بارها شنیدهاید که بعضی از کارمندان ادارهها و یا کارگران دولتی کارخانهجات از روتین کسلکننده و یکنواخت خود خسته شده و خواهان ایجاد تنوع و خلاقیتی در حرفهشان هستند. آنها دنبال کاری میگردند که آقا و کار فرمای خودشان باشند؛ شغلی که ساعات کاری مشخصی نداشته و از ضوابط کاری به دور باشد. نه نیازی به نامه نگاری برای مرخصی گرفتن داشته باشند و نه فشار کاری خیلی زیاد استرس مضاعفی بر آنها تحمیل کند. همه ی این امیال و خواستهها دنیا را برای ورود واژهای جدید آماده کرد. واژه ای که در واقع به معنای واقعی کلمهی “خودشان آقای خودشان” هستند، دلالت دارد. با ما تا پایان مقاله همراه باشید تا ببینیم این لغت چگونه و از کجا به جهان مدرن ما راه پیدا کرد.
تاریخچهای کوتاه از لغت فریلنسر:
آغاز انقلاب صنعتی دورانی بود که سازمانها به شکل مدرن تشکیل شدند. همزمان با شکلگیری سازمانها مشاغل هم مفهوم تازهای پیدا کردند. به این معنا که به رابطه و همکاری طولانی مدت با یک سازمان گفته می شد.
با پیدایش اینترنت و گسترش وب در جهان امروزی، فعالیت اشخاصی به نام فریلنسرها افزایش پیدا کرد. نخستین کسی که از این واژه نام برد فردی به نام توماس آن براون بود که در کتاب خود از این اصطلاح استفاده کرد و بعدها نویسندهای به نام والتر اسکات این اصطلاح را بارها و بارها در رمان معروف خود به نام آیوانهو به کار گرفت. این واژه در حقیقت به جنگجویان قرون وسطی اشاره میکرد که هیچ تعهدی نسبت به اشرافزادگان یا خاندان سلطنتی نداشتند.
فریلنسر به چه کسی میگویند؟
فریلنسر فردیست که به هیچ شرکت یا سازمانی وابستگی ندارد و تخصص و حرفهی خود را به صورت فردی و جداگانه برای افراد، مجموعهها یا شرکتها انجام میدهد و با توجه به نیاز مجموعهها یا شرایط کاریاش کارفرماهای خود را عوض میکند. علاوه بر این او میتواند در آن واحد چندین کارفرما داشته باشد. فریلنسر میتواند یک کار پارهوقت یا تماموقت برای خودش داشته باشد و در هر زمان و مکانی کار خود را انجام دهد. فریلنسرها از طریق انجمنها و وب سایتها فعالیت میکنند یا از طریق شرکتها و مجموعههای مختلف به هم معرفی میشوند. با توجه با تعاریف بالا میتوان نتیجه گرفت فریلنسر، شخصی خود اشتغال میباشد و تعهد بلند مدتی به مجموعهای خاص ندارد. نحوهی همکاری آنها نیز با یکدیگر بسیار متفاوت است مثلا برخی از آنها خواهان قرار داد رسمی و کاری هستند در حالیکه برخی دیگر به صورت رایگان و به امید کسب شهرت فعالیت میکنند.
مزایای فریلنسرینگ در چیست؟
1)فریلنسرها آزادانه کار میکنند یعنی مدیر خودشان هستند و کسی بر کارشان نظارتی ندارد. آنها در هر زمانی از روز که بخواهند میتوانند کار خود را پیش ببرند حتی در نیمههای شب. بنابراین تایم کاری شغلشان را بر حسب برنامه ریزی و با صلاحدید خودشان مشخص میکنند.
2) فریلنسرها این کار را در هرجایی میتوانند انجام دهند مثلا در خانه و نیازی به رفتوآمد تا محیط کار نخواهند داشت.
3) درآمد و حقوقشان را با توجه به علم و تخصص و زحمتشان در آن کار مشخص میکنند و این درآمد ممکن است در پروژههای متفاوت تغییر کند.
4) فریلنسرها هم زمان با این شغل میتوانند به مشغولیات روزمره و کارهای شخصیشان رسیدگی کنند و از این لحاظ منعی ندارند.
5) در این شغل امکان بروز خلاقیت برایشان فراهم است.
6) تنوع کاری این شغل زیاد است.
7) فریلنسرها اختیار عمل بالایی دارند.
8)امکان ارتقای مالی فریلنسرها وجود دارد.
9) میزان پیشرفت در کار دست خودشان است.
10)در این شغل از کاغذ بازیهای اداری هیچ خبری نیست.
