انتخاب نام برند

توسط | تیر 3, 1400 | برندسازی, کسب و کار | 0 نظر

14 دقیقه

در زمان‌های دور مثلا بین سال‌های 50 تا60 اکثر خانواده‌ها پرجمعیت بودند و مردم علاقه‌ی بسیار زیادی به فرزند‌آوری از خود نشان می‌دادند. گاهی تعداد فرزندان یک خانواده به قدری بود که در انتخاب اسم دچار مشکل می‌شدند و اسامی مرکب از نام فرزندان قبلی را روی بچه‌های‌خود می‌گذاشتند. البته آن زمان‌ها مردم اصلا به خودشان سخت نمی‌گرفتند و در یک لحظه و خیلی هم ناگهانی نام نوزاد خود را انتخاب می‌کردند. برایشان فرقی نمی‌کرد که این نام تکراری باشد یا نه و یا بچه‌های فامیل این نام را داشته باشند یا خیر.

زمان گذشت و سلیقه‌ی مردم هم تغییر زیادی کرد. مثلا به همان میزانی که از تعداد فرزندان و علاقه به فرزند‌آوری کاسته شد، پروسه‌ی انتخاب نام فرزند هم سخت و پیچیده‌تر شد. این روزها مردم مدت‌ها برای انتخاب یک نام منحصر به فرد وقت صرف می کنند و گاهی پس از انتخاب نام، مراسمی ترتیب داده و آن را جشن می‌گیرند. آن چه که مهم است این که انتخاب نام نیکو برای فرزند یکی از اصول مهم در خانواده‌هاست. چرا که این نام و مفهوم آن تاثیر زیادی بر فرد و مراودات او خواهد گذاشت. انتخاب اسم برند هم دقیقا به همین شکل است چرا که باید نشان‌گر هویت کالای شما باشد بنابراین برای خودش اصول و مقرراتی دارد و هرگز نباید آن را از روی سهل‌انگاری و عجله انتخاب کرد چون اگر این اتفاق بیافتد، سال‌های بعد باید هزینه‌ای گزاف برای یک نام تجاری دیگر پرداخت کنید.

نام برند چیست؟ نام تجاری یا نام برند تمام آن چیزی است که یک شرکت می‌تواند داشته باشد؛ به عبارت دیگر می‌توان گفت دارایی یک شرکت است. نام تجاری در حقیقت کارآمد‌ترین و موثرتر‌ین ابزار ارتباط با مشتری است؛ بنابراین باید به بهترین نحو انتخاب شود. اگر به تبلیغاتی که از رسانه‌ها پخش می‌شود دقت کرده باشید، متوجه می‌شوید که آن‌ها چند ثانیه بیشتر طول نمی‌کشند اما نام برند‌شان مدت ها در ذهن مخاطب باقی می‌ماند.

در این لحظه شاید بخواهید بدانید که برای انتخاب یک اسم مناسب و با مفهوم چه مراحلی را باید پشت سر بگذارید. حقیقت این است که آیتم‌های زیادی برای انتخاب یک اسم وجود دارند. مثلا گروهی از محققان دانشگاه آلبرتا در سال 2010 در تحقیقات خود به این نتیجه رسیدند که خریداران به اسامی که از یک ساختار تکرار شونده در برند خود استفاده می‌کنند واکنش بهتری نشان می‌دهند؛ اسامی مثل کیت کت، کوکاکولا، جلی بلی.

در کشور خودمان ایران هم از این ترفند در اسامی برخی برند‌ها استفاده شده است. محصولا‌تی مانند اشی‌مشی، چین‌چین و  مزمز از این دست بودند. با تمام این تفاسیر هیچ قانون تصویب‌شده‌ای برای اسم برند وجود ندارد اما شما می‌توانید با رعایت یک سری موارد، نامی را در نظر بگیرید که برای خودتان کاربردی، قابل استفاده و آسان باشد و در عین حال به مردم هم حس خوب بدهد و به راحتی در یادشان بماند.

 

زمان مناسب برای انتخاب نام برند چه وقتی است؟

1) وقتی کسب و کار جدیدی راه انداخته‌اید و نیاز به لوگو و ‌وب‌سایت دارید.

2) زمانی که محصول جدیدی را تولید کرده و به اسم و لوگو نیاز‌مندید.

3 ) وقتی که نام برند شما مناسب تجارت کسب و‌کارتان نیست و آن‌طور که شایسته است، فید‌بک و بازخورد مثبتی از آن نمی‌گیرید. پس صد البته که نیاز به برند‌ینگ مجدد دارید.

