وظایف مدیرعامل چیست؟ و چه مهارت‌ها و ویژگی‌هایی دارد؟

توسط | شهریور 22, 1401 | کسب و کار | 0 نظر

13 دقیقه

تا مدت‌ها پیش اگر یکی از ما فردی تحصیل‌کرده و شیک‌پوش را در ارگان یا اداره‌ای می‌دید که کیفی به دست دارد و زیبا صحبت می‌کند؛ تصورش این بود که این فرد می‌تواند مدیرعامل شرکت باشد. یا اگر به سازمانی راه پیدا می‌کردیم، دلمان می‌خواست مدیرعامل آن را از نزدیک ببینم و با او آشنا شویم.

سمت مدیریت همیشه برای بشر جایگاه والایی داشته است. نوعی حس قدرت که به انسان انرژی مثبت زیادی هم تزریق می‌کند. همه‌ی ما وقتی با این‌جور افراد مواجه می‌شویم که در یک منصب مدیریتی مشغول به کار هستند؛ اعتمادبه‌نفس و قدرت آن‌ها را در مقایسه با سایر افراد عادی بلافاصله تشخیص می‌دهیم. گاهی حتی خودمان هم می‌خواهیم به‌جای آن‌ها باشیم و از این خصوصیات برخوردار شویم.

در این مقاله سعی داریم تا جای ممکن واژه‌ی مدیرعامل را تعریف کرده، خصوصیات و ویژگی‌های یک مدیرعامل کاربلد را بیان کنیم و در نهایت به این موضوع بپردازیم که یک مدیرعامل چه وظایف و مسئولیت‌هایی در یک شرکت به عهده دارد؟ با ما همراه باشید و لذت خواندن این مقاله‌ی مفید و کاربردی را از دست ندهید.

مدیرعامل چه کسی است؟

مدیرعامل، در حقیقت کسی است که مسئولیت تمام مجموعه یا شرکت را بر عهده دارد. این شخص می‌تواند برای کمپانی تصمیم‌گیری کند و در بالاترین جایگاه یک کسب‌وکار قرار می‌گیرد. در اکثر مواقع شخص مدیرعامل به‌عنوان رئیس هیئت‌مدیره هم انتخاب می‌شود؛ بنابراین می‌توان گفت تمام نظارت‌ها و مسئولیت‌های بخش‌های مختلف سازمان را خود شخص مدیرعامل یا همان مدیر اجرایی سازمان ایفا خواهد کرد. در حقیقت می‌توان گفت وظایف مدیرعامل در قالب یک قرارداد کاری مشخص می‌شود و قابلیت توسعه یافتن یا کم‌شدن را دارد.

مدیرعامل چه کسی است؟

مدیرعامل چه کسی است؟

وقتی که شخصی به‌عنوان مدیرعامل یک مجموعه منصوب می‌شود، باید یک قرارداد استخدامی برای او منعقد شود و کلیه اطلاعات لازم و ضروری از جمله مشخصات و حدود اختیارات مدیرعامل در آن ذکر شود. بعد از آن لازم است تا یک نسخه از این قرارداد هم به همراه صورت‌جلسه‌ی هیئت‌مدیره به مرجع ثبت، ارسال گردد.

حال که تعریف واژه‌ی مدیرعامل مشخص شد، ممکن است این سؤال در اذهان عده‌ای از عزیزان به وجود بیاید که رئیس هیئت‌مدیره چه کسی است و چه وظایفی دارد؟ برای پاسخ‌دهی به این سؤال باید به تفاوت بین این دو نفر بپردازیم.

تفاوت مدیرعامل با رئیس هیئت‌مدیره

رئیس هیئت‌مدیره توسط اعضای خود هیئت‌مدیره شرکت، انتخاب می‌گردد. می‌توان گفت: این فرد وظیفه‌ی ریاست و مدیریت بر جلسات هیئت‌مدیره را بر عهده دارد. رئیس هیئت‌مدیره به شکل پاره‌وقت یا تمام‌وقت به این سمت در می‌آید و جایگاه او با مدیرعامل شرکت تفاوت دارد. وظیفه‌ی اصلی رئیس هیئت‌مدیره، رهبری و مدیریت تیم هیئت‌مدیره است. علاوه بر آن هم وظایف دیگری بر عهده دارد مثل اینکه باید برای تشکیل جلسه از اعضای هیئت‌مدیره دعوت به عمل آورد و یا اینکه به‌عنوان رئیس، ریاست مجامع عمومی را بر عهده بگیرد. اعضای هیئت‌مدیره می‌توانند برای مدیرعامل شرکت، تصمیم‌گیری کرده و رئیس هیئت‌مدیره را به‌عنوان سمت مدیرعامل نیز در نظر بگیرند.