بهتر آن است که فریلنسرها مدام با خود تکرار کنند: من خواهان کار با شرکتها و مجموعههایی هستم که باعث پیشرفت و موفقیت من میشوند. البته خود آنها نیز باید در راستای ارتقای موفقیت مشتریانشان کوشش کنند. این معادله کاملا دو طرفه است.
چگونه یک فریلنسر میتواند به موفقیت برسد؟
1) فریلنسر باید توانایی و مهارتهای خود را با کاری که انجام میدهد تطبیق دهد: یک فریلنسر موفق باید به لیست کاریابیها نظری بیفکند تا بداند کارفرمایان بیشتر در چه زمینهای تقاضا دارند تا در همان حیطه خود را به روز کرده و تواناییهایش را ارتقاء دهد.
2) برنامهریزی کلی: ممکن است قبل از شروع هر پروژه ای فریلنسر یک نمای کلی از آن در ذهنش داشته باشد اما بهترین کار آن است تا آن ایدهها را مکتوب کند. با این کار میتوان ابزار ضروری و مورد نیاز برای کار، چالش ها و همچنین زمان بندیها را مشخص کرد و بر اساس آن پیش رفت.
3)ابزارهای لازم را فراهم کند: هر فریلنسر با توجه به علم و تخصصی که دارد باید ابزار آن را هم تهیه نماید. مثلا کسی که نویسندهی قابلی است به یک کامپیوتر و اینترنت خوب نیاز دارد یا اگر عکاس متبحری است، باید دوربین عکاسی داشته باشد. اگر قبل از فراهم کردن ابزار مورد نیاز، پروژهای را آغاز کند قطعا به مشکل خواهد خورد.
4) فریلنسر باید خود را به یک برند گران قیمت تبدیل کند: فریلنسر باید در اصل خود را مانند کالایی بیند که قرار است به فروش برسد برای این کار لازم است تا نقاط قوت و ضعفش را واقعبینانه بنگرد و در راستای حذف نکات منفی در کار و تقویت نکات مثبت گام بردارد تا از رقبایش متمایز شود.
5)یک فریلنسر باید از فرصتهای کاری استقبال کند: شخصی که به تازگی فریلنسر شده است و آشنایی چندانی با روال کار ندارد در ابتدا میتواند پروژههایی را به صورت داوطلبانه قبول کند تا در این شغل خود را محک بزند و تجربه کسب کند یا حتی در صورت قبول پروژهایی هزینههای پایینتری در نظر بگیرد و آنها را با سرعت بیشتری انجام دهد تا بیشتر شناخته شود و در چشم مشتریان بیاید. در این صورت آنها به او اعتماد کرده و در آینده پروژههای بیشتری در اختیارش خواهند گذاشت.
6) فریلنسرها باید در فضای مجازی فعال باشند: شاید شناختن فریلنسرها تنها به سایتها و مجموعههای فریلنسینگ محدود شده باشد و خیلی از افراد نتوانند به فریلنسرها دسترسی پیدا کنند یا اصلا با این شغل آشنایی نداشته باشند بنابراین بهتر آن است که هر فریلنسری برای خود اکانتی معتبر در فضای مجازی ایجاد کند و در آن صفحه به تبلیغ کار خود بپردازد.
7) فریلنسر باید برای گرفتن کار با چنگ و دندان بجنگد: امروزه انسانهای تحصیل کردهی زیادی در سایتها و مجموعهها فعالیت میکنند که هر کس به نوبهی خود حرفی برای گفتن دارد و دارای تبحر و قابلیت در چندین رشته است. بنابراین در این میدان رقابت باید از رقبا جلو افتاد و فقط به تبلیغات در فضای مجازی بسنده نکرد. فریلنسرها باید خودی نشان دهند و توجه مشتریان را به هنر خود جلب نمایند.
8) فریلنسرها نباید بیکار بمانند: ممکن است شرایطی پیش بیاید که پروژهی جدیدی به آزاد کارهای عزیز پیشنهاد نشود در این شرایط نباید دلسرد شد و باید با تلاش ادامه داد. در این مرحله فریلنسرها میتوانند در همایشهای مختلف شرکت نموده، مهارتهای خود را از طریق تحقیق و مطالعه بهبود ببخشند و یا کارهایی همسو با حرفه و تخصصشان در دست بگیرند و خود را در آن محدوده بسنجند. حتی میتوانند به دیدار مشتریان خود رفته، از نزدیک با آنها تعامل کنند و اشتیاق خود را به آنها نشان دهند.