4) وقتی که به دلیل برخی تعار‌ضات در خصوص علامت تجاری باید هر چه زودتر آن را تغییر دهید.

5) زمانی که نام تجاری شما معنی و مفهوم منفی در بازار کار دارد و این موضوع برای اعتبار شما زیان‌آور است.

6) هر‌ گاه که حس کردید نام تجاری شما موجب گمراهی و سردر‌گمی مشتریان‌تان می‌شود باید در‌صدد تغییر آن بر‌‌آیید.

7) وقتی که شرکت شما به مرحله‌ی ادغام رسیده است، وقت تغییر نام تجاری شماست.

اگرچه شما ممکن است به دلایل متفاوتی فرآیند برند‌سازی خود را آغاز کنید اما مهم اینجاست که دو عامل اساسی در این جریان بسیار تاثیرگذار است.

1) شما کسب و‌کار تازه ای آغاز نموده و نیاز به انتخاب یک نام جدید دارید.

2 ) قصد تغییر نام برند موجود را دارید.

به هر دلیلی که قصد انتخاب نام برند یا تغییر آن را دارید مهم نیست؛ بلکه فقط باید بدانید انتخاب نام برای شما  فرآیند سخت و پیچیده‌ای است اما می‌توانید با رعایت یک سری نکات کاربردی و کلیدی بر این سختی فائق شوید.

در ادامه‌ی مقاله هفت مورد مهم را به شما معرفی می کنیم که برای انتخاب نام مورد نظر بسیار کمک کننده هستند. ممکن است بلافاصله بعد از خواندن مطالب این مقاله ایده‌ای به ذهن‌تان برسد و بتوانید نامی را که همیشه می‌خواستید انتخاب کنید. پس با ما همراه باشید.

1)از طبیعت الهام بگیرید: همان‌طور که می‌دانید بشر از دیرباز تا‌کنون رابطه‌ی بسیار خوبی با طبیعت داشته و در موارد بسیار زیادی از آن الهام گرفته است. شما می‌توانید با انتخاب یک نام مناسب و پر مفهوم از طبیعت به مخاطبین خود حس عشق و محبت را القاء کنید و آن‌ها را تحت تاثیر خود قرار دهید. آیا تا‌کنون در مورد انتخاب نام آمازون به عنوان یک برند برای یک فروشگاه اینترنتی فکر کرده‌اید؟ آمازون جنگلی است بسیار سرسبز و زیبا با درختان سر به فلک کشیده و پوشش گیاهی متنوع  و جانوران گوناگون که شما هر کجا باشید مسحور این همه زیبایی خواهید شد. انتخاب این نام برای یک برند قبل از هر چیز خارق العاده و منحصر به فرد بودن آن را به مخاطب یادآور می‌شود و شما را به خرید و استفاده از محصولات ترغیب می‌کند.

2) از افسانه‌ها و اسطوره‌ها کمک بگیرید: همه‌ی ما انسان‌ها روحی  جستجوگر و کنجکاو در مورد گذشته و زندگی نیاکا‌نمان داریم. همه‌ی ما آدم‌ها عاشق و شیفته‌ی داستان‌هایی هستیم که در پشت اساطیر و قهرمانانمان جا خوش کرده‌اند و از شنیدن و خواندن آن‌ها لذت می‌بریم. پس چه چیزی بهتر از این که با الهام از داستان‌های نمادین و سمبلیکی که در هر فرهنگی وجود دارد، نامی زیبا را برای برند خود برگزینیم. آیا می‌دانستید نایک که شهرت جهانی دارد برگرفته از الهه‌ی پیروزی یونان است؟

3)با ادبیات آشتی کنید: زبان شیرین فارسی و ادبیات پر محتوای ما ایرانی‌ها سرشار از داستان‌ها و ناگفته‌های زیبایی است که هر کدام می‌تواند بهترین منبع برای انتخاب نام  یک برند مناسب باشد و شما را در انتخاب یاری دهد. یک تشبیه یا استعاره‌ی زیبا به شرطی که درست انتخاب شود، نامی به شما هدیه می‌دهد که حرف‌های زیادی برای گفتن دارد.

