رهبری در کسب و کار چیست؟ معرفی ویژگی‌های یک رهبر موفق

توسط | آذر 8, 1401 | کسب و کار | 0 نظر

17 دقیقه

امروزه برای انجام هر کاری؛ باید از افراد خبره و متخصص حیطه مربوطه کمک گرفت. آن دسته از افرادی که به دنبال راه‌اندازی یک کسب و کار جدید هستند، ضرورت دارد که با افراد متخصص مشورت کنند. توجه داشته باشید که رهبری در کسب و کار با راه انداختن یک کار جدید متفاوت است.

 تفاوت رهبری و راه‌اندازی کسب و کار

تفاوت آن‌ها در این است که در رهبری کسب و کار؛ فردی که رهبری را بر عهده می‌گیرد؛ باید این توانایی را داشته باشد تا تمامی رکن‌های یک کسب و کار را در کنار یکدیگر نگه دارد و بتواند به ایجاد ارتباط موثر در میان آن‌ها اقدام کند؛ و بر روی تمامی این موارد نیز نظارت داشته باشد. اما آن فردی که به راه‌اندازی کسب و کار می‌پردازد، دارای یک ایده بوده و حالا به دنبال این است که ایده خود را واقعی کند. اما این فرد به تنهایی توانایی انجام تاسیس یک کسب و کار موفق را ندارد. به همین دلیل توصیه می‌شود که از افراد با تجربه در این زمینه کمک گرفته شود.

 رهبری در کسب و کار

امروزه هر شرکت برای اینکه بتواند در مسیر موفقیت حرکت کند، به یک رهبر قدرتمند احتیاج دارد. این رهبر همه کارمندان را هدایت می‌کند و با استراتژی‌های خاص خود توانایی رفع مشکلات و نیازهای شرکت را دارد.

 هدف از رهبری کسب و کار چیست؟

کسب و کار دارای شکل‌های گوناگونی می‌باشد. اما به طور معمول این کار توسط یک مدیر عامل و یا یک کارمند حرفه‌ای صورت می‌گیرد. هدف از رهبری در کسب و کار این است که بتوان بهترین روش را به منظور هدایت یک تیم انتخاب کرد و با استفاده از آن، بیشترین میزان سود و کارایی را برای شرکت فراهم کرد.

 رهبر کسب و کار کیست؟

برای موفق شدن در کارهای گوناگون، به رهبران قدیمی نیاز است. البته شغلی که افراد در آن فعالیت می‌کنند، از اهمیت چندانی برخوردار نمی‌باشد و مورد مهم این است که فرد از مهارت‌های لازم یک رهبر برخوردار باشد. یک رهبر قوی با کمک به کارمندان خود باعث می‌شود روند رسیدن به اهداف با سرعت بیشتری طی شود. علاوه بر این، یک رهبر باید از جدیت کافی برخوردار باشد تا  مورد توجه قرار بگیرد. همچنین انتقادپذیر بودن نیز به یک رهبر کمک می‌کند تا بتواند از تجربیات دیگران استفاده کند و سریع‌تر به هدف خود برسد.

 تفاوت مدیریت و رهبری

ممکن است این سوال برای شما به وجود بیاید که آیا رهبر در واقع همان مدیر است؟

توجه کنید که مدیریت و رهبری با یکدیگر کاملا متفاوت می‌باشند. اما در واقع مکمل هم هستند. مدیر با آن دسته از کارهای اداری و حسابداری سر و کار دارد که با وظایف رهبر متفاوت هستند. رهبر به کارمندان خود انگیزه می‌دهد و همچنین با نظارت کافی سبب دستیابی به داده‌ها می‌شود.

برای اینکه این موضوع را بهتر متوجه شوید، به بیان چند وظیفه یک مدیر می‌پردازیم.

