فهرست مطالب این مقاله
حتما همهی شما میدانید که ویکیپدیا چیست، آن را دیدهاید و یا از مطالب آن استفاده کردهاید.
زمانی که شما یا هر کس دیگر موضوعی را در موتورهای جستجو مانند گوگل سرچ میکنید، یکی از مشهورترین سایتهایی که مطالبی در خصوص آن موضوع به شما ارائه میکند، ویکیپدیاست که در بسیاری مواقع هم در بین اولین نتایج جستجوی گوگل قرار دارد؛ ویکیپدیا در واقع یک دانشنامهی آزاد و همگانی است.
دانشنامه مجموعهای از خلاصه مطلبها در تمام زمینههای علم و دانش بشریست؛ ویکیپدیا هم به عنوان یک دانشنامه ویژگیهایی که در سالنماها، فرهنگهای جغرافیایی و دانشنامههای علمی و تخصصی وجود دارد را در خود جای داده است.
در این سایت همه میتوانند مطلب بنویسند و منتشر کنند و یا مقالات قبلا انتشار یافته را ویرایش نمایند.
حال ادامهی مطلب را دنبال کنید تا بیشتر با این وبسایت معروف و محبوب آشنا شوید.
دربارهی ویکیپدیا
سایت ویکیپدیا در ژانویهی سال 2001 توسط جیمی ویلز و لری سنگر تاسیس شده است و مالکیت آن از لحاظ نام، علائم تجاری و … به بنیاد ویکی مدیا تعلق دارد. جالب اینکه ویکیمدیا از ویکیپدیا به لحاظ فنی پشتیبانی اینترنتی میکند، اما این بنیاد هیچگونه تاثیر و نفوذی روی مطالب منتشر شده روی این سایت ندارد. مطالب و مقالاتی که در ویکی پدیا منتشر میشود، همه توسط کاربرانش در این سایت بارگذاری شده و ویرایش میشوند. کاربر این سایت هر کسی در هر نقطهای از این دنیا میتواند باشد و بهتر است اینطور بگوئیم که در نشر مقالات، ویرایش، بازنویسی، اعمال تغییرات و زیاد و کم کردن مطالب بین کاربران این سایت، یک مشارکت عمومی برقرار است؛ به این خاطر است که ویکیپدیا را دانشنامهای آزاد و همگانی مینامیم.
ویکیپدیا یک وبسایت جهانی است و مطالب و مقالات آن به طور همزمان به بسیاری از زبانها در آن منتشر میشود. بهتر است آن را به جای یک سایت بزرگ، یک دانشنامهی بزرگ و پویا بخوانیم که از زمان تاسیساش رشد بسیار سریع و چشمگیری داشته است. این وبگاه دانشنامهای به طور میانگین در ماه بیش از 80 میلیون بازدید کننده دارد.
در این وبسایت بیش از 90 هزار کاربر فعال (نویسنده و ویرایشگر) از سرتاسر دنیا روی بیش از 18 میلیون مقاله به بیش از 270 زبان دنیا کار میکنند. تا این لحظه در ویکی پدیای فارسی بیش از 770 هزار مقاله با موضوعات مختلف وجود دارد و روزانه کاربران فارسیزبان زیادی از این سایت دیدن کرده و اطلاعات مورد نیاز خود را به دست میآورند.
برای اینکه به عنوان کاربر ویکیپدیا بتوانید با این سایت همکاری کنید و جزئی از این جامعهی جهانی باشید، میبایست 5 رکن اساسی و بنیادین را رعایت کنید. ما این 5 رکن مهم را در ادامه برایتان قرار داده ایم تا ضمن آشنایی با شرایط کاربری و نویسندگی ویکیپدیا، بتوانید بهتر و راحتتر در این خصوص تصمیم بگیرید.
5 رکن اساسی جهت انتشار مطالب برای کاربران ویکیپدیا
1_ کار ویکیپدیا بازنشر و یا ویرایش مطالب است نه انتشار مطالب برای نخستین بار
یادتان باشد ویکیپدیا سایتی است که هر مطلبی که در آن قرار داده میشود ( اعم از دادهها، نظریهها، استدلالها، دیدگاهها، مفاهیم و …) قبلاً در جای دیگری منتشر شده است و مقالات ویکیپدیا معمولاً منابع دست اول نیستند؛ در واقع ویکیپدیا سیاست منع تحقیق دست اول را به کاربران خود توصیه میکند، یعنی کاربران و ویرایشگران این سایت باید بدانند که هیچ مطلبی را برای نخستین بار نمیتوانند در ویکیپدیا قرار دهند و مطالب منتشر شده در این سایت، میبایست پیش از آن حتما در جای دیگری منتشر شده باشند.
2_ دیدگاه ویکیپدیا بیطرف است
کاربرانی که میخواهند در انتشار یا ویرایش مقالات با ویکیپدیا همکاری کنند، باید بدانند که این سایت دیدگاه بیطرفی دارد و طرفدار هیچ استدلال یا نظریهی خاصی نیست و هیچ دیدگاه یا استدلالی را به عنوان حقیقت محض یا بهترین نقطه نظر و دیدگاه معرفی نمیکند. ویکیپدیا از هیچ شخص حقیقی، حزب، گروه و یا مکتبی جانبداری نکرده و اصل بی طرفی را مبنای همکاری کاربران با وبسایت خود قرار داده است.
3_ویکیپدیا رسانهای آزاد است
هر فردی میتواند مقالات و مطالب موجود در سایت را تغییر داده، اضافه و کم کرده و یا ویرایش نماید. ویکیپدیا به کاربران خود توصیه میکند که به قانون حق نشر احترام بگذارند و مانع سرقت ادبی شوند.
4_ برخورد احترام آمیز بین ویرایشگران الزامی است
مورد بعدی که جزو قوانین ویکیپدیاست، این است که ویرایشگران و ویراستاران مقالات میبایست برخورد محترمانه و مودبانهای با یکدیگر داشته باشند و از حملههای شخصی به هم پرهیز کنند.
5_ قوانین ویکی پدیا انعطاف پذیرند و گاهی تغییر میکنند
ویکی پدیا به ویرایشگران خود میگوید که در انتشار مقالات دقت لازم را به خرج دهید و بدانید که هر چه شما مینویسید، برای آیندگان میماند پس با توجه کافی و مسئولیتپذیری این کار را انجام دهید. در کنار آن، ویکیپدیا به کاربران خود شجاعت و بی باکی را در تغییر و ویرایش مقالات توصیه میکند و میگوید که به کامل بودن فکر نکنید و از این که خرابکاری کنید، نترسید؛ چون مقالات قبلا منتشر شده در سایت محفوظ میمانند و از بین نمیروند.
به خاطر داشته باشید که همکاری با این سایت تنها با رعایت این 5 نکته میسر نمیشود و نکات دستوری، ویرایشی و قوانین ریز دیگری وجود دارد که باید به آنها هم توجه نمایید، اما در کل کار سختی نیست.
این مقاله را با ذکر سخنی از بنیانگذار ویکیپدیا به پایان میبریم:
“ویکیپدیا چیز ویژهای است. چیزی مانند یک کتابخانه یا پارک همگانی است. ویکیپدیا همانند معبدی برای ذهن است. جایی که همگی میتوانیم به آنجا برویم تا بیندیشیم، بیاموزیم و دانشمان را به اشتراک بگذاریم.”
جیمی ولز، بنیانگذار ویکیپدیا
0 نظر