قبلا در مورد بازاریابی با شما بسیار صحبت کردهایم و چند نوع از انواع مختلف آن را برایتان شرح دادهایم.
همانطور که میدانید بازاریابی یعنی هرگونه تلاش، فعالیت و اقدامی که برای معرفی و تبلیغ یک محصول به مشتری صورت می گیرد. تلاشی که میبایست به مشتری آگاهی ببخشد، منجر به ایجاد علاقه در مشتری شود و او را به امتحان کردن و خرید محصول ما ترغیب کند. وقتی با انجام این کارها مخاطب معمولی را تبدیل به مشتری کردیم، قدم بعدی این است که او را به یک مشتری وفادار تبدیل کنیم. مشتری وفادار یعنی کسی که ارزشهای محصول ما را شناخته، آن را دوست دارد، مایل به استفادهی مجدد از آن محصول است و حتی دیگران را نیز به خرید محصولات ما تشویق میکند. چگونه این اتفاق میافتد؟ با اعتماد سازی در مشتریان.
کسب وکاری که به این مرحله برسد و در مشتریان چنین حس اعتمادی را به وجود آورد و آنها را به مشتریان دائمی و همیشگی برند خود تبدیل نماید، بیشک راه درستی را طی میکند.
پس از این توضیحات، دیگر شما اهمیت بازاریابی را درک کردهاید و میدانید که هر کسب وکاری بدون بهره بردن از اصول بازاریابی و پیادهسازی روشهای آن، محکوم به شکست و یا درجا زدن است.
در واقع استفادهی صحیح و درست از علم بازاریابی است که موجب حفظ بقا و تعادل در کسب و کار شده و آن را از تنگناها و بحرانهای کاری نجات میدهد. مدیران و صاحبان کسب و کار به میزانی که علم و آگاهی خود را نسبت به این موضوع بالا ببرند، میتوانند نسبت به سایرین موفقتر و هوشمندانهتر عمل کرده و به کامیابی و درآمد بیشتری برسند.
امروز در خصوص یکی از مهمترین انواع بازاریابی به نام بازاریابی بشارتی صحبت میکنیم و از ضرورت و اهمیت آن در کسب وکار برایتان میگوئیم. پس با ما همراه باشید.
بازاریابی بشارتی (Evangelism Marketing)
بازاریابی بشارتی نوع پیشرفته و مدرن شدهی بازاریابی دهان به دهان (word of mouth) است.
از زمانهای قدیم برای معرفی و تبلیغ یک محصول از روشهای جلب توجه کننده برای مخاطبین استفاده میکردند؛ مثلا با جار زدن و در بوق و کورنا کردن، مزایای یک محصول را بر میشمردند و مردم را به خرید و استفاده از محصولات ترغیب میکردند. امروزه دیگر این روشها جوابگو نیست و حتی گاهی نتیجهی عکس میدهد و مخاطب را نسبت به آن کالا دلزده و بیعلاقه می کند. به همین دلیل است که میگوئیم روشهای بازاریابی را باید متناسب با زمان و مکان انتخاب کرد تا بتوان نتیجهی درست و منطقی گرفت.
بازاریابی بشارتی به عنوان یکی از انواع مدرن و امروزی بازاریابی مطرح شده و تاثیر آن 5 برابر بیشتر از روشهای سنتی است. بازاریابی بشارتی رایگان و یا بسیار کمهزینه است؛ به نحوی که شما با پیادهسازی آن میتوانید تا 10 برابر از هزینههای تبلیغات و بازاریابی خود کم کنید.
حال اجازه دهید با ذکر یک مقدمهی کوتاه بیشتر به این موضوع ورود کنیم تا شما آشنایی بیشتری نسبت به بازاریابی بشارتی پیدا کنید.
در دنیای امروزی که ما با انواع و اقسام کالاها و محصولات فیزیکی، خدمات و برندها و تنوع گستردهی آنها احاطه شدهایم، تصمیم گیری برای انتخاب و خرید یک محصول سخت است. در اینگونه مواقع ما چکار میکنیم؟ با دوستان و آشنایان خود مشورت کرده و یا از نظرات سایر مشتریانی که آن محصول را استفاده کردهاند، بهره میبریم.
گاهی هم خودمان که از کیفیت یک محصول، سودمندی و کاربرد آن اطمینان حاصل میکنیم آن را خریداری کرده و پس از استفاده از آن درمییابیم که انتخاب درستی داشتهایم و این محصول همان محصول مناسب برای رفع نیاز و پاسخ به مشکلات ماست. اینجاست که خوشحال میشویم و به دلیل رضایتی که از خرید خود داریم، آن محصول را به دیگران هم معرفی میکنیم و از محاسن و مزایای آن میگوئیم. در این صورت ما به یک مبشر تبدیل شدهایم.