وظایف یک مدیر
  • یکی از وظایف مدیران این می‌باشد که نیازهای مشتریان خود را به خوبی درک کنند و برای رفع این نیازها تلاش کافی داشته باشند.
  • در مرحله بعدی لازم است که مدیر کارهای اداری و قانونی در مورد شرکت و برند خود را انجام دهد.
  • علاوه بر این، باید این اطمینان حاصل شود که کلیه نکات ایمنی و بهداشتی در محیط کار رعایت می‌شوند.
  • برنامه ریزی در مورد بودجه شرکت نیز یکی دیگر از وظایف مدیرها می‌باشد.
 تفاوت مدیریت و رهبری

تفاوت مدیریت و رهبری

برای موفق شدن یک کسب و کار لازم است که یک مدیر لایق و یک رهبر وظیفه شناس داشته باشیم. زیرا این دو مکمل یکدیگر هستند و با وجود این دو می‌توان یک کسب و کار موفق داشت.

در ادامه مقاله با ما همراه باشید تا با انواع سبک‌های رایج رهبری کسب و کار آشنایی پیدا کنید.

 سبک‌های رایج رهبری کسب و کار

امروزه هر رهبر برای پیش بردن کسب و کار خود از شیوه متفاوتی استفاده می‌کند. انواع مختلف سبک‌های رهبری نیز این اجازه را به آن‌ها می‌دهد که بتوانند سبک مناسب خود را انتخاب کنند.

رهبری مستبد

اولین سبک رهبری که به بیان آن می‌پردازیم، رهبری مستبد است. رهبر مستبد دارای ویژگی‌هایی است؛ از جمله اینکه بدون مشورت با دیگران تصمیم‌گیری می‌کند و به دنبال این است که بتواند به روی کل تصمیمات یک تیم تسلط داشته باشد.

توجه داشته باشید که این رهبران در میان اعضای تیم خود از محبوبیت کافی برخوردار نیستند و این مورد می‌تواند باعث شود که افراد انگیزه کافی برای انجام وظیفه خود نداشته باشند.

رهبری بروکراتیک

نوع دوم سبک رهبری که بیان آن می‌پردازیم، رهبری بروکراتیک می‌باشد. این رهبران، سیاست‌های سختگیرانه‌ای را برای کسب و کار خود انتخاب می‌کنند و به دنبال این هستند که بتوانند تمرکز شدیدی به روی نتایج و عملکرد تیم خود داشته باشند. در این سبک افراد مشغول در یک کسب و کار مجبور هستند که مدام به هیئت مدیره در مورد کار خود گزارش دهند. با توجه به توضیحات بیان شده می‌توان نتیجه گرفت که این نوع رهبری برای مشاغل خطرناک همچون کار در ارتفاعات، کار با ماشین آلات یا کار با مواد سمی مناسب است.

رهبری دموکراتیک

یکی دیگر از انواع سبک های رهبری، رهبری دموکراتیک می‌باشد. این سبک برای آن دسته از افرادی مناسب است که برای انجام کار خود از همه اعضای تیم نظرخواهی می‌کنند. اما در نهایت تصمیم پایانی بر عهده خود آن‌ها می‌باشد. ویژگی این سبک از رهبری؛ این است که با استفاده از نظرات دیگران می‌توان حس همکاری را در میان افراد مشغول در یک کسب و کار تقویت کرد.

رهبری خدمتگزار

سبک رهبری بعدی رهبری خدمتگزار می‌باشد. در این سبک رهبران نسبت به نیازهای اعضای تیم خود حساسیت مخصوصی دارند و به دنبال این هستند که کارمندان خود را درک و نیازهای آن‌ها را برطرف کنند. اما در رهبری خدمتگزار رسیدن به اهداف کمی طول می‌کشد. علت این موضوع این است که نیازهای کارمندان بسیار اهمیت دارد و در واقع نسبت به اهداف شرکت مهمتر است.

