ مارکتینگ

بهترین زمان استفاده از نیچ مارکتینگ

در ادامه به بیان شرایطی می‌پردازیم که چنانچه کسب و کار شما دارای آن باشد، می‌تواند استراتژی اصلی خود را بر اساس نیچ مارکتینگ، تنظیم کند و با استفاده از آن کسب و کار را رونق ببخشد.

تعداد بالای رقبا

اولین شرط این است که تعداد رقبای شما در یک کسب و کار؛ بالا باشد. در این صورت شما برای به دست آوردن موفقیت، لازم است از برتری نسبت به رقبای خود برخوردار باشید.

 اشباع شدن بازار

دومین شرط این است که؛ بازار برای محصولات تولید شده توسط شما اشتباع شده باشد.

شروع کار

یکی دیگر از شرایطی که می‌توان استراتژی نیچ مارکتینگ را در آن پیاده کرد؛ این است که فرد در حوزه فعالیت خود تازه‌کار باشد و از قدرت کافی برخوردار نباشد. البته آن دسته از کسب و کارهایی که از قدرت کافی برخوردار هستند، باید برای ایجاد تمایز میان خود و دیگر رقبا و یا ایجاد برتری؛ از نیچ مارکتینگ استفاده کنند.

نکته

توجه داشته باشید که بسیاری از کسب و کارها نگاه محدودی به نیچ مارکتینگ دارند و از آن فقط به منظور ورود به بازار، معرفی محصولات و خدمات خود به مشتری و همچنین دریافت بازخورد از آن‌ها استفاده می‌کنند. در حالی که نیچ مارکتینگ به این مورد محدود نمی‌شود. سازمان‌های بزرگی که دارای درآمد بالا می‌باشند، به منظور افزایش سود خود از این استراتژی بسیار استفاده می‌کنند.

 

نیچ مارکت ایده‌آل و مناسب

پرسشی که ممکن است برای شما به وجود بیاید این است که چگونه می‌توان یک نیچ مارکت ایده‌آل و مناسب؛ مخصوص خود را پیدا کرد؟

آشنایی با بازار

برای انجام این کار ضرورت دارد که ابتدا شما با نمای کلی بازارهای بزرگ  آشنایی داشته باشید. علاوه بر این، برای پیدا کردن بازار کوچکتر باید مطالعات و بررسی‌های زیادی صورت بگیرد و نمی‌توان این کار را به صورت سطحی انجام داد. برای پیدا کردن یک نیچ مارکت مناسب ابتدا ضرورت دارد که ویژگی‌های روانی، سلایق عمومی خرید و همچنین نحوه گذراندن اوقات فراغت افراد مخصوص آن بازار را شناسایی کنید. این کارها را می‌توانید با استفاده از مراحلی انجام بدهید که در ادامه به بیان آن‌ها می پردازیم.

علایق و تخصص

اولین موردی که باید به آن توجه کنید،علایق خود شما است. چنانچه قصد مطالعه و تحقیق برای انتخاب نیچ مارکت مناسب را دارید، ابتدا باید علایق و تخصص‌های خود را در نظر بگیرید. با انجام این کار شما می‌توانید نیچ مارکت مناسب خود را پیدا کنید.

نحوه تشخیص

البته برای پیدا کردن نیچ مارکت می‌توان از یک سری سوالات نیز استفاده کرد که به بیان آن‌ها می‌پردازیم.

  • اولین پرسش این است که استعدادهای شما چیست؟ طبیعتاً برای وارد شدن به هر کسب و کار و استفاده از هر استراتژی، لازم است که ابتدا با استعدادهای خود آشنایی داشته باشید.
  • در مرحله بعدی شما باید بدانید که در اوقات فراغت خود بیشتر چه کارهایی را انجام می‌دهید و همچنین زمینه‌هایی که بیشتر افراد در آن‌ها از شما مشاوره می‌گیرند را نیز شناسایی کنید. علت این موضوع این است که با تمرکز به روی این زمینه‌ها شما می‌توانید نیچ مارکت مناسب خود را تشخیص دهید.

البته شما می توانید پرسش‌های دیگری نیز از خود بپرسید این پرسش‌ها عبارتند از:

  • برای حل مشکلات از چه رویکردی استفاده می‌کنید؟
  • چه موضوعاتی برای یادگیری از جذابیت بیشتری برای شما برخوردار هستند؟

با پاسخ دادن به پرسش‌های بیان شده، می‌توان لیستی از علایق و تخصص‌های خود را بنویسید و نیچ مارکت مناسب خود را تشخیص دهید.