تعریفی دیگر از نگاهی دیگر برای مدیرعامل

شاید هنوز هم مایل باشید بدانید به چه کسی مدیرعامل می‌گوییم؟

واقعیت این است که مدیرعامل مسئول همه چیز و رئیس همه‌ی افراد است. این شخص، سیاست‌ها و راهبردهای اصولی یک شرکت یا سازمان را تعیین می‌کند. تیم ارشد را شکل داده و کارمندان را استخدام می‌کند. تصمیم نهایی را در مورد تقسیم منابع می‌گیرد و به خلق، برنامه‌ریزی، یکپارچه کردن و پیاده‌سازی مسیرهای راهبردی شرکت می‌پردازد. به‌عبارت‌دیگر می‌توان گفت بالاترین مقام اجرایی در یک شرکت مدیرعامل آن است.

حالا که وجود این شخص تا این حد برای یک سازمان ضروری و حیاتی است، بهتر است ببینیم چگونه و توسط چه کسانی انتخاب می‌شود؟

مدیرعامل چگونه انتخاب می‌شود؟

با قاطعیت می‌توان گفت: مدیرعامل به‌عنوان نقطه‌ی اصلی ارتباط بین هیئت‌مدیره و کارمندان یک شرکت عمل می‌کند و توسط سهام‌داران یا هیئت‌مدیره انتخاب می‌شود. اگر مدیرعامل از بین اعضای هیئت‌مدیره انتخاب شود، مدت مدیریت عاملی او نباید از مدت‌زمان عضویتش در هیئت‌مدیره بیشتر شود.

نقش مدیرعامل به‌اندازه، ساختار و فرهنگ یک مجموعه بستگی دارد و از یک شرکت به شرکت دیگر متفاوت است. در هلدینگ‌ها و سازمان‌های بزرگ، مدیرعامل به‌عنوان کسی که مسئولیت جهت‌دهی کلی شرکت را بر عهده دارد شناخته می‌شود. ضمن این‌که می‌تواند با تصمیمات استراتژیک سطح بالای خود، تأثیر حیاتی در سرنوشت شرکت بگذارد. در مجموعه‌های کوچک‌تر مدیرعاملان اغلب در فعالیت‌های روزمره هم دخیل هستند.

ارتباط بین مدیرعامل و شرکت به چه شکل است؟

در این مورد می‌توان گفت: بین شرکت و مدیرعامل یک ارتباط دوطرفه برقرار است؛ چرا که مدیرعامل از یک سو هم نماینده و وکیل شرکت تلقی می‌شود و هم به‌نوعی کارمند شرکت است. در واقع می‌توان گفت: مدیریت تا حد زیادی با روابط بین‌فردی مرتبط است. مدیرعامل به‌عنوان سرپرست یک مجموعه و همچنین به‌عنوان یک رئیس، رهبر یا رابط باید بتواند در نقش‌های مختلف انجام‌وظیفه کرده و خوش بدرخشد.

بااین‌حال می‌توان در این قسمت به دیگر وظیفه‌ی مدیرعامل هم اشاره کرد که می‌تواند افراد را استخدام یا اخراج کند. مدیرعامل در صورتی می‌تواند برای یک سازمان راهبرد تعیین کرده، آینده را پیش‌بینی و بودجه را کنترل کند که تیم مدیریتی او هم بتواند در صورت لزوم ضعف‌های مدیریتی را پوشش دهد. اما در صورتی که مدیرعامل، تیم درستی را به خدمت نگیرد و آن‌ها نتوانند به‌درستی وظایف خود را انجام دهند، خودش مجبور می‌شود بر همه چیز احاطه داشته و کنترل امور را به دست گیرد.