 رهبری بی‌تفاوت

رهبری بی‌تفاوت سبک دیگری است که می‌توان برای رهبری کسب و کار از آن استفاده کرد. در این سبک، رهبران به اعضای تیم خود این امکان را می‌دهند تا به تنهایی تصمیم‌گیری کنند و به روی کار آن‌ها نظارت می‌کنند. در واقع رهبر هیچ‌گونه دستوری به اعضای خود نمی‌دهد و اجازه می‌دهد تا آن‌ها کار خود را انجام دهند، اما به روی کار آن‌ها نظارت کافی صورت می‌گیرد.

رهبری استراتژیک

رهبری استراتژیک نیز سبک دیگری از انواع رهبری است. رهبران استراتژیک دارای این ویژگی هستند که به روی کارمندان خود تاثیر لازم را داشته باشند و باعث الهام بخشی آن‌ها شوند. در این سبک از رهبری با ایجاد انگیزه در میان کارمندان، برای دستیابی به اهداف تشویق می‌شوند.

رهبری تعاملی

سبک‌های دیگری نیز برای رهبری در کسب و کار وجود دارد که یکی از آن‌ها رهبری تعاملی می‌باشد. در رهبری تعاملی لازم است که کارمندان هر کاری را که به آن‌ها گفته می‌شود انجام دهند. متاسفانه در این سبک از رهبری به رشد اعضای یک تیم توجه نمی‌شود و هدف نهایی این است که بتوان تمامی انتظارات یک رهبر را برآورده کرد.

 رهبری تحول‌گرا

نوع دیگر رهبری که به بیان آن می‌پردازیم، رهبری تحول‌گرا می‌باشد. این دسته از رهبران به دنبال ایجاد تغییرات هستند. زیرا گمان می‌کنند که با تغییرات مداوم، می‌توان بهترین نتیجه را کسب کرد. در واقع یک رهبر تحول‌گرا به دنبال این است که در محل کسب و کار خود تغییرات مثبت ایجاد کند و همچنین ابزارهای مختلف را برای موفقیت تهیه کند.

ویژگی‌های یک رهبر کسب و کار موفق

ویژگی‌های یک رهبر کسب و کار موفق

ویژگی‌های یک رهبر کسب و کار موفق

یک رهبر برای اینکه بتواند در رهبری کسب و کار خود موفق باشد، باید دارای ویژگی‌های مشخصی باشد.

در ادامه با ما همراه باشید تا با این ویژگی ها آشنایی پیدا کنید.

مسئولیت‌پذیری

اولین ویژگی که یک رهبر موفق باید دارا باشد، مسئولیت‌پذیری می‌باشد. در مسئولیت‌پذیری، مسئولیت یک شرکت و یا یک تیم به عهده یک رهبر خوب گذاشته می‌شود و در واقع چه این کسب و کار موفق شود و چه با شکست مواجه شود، نتیجه نهایی به عهده رهبر می‌باشد. در واقع یک رهبر خوب اگر بتواند در کسب و کار خود موفق باشد، اعضای تیم را تشویق می‌کند اما در صورتی که یکی از کار آن‌ها نتایج بدی بگیرد، انتقادات را پذیرا می‌شود. زمانی که رهبر یک کسب و کار از مسئولیت‌پذیری کافی برخوردار باشد، اعضای تیم نیز او را به عنوان الگوی خود قرار می‌دهند و این باعث می‌شود تا هر کس مسئولیت کاری را که انجام می‌دهد، بر عهده بگیرد.

 اعتماد به نفس کافی

دومین ویژگی که یک رهبر باید دارا باشد، اعتماد به نفس کافی می‌باشد. همان‌طور که در توضیحات اولیه بیان کردیم، هدف از رهبری در یک کسب و کار این است که بتوان در میان کارمندان انگیزه کافی برای موفقیت را ایجاد کرد. یک رهبر با اعتماد نفس، می‌تواند در برابر مشکلات و موانع ایستادگی کند و آن‌ها را از بین ببرد.  یک راهکار برای افزایش اعتماد به نفس در رهبران، این است که قبل از سخنرانی آن‌ها برای کارمندان، سوالاتی را که ممکن است هر کارمند داشته باشد، تمرین و تکرار شود و بتوان برای هر سوال جواب قانع‌کننده‌ای پیدا کرد.

