موتور جستجو و انواع آن

توسط | اردیبهشت 2, 1400 | آموزش سئو | 0 نظر

10 دقیقه

حتماً تا به حال اسم موتورهای جستجو را شنیده‌اید، با برخی از آن‌ها آشنایی داشته و یا برای انجام تکالیف و تحقیقات آکادمی خود از آنها استفاده کرده‌اید. می‌دانید که همه‌ی ما در جستجوهای اینترنتی به سراغ موتورهای جستجوگر می‌رویم و برای پیدا کردن اطلاعات مورد نیاز خود از آن‌ها کمک می‌گیریم. در این مقاله هم قصد داریم شما را با انواع این موتورهای جستجو آشنا کنیم.

تا چندین سال پیش افراد برای تحقیق و جستجو در هر موضوعی، از افراد مطلع در آن رشته سؤال می‌کردند و اطلاعات مورد نیاز خود را از طریق مشورت، همفکری و مصاحبه با متخصصان به دست می‌آوردند. مراجعه به کتاب‌ها و استفاده از منابع چاپی نیز یکی دیگر از روش‌های تحقیق و پژوهش درگذشته بود. این روش‌ها سختی‌ها و مسائل خاص خودش را داشت؛ به‌عنوان‌مثال در تمامی علوم و شاخه‌های بشری، فرد متخصص وجود نداشت و یا اگر هم وجود داشت به دلیل مسافت جغرافیایی یا مسائل مالی و … به‌سختی می‌شد به او دسترسی پیدا کرد. در مورد کتاب‌ها هم همین‌طور. یافتن کتاب‌ها و نسخه‌های خطی، امانت گرفتن یا خریدن آن‌ها … کاری زمان‌بر یا پرهزینه بود؛ از طرفی دسترسی همه‌ی افراد به کتب مرجع هم عملاً امکان‌پذیر نبود.

بعد از ظهور اینترنت و توسعه و گسترش شبکه‌های اجتماعی، دسترسی به اطلاعات و پیدا کردن آن‌ها آسان‌تر شد و در این بین موتورهای جستجو به‌عنوان ابزاری برای یافتن منابع اطلاعاتی به کمک مردم آمدند.

حال این‌که این موتورهای جستجو در واقع چه هستند؛ چگونه در یافتن اطلاعات و داده‌ها به ما کمک می‌کنند و چه انواعی دارند همه‌وهمه سؤالاتی است که در خصوص آن‌ها به شما خواهیم گفت.

از شما دعوت می‌کنم تا پایان این مقاله با ما همراه باشید تا بیشتر در این رابطه بدانید.

موتور جستجو (Search Engine) چیست؟

موتورهای جستجوگر مجموعه‌ای از سخت‌افزارها و نرم‌افزارهایی هستند که این قابلیت را دارند تا در یک پایگاه مشخص و در میان حجم زیاد و گسترده‌ای از اطلاعات، داده‌ها، اطلاعات و منابع مورد نیاز کاربران را جستجو کرده و برای آن‌ها پیدا کنند.

موتور جستجو به‌عنوان یک سامانه، سرویس یا وب‌سایت، کار انتقال اطلاعات و پیام‌ها را در فضای مجازی انجام می‌دهد.

خیلی‌ها تصور می‌کنند که این جستجوی اطلاعات تنها در صفحات وب انجام می‌گیرد اما در واقع چنین الزامی نیست و این جستجو می‌تواند در هر پایگاه‌داده، مثلاً روی حافظه‌ی موبایل شما و یا روی هارد دیسکتان هم باشد.

اگر جستجو در بین صفحات وب انجام گیرد، به آن‌ها موتورهای جستجوگر وب می‌گویند که گوگل و یاهو را می‌توان به‌عنوان معروف‌ترین و شناخته‌شده‌ترین موتورهای جستجوی وب نام برد. از آنجا که این دو موتور جستجوگر هرکدام ویژگی‌های خاصی دارند، برای ارتقای رتبه‌ی سایت هم در هرکدام از آن‌ها باید از روش‌های خاصی جهت سئو استفاده کرد.

به موضوع اصلی برگردیم. گفتیم که دنیای بی‌انتهای اینترنت پر از عکس‌ها و تصاویر، متن‌ها، اطلاعات، اینفوگرافیک‌ها، ویدئو و کلیپ و … است. تنها راه بهره‌مندی از چنین حجم انبوهی از اطلاعات، کمک‌گرفتن از موتورهای جستجوست تا دقیقاً آنچه را که ما نیاز داریم بگردد و برایمان پیدا کند. در غیر این صورت، وقت و هزینه‌ی زیادی را از دست خواهیم داد.