9) فریلنسر باید دارای حسن اخلاق بوده و انتقاد پذیر باشد: ممکن است پروژهای که یک فریلنسر انجام میدهد به هر دلیلی مورد قبول مشتری واقع نشود یا او اعتراض کرده و ایراداتی از کار را مطرح نماید. در این شرایط یک فریلنسر هوشمند باید خونسردی خود را حفظ کرده و از مشتری زمان بگیرد تا پروژه را طبق میل او اصلاح کند. فراموش نکنید ایراد گرفتن مشتریان دلیلی بر ضعیف بودن کار شما نیست.
10) کارها و زمان انجام آن باید به درستی مشخص شده باشد: برخی فریلنسرها گمان میکنند چون کارفرمایی ندارند، هیچ ضرورتی ندارد تا خوشقول بوده و کار را به موقع تحویل دهند؛ اما این تصوری نادرست است که به کار آنها لطمه وارد میکند. تعهد، خوشقولی و مسئولیتپذیری از اصول و شرایط اساسی در این شغل است که کیفیت کار شما را هم بهبود میبخشد.
11)فریلنسرها باید به روز باشند: افراد کارمند در حوزهی فریلنسینگ باید نرم افزارهای به روز را شناسایی کنند تا به کارشان سرعت ببخشد.
12) فریلنسر باید برای خود یک وبلاگ یا وبسایت طراحی کند: در این دنیای مدرن و عصر اینترنت، داشتن یک وبسایت برای افرادی که صاحب بیزینس هستند از ضروریات است. این کار هم فریلنسر را به مشتریان معرفی میکند و هم باعث میشود تا همه از او به عنوان فردی متخصص و حرفهای در این زمینه یاد کنند.
13) وب سایت فریلنسر باید به روز رسانی شده باشد: فقط دارا بودن یک وبسایت که ممکن است به ندرت در آن مطلبی پست شود کفایت نمیکند. بلکه فریلنسر باید تلاش کرده تا با به روزکردن مطالب وبسایت بر اعتبار آن بیافزاید و همچنین در بهینه بودن موتورهای جستجو هم تاثیرگذار باشد.
14) فریلنسر باید صبور و شکیبا باشد: گاهی فریلنسر مجبور میشود برای کسب رضایت مشتری بارها مطلبی را ویرایش کند در این مواقع لازم است صبر و بردباری را پیشهی خود کرده و کار را به سرانجام برساند.
15) ارتباط دوستانه با مشتری: فریلنسر باید حس دلسوزی نسبت به کار داشته باشد و برای مشتری ارزش قائل شود. حتی گاهی مواقع در صورت مشغلههای زیاد و سرو کله زدن با مخاطبین بسیار نباید کار را سطحی و گذرا و بیدقت انجام داده و یا نسبت به آن بیتفاوت باشد. در حقیقت باید به گونهای رفتار کند که گویی فقط یک مشتری دارد.
تفاوت بین یک فریلنسر و فردی صاحب کسب و کار خانگی:
واقعیت این است که شباهتهای بسیار زیادی بین یک آزادکار با فردی که دارای مشاغل و کسب وکار خانگی ست وجود دارد. مثلا این که هر دو دسته جزو افراد خویشفرما هستند به این معنا که برنامهی کاری و زمانی خودشان را تعیین میکنند و در عین حال برای چندین مشتری با قوانین مالیاتی یکسان به طور همزمان کار میکنند.
البته تفاوتهای کلیدی هم بین این دو حرفه وجود دارد مثلا اینکه فردی که دارای کسب و کار خانگی است، تحت نامی تجاری فعالیت میکند. به علاوه کسی که یک شغل خانگی دارد نیازمندیهای موجود در بازار را شناسایی کرده و آنها را برطرف مینماید در حالی که یک فریلنسر با توجه به همان نیازهای موجود در بازار فعالیت میکند. فریلنسینگ در حقیقت شغلی مقرون به صرفه است و برای کسانی که به دلیل مشغلههای زیاد فرصت کارمندی در ادارهها و مجموعههای دیگر را ندارند فرصت مناسبی است. مضاف بر اینکه خود شخص مدیر و کارفرمای خودش است و میتواند زمانش را با توجه به وظایف دیگر تقسیمبندی کند. اگر فردی در این حرفه تکالیف و وظایف مربوط به خودش را به درستی انجام دهد و طرفداران و منتقدان هم او را درک کنند موفقیت، پدیدهای دور از انتظار نیست.
معرفی سایتهای ایرانی و خارجی برای فریلنسینگ
وبسایتهای ایرانی فعال در این عرصه عبارتند از: پونیشا، منکارتو، پارسکدرز، پارس فریلنسر، سان تایپ ،تایپ ایران ،کاریشه، دورکار، وورکفار، کارلنسر، انجام میدم، کاریتو
وبسایتهای خارجی فعال در این عرصه عبارتند از:
Freelancer
UpWork
Toptal
Aquent
Designs99
fiverr
0 نظر