 خلاقیت

خلاقیت یکی دیگر از ویژگی‌های است که یک رهبر موفق در کسب و کار باید دارا باشد. چنانچه شما به دنبال این باشید که در مسیر رهبری خود از دیگران تقلید کنید، هیچ شانسی برای موفقیت نخواهید داشت. برای اینکه یک رهبر موفق باشید، لازم است که خلاقیت و نوآوری داشته باشید. این موضوع باعث می‌شود تا بتوانید در مواقع ضروری و یا مواقعی که مشکلی به وجود می‌آید، راه حل‌های مناسب ارائه دهید.

 یکدلی و یکرنگی

نکته دیگر این است که یکدلی و یکرنگی نیز تاثیر بسیار زیادی در موفقیت یک کسب و کار دارد و به همین علت رهبر باید از این ویژگی برخوردار باشد. زیرا با استفاده از این ویژگی می‌تواند افراد تیم خود را درک و مشکلات و نیازهای آن‌ها را برطرف کند.

تمرکز کافی

همان‌طور که می‌دانید برای موفق شدن در هر کار لازم است تمرکز کافی وجود داشته باشد. یک رهبر موفق باید بتواند به روی کار خود تمرکز کند تا به اهداف خود دست پیدا کند. چنانچه شما تمرکز و توجه خود را به روی اهداف معطوف کنید، می‌توانید به اهداف خود دست یابید. این مورد نشان دهنده اهمیت تمرکز در رهبری کسب و کار می‌باشد.

رفتار صادقانه

یک رهبر موفق دارای ویژگی‌های دیگری نیز می‌باشد؛ به عنوان مثال لازم است که رهبر رفتار صادقانه‌ای داشته باشد تا بتواند احترام کافی را از طرف اعضای تیم خود دریافت کند.

رعایت عدالت

علاوه بر این، رهبر باید این توانایی را داشته باشد که در تیم خود عدالت را رعایت کند و با همه افراد رفتار یکسانی داشته باشد و حق هیچ‌کدام از اعضا را پایمال نکند.

برخورداری از دانش کافی

افزون بر موارد مطرح شده چنانچه فرد به دنبال این است که یک رهبر موفق باشد، باید از دانش کافی نیز برخوردار باشد. اگر فردی در مورد کسب و کار خود اطلاعات کافی نداشته باشد، با شکست مواجه می‌شود.

 صبر و حوصله

برای موفق شدن یک کسب و کار زمان زیادی صرف می‌شود به همین دلیل یک رهبر باید از صبر و حوصله کافی برخوردار باشد تا بتواند کارها را انجام دهد. علاوه بر این، رهبری که از صبر و حوصله کافی برخوردار است، می‌تواند در مواقع بحرانی اوضاع را کنترل کند.

 ثبات

یک کسب و کار برای اینکه بتوانند به اهداف خود برسد باید از ثبات کافی برخوردار باشد.

توجه داشته باشید که نوآوری تاثیر بسیار زیادی در پیشرفت یک شرکت دارد. اما چنانچه به دنبال این هستید که بتوانید کسب و کار موفق داشته باشید، لازم است که یک رویکرد ثابت نیز در نظر بگیرید. با داشتن ثبات این امکان برای شما به وجود می‌آید که برنامه‌های منظم داشته باشید و همچنین انرژی و تمرکز خود را صرف مسائل مهم کنید.

تیم‌سازی

آخرین ویژگی که یک رهبر باید دارا باشد، تیم سازی می‌باشد.