4)از اماکن جغرافیایی غافل نشوید: مناطق جغرافیایی هم درست مثل طبیعت می‌توانند در این راه بسیار مفید و مثمر ثمر واقع شوند و شما را از سر‌در‌گمی در انتخاب نام برند برها‌نند. به نام سیسکو دقت کنید که برگرفته از منطقه‌ی سانفرانسیسکو است. در کشور خودمان نیز برندی به نام هیمالیا داریم که ما را به یاد رشته کوه‌هایی سترگ و زیبا می‌اندازد. به ادامه‌ی این نام دقیق شوید: “هیمالیا بر قله‌ی زیبایی‌ها”. همین واج‌آرایی هوشمندانه این نام را در اذهان مردم خاطره انگیز و ماندگار می‌سازد.

5) از نام  اشخاص مشهور ایده بگیرید: دنیای ما پر از افراد موفق و برنده‌ای است که همواره الهام‌بخش افراد دیگر بوده‌اند. اگر خوش‌شانس و اندکی هم خلاق باشیم، حتی می‌توانیم از رقبای‌مان هم پیشی بگیریم. این شیوه دقیقا همان راهی بود که شرکت ماشین الکتریکی تسلا از آن به نتیجه رسید. فقط یادتان باشد برای انتخاب نام برند از این طریق  باید به افرادی که دیگر در میان ما نیستند احترام بگذارید و آن‌ها را محترم شما‌رید.

6) از زبان‌های دیگر بهره بگیرید: نام برند شما می‌تواند از هر زبانی باشد اما پیشنهاد ما این است که از نام‌هایی استفاده کنید که ساختار زبانی مناسب و تلفظ ساده‌ای دارند. برخی از شرکت‌های موفق تلفظی خاص و ویژه را با تن صدای برند خود همراه کرده‌اند که معنی مرتبط با محصول یا نوع خدمات آن ها دارد. اگر محدودیت قانونی ندارید می‌توانید از نام‌هایی کمک بگیرید که واژه‌هایی زیبا و به یاد ماندنی را در ذهن شما تداعی میکنند. آیا تا به حال به برند می‌ماس فکر کرده‌اید؟ می‌ماس نام یکی از قمر‌های سیاره‌ی کیهان است و در عین حال هم با ماست که یکی از محصولات شرکت است، هم آوا است.

7) هویت برند‌تان را ارزیابی کنید: نام برخی از برند‌های مشهور به داستان تاریخچه‌ی شرکت  یا مو‌سسان آن اشاره می‌کند. با این کار در واقع به نقش مو‌سسان شرکت اشاره می‌کنید و آن‌ها را مهم جلوه می‌دهید و از طریق بها دادن به آن‌ها جوی از اعتماد میان خود و مشتریان‌تان را ایجاد می‌کنید.

داستانی عجیب اما واقعی: شاید بعضی از مردم بر این باور باشند که اسم یک برند فقط یک نام است و اهمیت چندانی ندارد. فرقی نمی‌کند چه چیزی باشد و چه معنایی داشته باشد اما اصلا اینطور نیست. نام برند محصولات، دقیقا مانند نام خود افراد بسیار مهم و تاثیرگذار است. برای درک بیشتر این مطلب توجه شما را به خواندن یک داستان واقعی جلب می‌کنم:

دو نفر از اساتید مشهور روان‌شناسی به نام‌های دکتر هربرت هراری و دکتر جان دبلیو مک دیوید تلاش کردند تا بفهمند چرا برخی از دانش‌آموزان مدرسه‌ی ابتدایی برخی دیگر از همکلاسی‌های خود را تمسخر و استهزاء می‌کنند. آن‌ها به بچه‌ها سپردند که انشایی بنویسند و به معلمان خود تحویل دهند. سپس انشا‌ها را به دو دسته تقسیم کردند. بر روی برگه‌های  دسته‌ی اول نام‌های محبوب مانند مایکل و دیوید و بر روی برگه های دسته دوم نام هایی مانند والمر و هوبرت را نوشتند که محبوبیتی نداشتند. انشا‌ها را برای نمره‌دهی به آموزگاران مختلفی سپردند بدون این که به آن‌ها بگویند در معرض آزمایش و امتحان هستند. در آخر بعد از تصحیح برگه‌ها همه‌چیز مشخص شد. آیا باور می‌کنید برگه‌هایی که نام مایکل و دیوید داشتند، نمره‌های بالاتری نسبت به برگه هایی که اسم هوبرت و والمر داشتند دریافت کردند؟ دلیل این ماجرا چه بود؟ روان‌شناسان بر این عقیده بودند که معلمان بنا بر تجربیات گذشته‌ی خود اطمینان داشتند که والمرها و هوبرت‌ها معمولا بازنده هستند.