به این قسمت مقاله که می‌رسیم، شاید هرکدام از ما در ذهن خود این‌گونه ارزیابی کنیم که ما هم قادر به تصدی شغل مدیرعاملی هستیم و احتمالاً بتوانیم در این منصب جای بگیریم اما حقیقت ماجرا اینجاست که این شغل هم مانند مشاغل دیگر توانایی‌های خاص خودش را می‌طلبد و کسی که وارد این حیطه می‌شود باید خود را به ویژگی‌ها و شرایطی مجهز نماید.

اگر شما هم از آن دسته افرادی هستید که مایلید بدانید چه فاکتورهایی لازمه‌ی تصدی این شغل است، در ادامه‌ی مقاله با ما همراه باشید.

مهارت‌ها و ویژگی‌های لازم برای شخص مدیرعامل

همان‌طور که می‌دانید مدیرعامل در بالاترین مقام یک سازمان قرار دارد و بر کلیه امور نظارت می‌کند. بدیهی است شخصی که در این منصب قرار می‌گیرد، باید المان‌هایی داشته باشد تا بتواند شرکت را در مسیر رسیدن به اهدافش یاری دهد و از طرفی هم فرد تأثیرگذاری محسوب شود.

از جمله ویژگی‌ها و مهارت‌های لازم برای تصدی شغل مدیرعاملی به‌قرار زیر است:

1- مهارت‌های ارتباطی بالا:

مدیرعامل فردی محسوب می‌شود که مابین کارمندان و اعضای هیئت‌مدیره قرار می‌گیرد. در نتیجه این شخص باید از مهارت‌های ارتباطی خیلی خوبی برخوردار باشد و بتواند اعضای سازمان را در راه رسیدن به اهدافشان یاری نماید.

2- قدرت یادگیری بالا:

مدیرعامل هر روز باید خودش را برای یادگیری مطالب جدید و به‌روز آماده کرده و از قدرت فهم بالایی برای درک مسائل جدید برخوردار باشد.

3- برنامه‌ریزی درست و قابل‌اجرا:

یکی از مهم‌ترین فاکتورها در موفقیت یک شخص و یا یک مجموعه، داشتن برنامه‌ی مدون و عمل به آن است. مدیرعامل می‌تواند با برنامه‌ریزی درست و دقیق مسیر رسیدن به اهداف مجموعه را هموار کند.

4- مواجه شدن با مسائل مختلف و حل آن‌ها:

قطعاً هر سازمانی با مسائل ریز و درشت مواجه خواهد شد. این هنر مدیرعامل است که بتواند با این مشکلات دست‌وپنجه نرم کرده و بهترین راه را برای حل آن‌ها اتخاذ نماید.

5- رهبری و مدیریت تیم:

توانایی رهبری و هدایت پرسنل مجموعه، از مهم‌ترین مهارت‌هایی است که شخص مدیرعامل باید دارا باشد. این شخص باید مدیریت خیلی خوبی بر روی منابع انسانی خود داشته باشد و در صورت نیاز برای یادگیری و آموزش آن‌ها چاره‌ای بیندیشد.

6- قدرت تحلیل بازار:

مدیرعامل باید قدرت شناخت و تحلیل بازار را داشته باشد و بهترین راهکار را طبق شرایط موجود ارائه دهد.

7- تفکر واقع‌نگری و سیستمی:

اگر مدیرعامل قرار است سازمان را برای رسیدن به اهدافش به‌خوبی هدایت کند، باید دارای تفکر سیستمی باشد. این شخص باید به‌جای خیالات واهی، بسیار واقع‌بین بوده و از افکار پوچ و غیرقابل‌دسترس دوری کند.

8- قدرت انجام کارهای بزرگ:

یک مدیر عامل موفق، باید قدرت انجام کارهای بزرگ را داشته باشد. گرچه این کارها ممکن است از دید بسیاری از افراد بسیار سخت و احمقانه یا حتی غیرممکن به نظر برسد؛ اما این شخص مدیرعامل است که باید برای ادامه‌ی مسیر تصمیم بگیرد و با جرئت بیشتری گام بردارد.