کلمهی بشارت به معنی “آوردن خبرهای خوب” و یا “مژده دادن” است و ریشه در باورهای مذهبی ما دارد؛ اما این لغت چه ارتباطی به بازاریابی بشارتی دارد؟
تعریف بازاریابی بشارتی
بازاریابی بشارتی یک روش بازاریابی است که در آن مشتریان راضی شما با تعریف و تمجید و تحسین محصولات شما، خانواده و دوستان خود را نسبت به خرید و استفاده از محصولاتتان ترغیب میکنند و در واقع بشارتدهنده و مبشر برند شما هستند. در بازاریابی بشارتی، مشتری شما به دلیل اعتقاد و اطمینانی که به محصول یا خدمات شما دارد، انگیزهی لازم برای موعظه دادن و پیشنهاد دادن آن محصول را به دیگران داراست و با ذوق و خواست قلبی خودش این کار را انجام میدهد. به همین دلیل است که میگوئیم این روش بازاریابی برایتان کمهزینه یا رایگان تمام میشود چون این مشتری راضی شماست که بشارت دهنده و تشویق کنندهی دیگران به خرید است و نیاز به هیچ اقدام پیچیده و پرهزینهای از طرف شما نیست.
بازاریابی بشارتی یکی از بهترین و موثرترین روشهای افزایش فروش است زیرا مردم به پیشنهاد خانواده، دوستان و افرادی که می شناسند، بیشتر اعتماد میکنند تا پیشنهاد شخص تولید کننده یا فروشنده که منفعتی برایشان در میان است.
در این بین افرادی که از محصولات نقد صادقانه میکنند بدون آنکه در فروش محصولات دخیل باشند هم میتوانند به عنوان افراد قابل اعتماد برای پیشنهاد دادن یک محصول به شمار آیند زیرا ذی نفع نیستند و با صداقت در گفتار خود مزایا و معایب یک محصول را بر میشمارند.
بازاریابی بشارتی از کجا آمده است ؟
پدر بازاریابی بشارتی یکی از مدیران سابق شرکت اپل به نام “گای کاوازاکی ” است. اوکتابی با عنوان “هنر آغاز کردن و چگونگی به جنون کشاندن رقبا” نوشته است و در آن نیروی محرکهی بازاریابی بشارتی را تمایل مردم به بهتر ساختن جهان معرفی می نماید.
چرا بازاریابی بشارتی مهم است ؟
در استفاده از روشهای موثر بازاریابی، اینگونه نیست که هزینه حرف اول را بزند و هر که هزینهی بیشتری برای تبلیغات و بازاریابی محصولاتش بدهد، نتیجهی بهتری هم بگیرد. در این کار باید کاملا هوشمندانه عمل کرد. امروزه استفاده از روشهای سنتی بازاریابی همچون بازاریابی چریکی و عصبی برای شرکتها بسیار پرهزینه و گران تمام میشود. گاهی واقعا نیاز به صرف این همه هزینه نیست. خیلی راحت با پیاده سازی بازاریابی بشارتی میتوان شبکهای از مشتریان راضی را ایجاد کرد که خیرخواهانه و از سر تمایل و علاقهی شخصی، محصولات برند شما را به دیگران توصیه میکنند.
آمارها میگویند که:
- 90 درصد افراد در خریدها و انجام کارهای شخصی خود به پیشنهاد خانواده، دوستان و نزدیکان خود توجه میکنند.
- 84 درصد از بازاریابها از روش بازاریابی بشارتی برای معرفی محصولات خود استفاده میکنند.
- بازاریابی بشارتی 5 برابر موثرتر از سایر بازاریابیهای نیازمند هزینه است.
- بر مبنای تحقیقات صورت گرفته، 13 درصد از فروش شرکتهای بزرگ از طریق بازاریابی بشارتی انجام میگیرد.
برای پیادهسازی بازاریابی بشارتی چه باید کرد؟
برای پاسخ به این سوال باید بیشترین تمرکزتان را روی کیفیت محصولات، کالاها یا خدمات خود بگذارید. اگر میخواهید مشتری های شما به مبشران برندتان تبدیل شده و محصولات شما را به دیگران معرفیکنند، میبایست با بهبود کیفیت در آنها انگیزه ایجاد کنید. همچنین با انجام یک سری اقدامات ساده میتوان از سطح انتظارات مشتری فراتر رفت و به نوعی او را غافلگیر کرد تا خاطرهی خوشی از خرید خود داشته باشد. میپرسید چگونه؟ با دریافت به موقع سفارش، پاسخگویی سریع، پکیجینگ و بسته بندی زیبا و جذاب و با ارسال زود هنگام کالا.