همان‌طور که می‌بینید نخستین مرحله‌ی برخورد بین ذهن و پیام، نام است و شنیدن و خواندن نام افراد یا برند‌ها تاثیری شگرف در نوع ارتباط دیگران با آن‌ها می‌گذارد؛ نکته‌ی مهمی که بسیاری از مردم از آن غافلند یا توجه کافی به آن نمی‌کنند. در واقع انتخاب نام برند یک فرآیند مکانیکی نیست که اصول و قواعد خودش را داشته باشد. فقط می‌توان گفت پس از طی هفت مرحله‌ای که در بالا توضیح داده شد می‌توان امیدوار بود که نام تجاری برند به شکلی ناگهانی پدیدار شود و شما  نیز بتوانید آن را اعلام نمایید. اگر به نام برند‌های معروفی مانند پارس خزر، دایتی، دیجی‌کالا، پاکسان، کوروش، چی‌توز، سیو و … دقت کنید می‌بینید که برخی از این برند‌ها در انتخاب نام از واژه‌های فارسی و بعضی دیگر از واژه‌های غیر فارسی کمک گرفته اند. گروهی در انتخاب نام به سمت مخفف‌سازی رفتند و گروهی دیگر هم ترجیح دادند از مخفف‌سازی استفاده نکنند. تعدادی از نام‌های عمومی بهره گرفتند و تعدادی واژه‌های مرتبط با حیطه‌ی فعالیت خود را برگزیدند. در نهایت علیرغم همه‌ی این تفاوت‌ها و اختلاف نظرها بعضی از برند‌ها توانستند جای خود را در دل و ذهن مخاطب باز کنند و تا حدودی ماندگار شوند.

نام های توصیفی: یکی از ساده‌ترین روش‌ها در انتخاب نام این است که به سراغ اسامی برویم که فعالیت ما را توصیف می‌کنند؛ به طوری که مخاطب با شنیدن این نام حدس بزند ما در چه زمینه‌ای فعالیت می‌کنیم. درست مثل این اسامی: ماشین سازی تبریز و ایران خودرو.

اسامی مخفف: مخفف‌سازی نام‌ها گزینه‌ی دیگری است که پیش روی شما قرار دارد. این شیوه آن‌چنان که در زبان‌هایی مثل انگلیسی و فرانسوی جا افتاده و پذیرفته شده در زبان فارسی قابل پذیرش نیست. چون ما به خواندن حروف به صورت جداگانه عادت نداریم. بنابراین به شرطی می‌توانیم از حروف مخفف استفاده کنیم که سر‌واژه ها را در کنار هم قرار دهیم تا یک واژه‌ی قابل قبول و قابل تلفظ را ایجاد کنیم. با این حال اگر اندکی ذوق و خلاقیت به خرج بدهید، می‌توانید نام‌های خوب و ماندگاری انتخاب کنید. درست مانند اسامی زیر:

1)مپنا: مدیریت پروژه‌های نیرو‌گاهی ایران

2)محک: موسسه‌ی حمایت از کودکان مبتلا به سرطان

3) متمم: محل توسعه‌ی مهارت های من

خلاصه‌ی کلام اینکه انتخاب یک نام مناسب برای برند، نیازمند شکیبایی و صبر شماست و بزرگترین مانعی که ممکن است سر راه شما سبز شود، زمان است. بسیاری از شرکت‌ها حاضر به صرف زمان کافی و یا جستجوی منابع معتبر برای این کار نیستند که همین مسئله اشتباهی بس بزرگ برای آن‌هاست.

فرآیند موفق انتخاب یک نام معتبر و زیبا به شما کمک می‌کند تا روابط عالی و بازدهی پر‌سودی داشته باشید. یک نام ارزشمند می تواند بین شما و رقبایتان تمایزی اساسی ایجاد کند و آگاهی کاربران و مخاطبان را نسبت به نوع خدمات و محصولات شما بالا ببرد. بنابراین با یک برنامه‌ریزی مناسب، مطالعه‌ی مقالات مفید و معتبر و کمک گرفتن از مشاورین حقوقی می‌توانید بر موانعی که سر راه شما قرار دارد غلبه کنید.

0 نظر

ارسال نظر

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

سلام، نیاز به راهنمایی دارید؟
×
اگه قصد مهاجرت داری، قبلش حتماً یه سر به این سایت بزن!
مشاهده‌ی سایت