 اما منظور از تیم‌سازی چیست؟

در واقع تیم‌سازی به ایجاد یک پیوند مستحکم در میان اعضای یک تیم گفته می‌شود که روند رسیدن به اهداف مشترک را سرعت می‌بخشد. امروزه برای تکمیل پروژه‌ها نیاز به تشکیل چند تیم از افراد متخصص می‌باشد و رهبر باید بتواند کار تیمی را مدیریت کند. همچنین با تشویق اعضای تیم خود، موفقیت یک کسب و کار را فراهم کند.

 

اشتباهاتی که یک رهبر هرگز نباید انجام دهد

حال که با ویژگی‌های یک رهبر موفق آشنا شدید، با ما همراه باشید تا با چندین اشتباه رایج که یک رهبر نباید هرگز آن‌ها را انجام دهد، نیز آشنایی پیدا کنید.

 احساس منفی در مواقع ناکامی

توجه داشته باشید که چنانچه یک رهبر تواضع کافی نداشته باشد، نمی‌تواند به موفقیت دست پیدا کند. در واقع یک رهبر نباید از ناکامی‌های خود و تیم احساس منفی دریافت کند. کاری که در زمان ناکامی باید انجام داد، این است که از اشتباهات خود درس گرفت و برای برطرف شدن مشکلات تلاش کرد. این مورد باعث می‌شود تا یک تیم رشد کافی داشته باشد.

بر عهده گرفتن کارهای غیر ضروری

یکی دیگر از کارهایی که رهبران کسب و کار نباید آن را انجام بدهند، بر عهده گرفتن کارهای غیر ضروری می‌باشد. در واقع وظیفه اصلی یک رهبر این است که به روی روند یک حساب کار نظارت داشته باشد و همچنین انگیزه کافی را در اعضای خود ایجاد کند. به همین دلیل نباید به انجام کارهای غیر ضروری بپردازد. این مورد باعث می‌شود تا کار بیشتری برای رهبر ایجاد شود و توانایی انجام وظایف اصلی خود را نداشته باشد.

درگیری با کارمندان

نکته دیگر این است که یک رهبر نباید به درگیری با کارمندان خود بپردازد و در واقع باید به دنبال این باشد که اختلافات و مسائل میان اعضای یک تیم را کنترل کند و برای رفع شدن این اختلافات تلاش کافی داشته باشد.

پاداش و آموزش

یکی از مهمترین مواردی که یک رهبر باید در نظر بگیرد، این است که پاداش برای اعضای خود در نظر بگیرد. فراموش کردن این مورد مهم باعث می‌شود تا انگیزه کافی در کارمندان ایجاد نشود. علاوه بر این، آموزش مداوم نیز باید برای کارمندان صورت بگیرد. در واقعیت آموزش‌ها نه تنها باعث ارتقای افراد می‌شوند، بلکه در ارتقای شرکت و کسب و کار نیز تاثیر اساسی دارند. امروزه آموزش‌های رایگان آنلاین برای انواع رشته‌ها وجود دارد که می‌توان از آن‌ها استفاده کرد.

شایعه پراکنی

آخرین موردی که به بیان آن می‌پردازیم، این است که یک رهبر هرگز نباید به شایعه پراکنی در میان اعضای تیم خود بپردازد. این احتمال وجود دارد که در هر کسب و کاری شایعات دروغینی وجود داشته باشد. به همین دلیل یک رهبر باید بتواند این موارد را کنترل کند و از گسترش آن‌ها جلوگیری کند.

سخن آخر

با توجه به این موارد می‌توان نتیجه گرفت که رهبری در یک کسب و کار نیازمند داشتن مهارت‌های کافی می‌باشد و هر فردی توانایی انجام آن را ندارد.

توصیه می‌شود که قبل از راه‌اندازی یک کسب و کار، یک مدیر موفق و یک رهبر متخصص برای آن انتخاب کنید و با همکاری این دو، کسب و کار خود را به سوی موفقیت سوق دهید.

0 نظر

ارسال نظر

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

سلام، نیاز به راهنمایی دارید؟
×
اگه قصد مهاجرت داری، قبلش حتماً یه سر به این سایت بزن!
مشاهده‌ی سایت