مزایای بازاریابی بشارتی
تا اینجا حتما متوجه شدهاید که با بازاریابی بشارتی چقدر میتوانید به موفقیت برسید و در واقع گروه مشتریان راضی خود را توسعه دهید؛ اما اگر بخواهیم کمی بیشتر در خصوص مزایا و محاسن این نوع بازاریابی صحبت کنیم، میتوانیم به موارد زیر اشاره کنیم:
1_ رایگان و یا کمهزینه بودن بازاریابی بشارتی و افزایش تعداد مشتریها
از آنجا که مشتریان راضی و علاقهمند، بهترین بازاریابها و مبشران برند شما هستند و آنها بدون دریافت هیچ هزینهای برایتان تبلیغ میکنند، پس هزینهی این نوع بازاریابی برای شما بسیار کم خواهد بود. این مشتریان راضی چون ذی نفع نیستند، وقتی صادقانه و با علاقه و اشتیاق فراوان از محصولات و خدمات شما صحبت میکنند، کمتر شک و شبههای پیش میآید و معمولا دوستان و نزدیکان به حرف آنها اعتماد میکنند وخودشان نیز به خرید از شما ترغیب میشوند. به این ترتیب دایرهی مشتریان شما بزرگتر و تعداد آنها زیادتر خواهد شد. توجه داشته باشید که همین مشتریان جدید در صورت رضایت از محصول، بعدا خودشان نیز به مبشران جدیدی برای برند شما تبدیل خواهند شد و این چرخه به همین شکل ادامه مییابد.
2_حضور 24 ساعتهی مبشران
یکی از مهمترین مزایای استفاده از این نوع بازاریابی حضور تمام وقت و 24 ساعتهی مبشران برند شماست. این مبشران در هر زمان و موقعیتی که مناسب باشد، میتوانند نسبت به توصیه، راهنمایی، مشاوره و تبلیغ محصولات شما اقدام کنند.
درست است که این کار بدون هزینه صورت میگیرد اما شما به عنوان صاحب برند میتوانید با انجام اقداماتی خاص به شکل و شمایل این مشتریان و مبشران رایگان سامان دهید. یکی از بهترین راهها در این خصوص، ایجاد باشگاه مشتریان است. به این طریق شما میتوانید از آنها حمایت کنید و هم چنین به عنوان قدردانی ملاحظاتی برایشان قائل شوید. از جمله اینکه بابت هر معرفی برای خریدهای بعدی به آنها تخفیف دهید یا با اهدای جوایز و هدایا از لطف آنها تشکر کنید. با انجام همین کارهای ساده شما در واقع تعصب و علاقهمندی آنها را برای معرفی افراد دیگر تحریک کرده و انگیزهی آنها را بیشتر میکنید.
3_ بیطرفانه بودن تبلیغات بازاریابی بشارتی
همانطور که قبلا هم اشاره کردیم، توصیهکنندگان و مبشران شما در درآمد برند شما ذی نفع نیستند و سود و عایدی از فروش محصولات شما ندارند پس وقتی به دیگران توصیه یا سفارشی میکنند، بیطرفانه به حساب میآید و احتمال بیشتری دارد تا افراد دیگر حرف آنها را قبول کرده و به توصیهی آنها در استفاده از یک محصول گوش کنند.
4_ داشتن یک بانک اطلاعاتی از انتقادات و پیشنهادات دریافتی
تمامی برندها و صاحبان کسب وکار دوست دارند که نظر مشتریان خود را پس از استفاده از محصولات و خدماتشان بدانند و انتقادات و پیشنهادات آنها را بشنوند. برای یک برند چه کسب مناسبتر از کسی که بیطرفانه و خیرخواهانه این کار را برایشان انجام میدهد؟ این افراد همان مبشران برند شما هستند.
یکی از بهترین و مناسبترین راهها برای آگاهی از نظرات مشتریان، ارتباط با آنها از طریق شبکههای اجتماعی است. پلتفرمهایی مانند اینستاگرام یک رسانهی مناسب و کاربردی برای رساندن پیام رضایت یا عدم رضایت مشتریان نسبت به یک محصول است. پس اهمیت شبکههای اجتماعی را دست کم نگیرید و برای ارتباط موثر با مشتریان خود از آنها استفاده کنید. با آغوش باز نظرات مردم را پذیرا باشید و آنها را به ابراز نظر و بیان کردن انتقادات یا پیشنهاداتشان تشویق کنید.