یک موتور جستجو ابزاری است که با استفاده از الگوریتم خود، اطلاعات و داده‌های مورد نیاز شما را از بین منابع اطلاعاتی مختلف، پایگاه‌های داده و صفحات مختلف وب جستجو کرده و به شما نشان می‌دهد. در واقع با این کار موجب دسترسی راحت‌تر و سریع‌تر شما به اطلاعات مورد نیازتان می‌شود و این امر دسترسی را برای کاربر هدفمند می‌کند.

امروزه با توجه به پیشرفت تکنولوژی، سرعت رشد اطلاعات و وابستگی بسیاری از مشاغل به تولید محتوا و انتشار آنها، ضرورت استفاده از موتورهای جستجوگر وب بیشتر شده است و این ضرورت ایجاب می‌کند تا این موتورهای جستجوگر، برای نمایش درست اطلاعات، از الگوریتم درست و مناسبی هم برخوردار باشند.

موتورهای جستجو با سرچ کلمات کلیدی کار می‌کنند و زمانی که اطلاعات درخواستی کاربر را پیدا کردند، آن‌ها را در صفحه‌ی نتایج جستجو که به آن serp می‌گویند نمایش می‌دهند. این اطلاعات یافت شده می‌توانند لینک به صفحات وب، عکس، ویدئو و کلیپ، مقالات، اینفوگرافیک‌ها و … باشند.

دسته‌بندی کلی انواع موتورهای جستجو

به طور کلی می‌توان انواع موتورهای جستجو را به دو دسته‌ی زیر طبقه‌بندی کرد:

1_ موتور جستجو بر اساس خزیدن

این دسته از موتورهای جستجو دارای یک ربات عنکبوتی برای خزیدن در سایت‌ها به‌خصوص در وب‌سایت‌های جدید هستند. این موتورها با استفاده از کلمات کلیدی و شاخص‌های دیگر اطلاعات مورد نظر کاربر را پیدا کرده و آن را برای نمایش به کاربر در پایگاه‌داده‌ی خود ذخیره می‌نمایند. مانند گوگل

2_دایرکتوری‌ها

گروهی دیگر از انواع موتورهای جستجو هستند که بر اساس دسته‌بندی‌های خاص خود، اطلاعات فعالیت‌ها و کسب‌وکارها و … را در خود ذخیره می‌نمایند. البته برای این کار، اول صاحبان کسب‌وکار می‌بایست اطلاعات مربوط به فعالیت خود را بر حسب نوع کارشان در یکی از فهرست‌های دایرکتوری ثبت کنند و کلمات کلیدی هماهنگ با آن نیز مشخص شود. مانند یاهو

معرفی چند موتور جستجوی خارجی

بسیار خب اکنون زمان معرفی چندین موتور جستجوی دیگر به شماست. چون همان‌طور که می‌دانید گوگل و یاهو تنها موتورهای جستجو نیستند و شما بر حسب نوع کار و نیازی که دارید می‌توانید از دیگر انواع موتورهای جستجو نیز استفاده کنید. پس لازم است که حداقل با آنها آشنا شوید.

بهترین موتورهای جستجوی خارجی

1_موتور جستجوی گوگل (google)

بی شک به‌محض شنیدن این عنوان، به یاد موتور جستجوگر گوگل افتاده‌اید.

بله درست است. بر طبق آخرین آمارها در سپتامبر سال 2020 گوگل در صدر پرکاربردترین موتورهای جستجوی جهان قرار دارد و  92.96 درصد از سهم این بازار را به خود اختصاص داده است.

2_ موتور جستجوی بینگ  (bing)

این موتور جستجو که توسط مایکروسافت ارائه شده، از کاربردی‌ترین موتورهای جستجو در آمریکاست. جستجوی تصاویر و ویدئو در بینگ بسیار خوب و قدرتمند عمل می‌کند.