9- قدرت ریسک‌پذیری بالا:

این ویژگی یکی از مهم‌ترین فاکتورهایی است که در اکثر مدیرعاملان به چشم می‌خورد. زمانی که یک مدیر عامل از قدرت ریسک‌پذیری خود در سطح کلانی استفاده کند، می‌تواند به نفع شرکت و رسیدن به سود بالاتر گام بردارد.

10- ارجحیت منافع ذی‌نفع به منافع شخصی:

به گفته جان گریت‌هاوس یکی از سرمایه‌گذاران و کارآفرینان موفق دنیا؛ “مدیرعاملی پیروز و سربلند خواهد بود که منافع ذی‌نفعان را به منافع خود ارجحیت دهد.”

مدیرعامل چه وظایفی بر عهده دارد؟

حال پس از توضیحات کافی چه خوب است که بدانیم یک مدیر عامل چه وظایفی بر عهده دارد؟

مدیرعامل چه وظایفی بر عهده دارد؟

مدیرعامل چه وظایفی بر عهده دارد؟

مدیر عامل، بر اساس نوع سازمان و فعالیت آن سیاست‌گذاری‌های شرکت و غیره وظایفی را بر عهده دارد. به‌عنوان‌مثال: مدیر اجرایی در یک شرکت کوچک ممکن است بر روی تمام مسائل مانند استخدام پرسنل هم نظارت داشته باشد؛ اما در شرکت‌های بزرگ و کلان به دلیل وظایف بیشتری که روی دوش مدیر عامل است، این امور به مدیران هر بخش سپرده خواهد شد.

به‌طورکلی مهم‌ترین وظایف شخص مدیر عامل را می‌توان در چهارچوب زیر خلاصه کرد:

  1. ثبت اموال و اسناد شرکت
  2. حفظ اموال و اسناد شرکت
  3. اجرای مصوبات هیئت‌مدیره
  4. راهنمایی و مشاوره به اعضای هیئت‌مدیره
  5. ثبت و نگهداری حساب‌های شرکت و رسیدگی‌کردن به آن‌ها
  6. فراهم نمودن وسایل لازم برای گردش عادی کار شرکت
  7. استخدام کارمندان متخصص و ماهر و نظارت بر آنها
  8. تشویق کردن کارکنان و در صورت لزوم جریمه یا اخراج آن‌ها
  9. نظارت کردن بر امور مالی شرکت و هزینه‌های آن
  10. نظارت بر حسن قراردادهای شرکت با شرکت‌ها و اشخاص
  11. ارائه‌ی راهکارهای مناسب به تیم هیئت‌مدیره
  12. رهبری مجموعه برای رسیدن به اهداف و خواسته‌های شرکت
  13. بررسی روند موفقیت شرکت در راه رسیدن به اهداف
  14. فراهم‌کردن فضایی برای توسعه و رشد پرسنل
  15. نظارت بر اجرای دقیق و درست مقررات قانونی و اساس‌نامه شرکت

سخن آخر

مدیر عاملان یک مجموعه، اکثر اوقات افرادی کاریزماتیک و تأثیرگذار هستند. گذشته از ویژگی‌ها و خصوصیاتی که در سطور بالا ذکر شد چه‌قدر نیک و پسندیده است اگر مدیر عامل یک سازمان دارای حسن اخلاق باشد و کارمندان خود را درک کند. در شرایط سخت و دشوار با آن‌ها همکاری نموده و خاطرات خوشی از خودش در ذهن پرسنل به یادگار بگذارد. بدیهی است اگر چنین رفتاری در یک سازمان حاکم شود، جو مثبتی به وجود آمده و کارمندان با دل‌خوشی و دل‌گرمی بیشتری به کار خود ادامه می‌دهند. هیچ عاملی به‌اندازه انس، الفت و اتحاد میان مدیرعامل و کارمندان به موفقیت و پیشرفت یک مجموعه کمک نمی‌کند.

0 نظر

ارسال نظر

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

سلام، نیاز به راهنمایی دارید؟
×
دوره جامع آموزش کسب درآمد از مشاوره مهاجرت
مشاهده‌ اطلاعات بیشتر