آشنایی با نیازهای مخاطب

مرحله بعدی این است که باید با نیازها و چالش‌های مخاطبین و مشتریان خود آشنایی پیدا کنیم. پس از ورود به بازار هدف، مخاطبین خود را شناسایی کنید و از مشکلات و چالش‌هایی که ممکن است هر کدام از آن‌ها داشته باشند، اطلاعات کافی به دست بیاورید. کاری که در این زمان باید انجام دهید، این است که بررسی کنید آیا توانایی حل مشکلات را دارید و یا خیر؟ و چنانچه توانایی حل این مشکلات را داشتید؛ باید دنبال راهکارهای مناسب برای انجام آن باشید.

آشنایی با نیازهای مخاطب

آشنایی با نیازهای مخاطب

شناخت رقبا

کاری که شما باید انجام دهید، این است که در مورد رقبای خود اطلاعات کافی جمع آوری کنید برای موفق شدن در هر کسب و کاری، لازم است که نسبت به رقبای خود شناخت کافی داشته باشید. چنانچه این کار را انجام ندهید، کسب و کار شما با چالش مواجه می شود و امکان کسب سود بسیار کاهش پیدا می‌کند. پس از این که اطلاعات کافی به دست آوردید، تمرکز خود را به روی خاص کردن نیچ مارکت خود قرار دهید تا توجه مشتریان را جلب کنید.

با انجام مراحل بیان شده این امکان برای شما وجود دارد که بتوانید نیچ مارکت خود را در مسیر پیشرفت قرار دهید.

 

انواع نیچ مارکتینگ

آخرین موردی که به بیان آن می پردازیم، انواع نیچ مارکتینگ می‌باشد.

محصول

اولین نوع آن بر اساس محصول می‌باشد. در این نوع از نیچ مارکتینگ، شما با توجه به محصولات و خدمات خود؛ به دنبال این هستید که بازار هدف خود را گسترش دهید. البته این که اندازه بازار شما تا چه اندازه‌ای گسترش پیدا می‌کند و برنامه ریزی‌های شما برای آن به چه صورت می‌باشد، بر اساس بودجه و توانایی‌های شما مشخص می‌شود.

 موقعیت مکانی

دومین نوع نیچ مارکتینگ بر اساس موقعیت مکانی می‌باشد.

در این نوع؛ مرزهای جغرافیایی به عنوان ملاک و معیار در نظر گرفته می‌شوند و افراد به دنبال این هستند که؛ نیازهای یک محله و یا منطقه را شناسایی و برای حل مشکلات و نیازهای آن‌ها به تولید خدمات و محصولات بپردازند.

قیمت

نوع دیگر نیچ مارکتینگ با توجه به قیمت مشخص می‌شود. ویژگی که این نوع از نیچ مارکتینگ دارا می‌باشد، این است که محصولات در آن با قیمت بسیار بالا و یا بسیار پایین ارائه می‌شوند. علاوه بر این بازار هدف نیچ مارکتینگ بر اساس قیمت نیز به تعداد معدودی از افراد محدود می‌شود. به عنوان مثال برندهای گران‌قیمت عطر و جواهرات فقط توسط قشرهای مرفه و خاص جامعه خریداری می‌شوند.

شرایط افراد

یکی دیگر از انواع نیچ مارکتینگ، بر اساس شرایط افراد می‌باشد. در واقع در این نوع، انتخاب نیچ بر اساس شرایط بازار هدف صورت می‌گیرد. به همین دلیل یکی از بهترین انواع نیچ مارکتینگ محسوب می‌شود. به عنوان مثال ممکن است در یک سالن زیبایی، خدمات مختلفی ارائه شود اما چنانچه یک سالن زیبایی دیگر خدمات خود را فقط به یک مورد محدود کند و تمرکز خود را به روی آن قرار دهد، بازار هدف خود را مشخص کرده و به راحتی می‌تواند به کسب درآمد بپردازد.

 

نتیجه‌گیری:

نیچ مارکتینگ در دنیای امروزی به شدت مورد استفاده قرار می‌گیرد. با استفاده از آن، این امکان برای افراد وجود دارد که بتوانند محصولات و خدمات خود را به راحتی عرضه کنند. همچنین میزان سود خود را نیز افزایش دهند. توجه داشته باشید که اگر بازارهای امروزی، دارای سود یکسانی نمی‌باشند، با استفاده از نیچ مارکتینگ می‌توان از استراتژی‌های بازاریابی مخصوص، استفاده کرد و با افزایش اطلاعات نسبت به ویژگی‌های مختلف مشتریان؛ شناخت عمیق‌تری از آن‌ها کسب و محصولات و خدمات مخصوص آن‌ها را تولید کرد. این کار شما برای همیشه در ذهن مشتریان باقی می‌ماند و شما برای آن‌ها تبدیل به یک بازار خاص می‌شوید.

0 نظر

ارسال نظر

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

سلام، نیاز به راهنمایی دارید؟
×
اگه قصد مهاجرت داری، قبلش حتماً یه سر به این سایت بزن!
مشاهده‌ی سایت