3_ موتور جستجوی یاهو (yahoo)

یاهو با صفحه‌ی اصلی بسیار ساده‌ای که دارد سال‌هاست به وب‌سایتی محبوب در بین مردم تبدیل شده است. در نگاه اول تصور می‌شود که یاهو تنها یک پورتال خبری است اما این‌گونه نیست و هم موتور جستجوی وب و هم خدماتی مثل سرویس ایمیل دارد. موتور جستجوی یاهو مورد استفاده‌ی کاربران زیادی قرار دارد و امکان جستجوی پیشرفته را نیز داراست.

4_ موتور جستجوی (DuckDuckGo)

این موتور جستجو امکان جستجویی امن را برای شما فراهم می‌کند و مخصوص کسانی است که نمی‌خواهند تاریخچه‌ی جستجوی خود را حفظ و ثبت کنند چون این موتور اطلاعات شخصی شما را جمع‌آوری یا ذخیره نمی‌کند.

5_ موتور جستجوی (Wiki.com)

این موتور جستجو تمامی اطلاعاتی که روی سایت‌های ویکی هستند را داراست و برای کسانی که می‌خواهند در مورد مسائل عمومی، فرهنگی، اجتماعی و … اطلاعات کسب کنند، مناسب است.

6_ موتور جستجوی (yandex)

یاندکس که جستجو در آن بسیار ساده و راحت است، محبوب‌ترین موتور جستجوگر در کشور روسیه است که بیش از 53 درصد از کاربران روسی از آن استفاده می‌کنند. این موتور جستجو علاوه بر روسیه در کشورهایی همچون بلاروس، ترکیه، اوکراین و قزاقستان نیز استفاده می‌شود.

چند موتور جستجوی دیگر :

بسیاری از ما زمانی که بخواهیم عکس یا تصویری را از دنیای اینترنت سرچ کنیم، به سراغ موتور جستجوی گوگل می‌رویم اما جستجوگرهای دیگری نیز وجود دارند که در واقع جزو بهترین موتورهای جستجوی عکس هستند. به این 4 مورد نگاهی بیندازید:

Tineye

Compfight

Cc search

Flickr storm

موتور جستجوگر اپل (جدید):

کمپانی اپل برای سیری، سافاری و گوشی‌های آیفون در حال راه‌اندازی یک موتور جستجوی اختصاصی است.

چند موتور جستجوگر ایرانی (فارسی)

1_ پارسی جو (parsijoo.ir)

موتور جستجوی پارسی جو به نشانیparsijoo.ir را می‌توان کامل‌ترین موتور جستجوی ایرانی نام برد. در سال 1387 فاز تحقیقاتی این جستجوگر ایرانی تکمیل شده و نسخه‌ی اول آن در سال 89 روی وب قرار گرفت. نسخه‌ای با یک میلیون پوشش.

در حال حاضر نسخه‌ی پنجم پارسی جو با ایندکس بیش از یک و نیم میلیارد صفحه در حال فعالیت است و بیش از 15 سرویس کاربردی دارد.

در پارسی جو امکان سرچ تصاویر، ویدئو، اخبار، وضعیت آب‌وهوا و … فراهم است اما در کنار مزایای خود، نقص‌هایی نیز دارد.

به‌عنوان‌مثال نتایج را به‌موقع به‌روزرسانی نمی‌کند و مدت زیادی صرف بررسی و ایندکس یک سایت می‌کند. از طرفی به نظر می‌رسد در تشخیص عبارات نیز کمی کند است.

2_ وب‌سایت سلام(salam.ir)

به گفته‌ی طراحانش، این ابر جستجوگر که در حال حاضر نسخه‌ی آزمایشی آن در دسترس است، با استفاده از الگوریتم‌های هوش مصنوعی خود امکان سرچ در هر زمینه‌ای را داراست.

3_ موتور جستجوی یوز

تمرکز اصلی این موتور جستجوگر ایرانی بر بررسی و فهرست‌بندی منابع فارسی در وب است.

4_ جستجو (jasjoo.ir)

این موتور جستجوی ایرانی علاوه بر قابلیت سرچ تصاویر، ویدئو، صفحات وب و … بخش‌های دیگری جهت استفاده‌ی کاربران را در خود دارد؛ بخش‌هایی همچون: راهنمای اماکن

ن، راهنمای کشورها، تفریح و سرگرمی، اشعار معاصر، جستجو در قرآن کریم و نهج‌البلاغه و ….

0 نظر

ارسال نظر

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

سلام، نیاز به راهنمایی دارید؟
×
دوره جامع آموزش کسب درآمد از مشاوره مهاجرت
مشاهده‌ اطلاعات بیشتر