روانشناسی رنگ‌ها؛ همه چیز درباره تاثیر بی‌نظیر رنگ‌ها

توسط | آذر 10, 1401 | برندسازی, مطالعه | 0 نظر

32 دقیقه

همه‌ی ما می‌دانیم که مشتریان؛ برای متقاعد و ترغیب شدن هنگام انتخاب و خرید وسایل و مایحتاج روزمره‌‌شان؛ همواره عواطف و احساسات خود را درگیر می‌کنند. به همین خاطر، بهترین روش برای متقاعد کردن مشتریان، برانگیختن احساسات آن‌ها است. از طرفی رنگ‌ها، به خصوص رنگ‌هایی که جلوه‌ی بیشتری دارند، موجب برانگیختگی احساسات در افراد می‌شوند. پس می‌توان نتیجه گرفت که استفاده از رنگ‌های مختلف در به وجود آوردن احساسات مشتریان بسیار موثر است.

رنگ‌ها آیتم‌های فوق‌العاده قدرتمندی هستند؛ برای مثال اگر رنگ دیوار یک اتاق، رنگ سردی باشد؛ شخص احساس سرما و اگر رنگ گرمی باشد، فرد به محض ورود به اتاق، گرمای آن را حس خواهد کرد؛ این نشان دهنده‌ی معجزه‌ی رنگ‌هاست.

همچنین استفاده از رنگ‌های مناسب، در دیده شدن برند و یا نام تجاری شما نقش بسزایی خواهد داشت. ذهنیت و طرز فکر مخاطب در هنگام مشاهده تولیدات و کالاهای شما، بسته به رنگ‌بندی آن‌ها می‌تواند تغییر کند. به همین دلیل است که کارشناسان معتقدند تا هنگامی که فلسفه و معانی تمامی رنگ‌ها را فرا نگرفته‌اید، تولید محصولات خود را آغاز نکنید.

اگر شما معانی رنگ‌های مختلف را بدانید و متناسب با کاربرد محصول از آن‌ها استفاده کنید؛ می‌توانید به سادگی نظر مشتریان خود را جلب کرده و به همین ترتیب، میزان فروشتان را چند برابر کنید. ما در این مقاله سعی داریم تا با بررسی هر چه دقیق‌تر معانی و فلسفه رنگ‌های گوناگون و همچنین روانشناسی رنگ‌ها؛ به شما کمک کنیم تا بدانید که چگونه از هر رنگ‌ به شیوه‌ی تخصصی و هوشمندانه و به صورت کاملاً کارآمد استفاده کنید.

تاریخچه‌ی روانشناسی رنگ

در سال ۱۶۶۶ میلادی بود که ایزاک نیوتون (Isaac Newton)، دانشمند انگلیسی، کشف کرد هنگامی که نور سفید خالصی از یک منشور عبور می‌کند، به رنگ‌های متنوعی تجزیه و قابل مشاهده می‌شود.

نیوتون سپس طی آزمایشات دیگری، نظریه‌ای مبنی بر اینکه می‌توان از نور سفید برای تولید نور‌های رنگی دیگر استفاده کرد، ارائه داد.

ایزاک نیوتون، کسی که شکست نور را کشف کرد

ایزاک نیوتون

آزمایش‌های بعدی او نشان داد که که می‌توان از هر رنگ نور از جمله سفید، قرمز، زرد یا… برای ایجاد رنگ‌های دیگر استفاده کرد. به عنوان مثال، در صورتی که نور قرمز با نور زرد ترکیب شود، رنگ نارنجی پدیدار خواهد شد. اغلب نقاشان و قاعدتا کسانی که با رنگ‌ها ارتباط دارند، با اصول ترکیب رنگ‌های مختلف آشنایی دارند.

روانشناسی رنگ‌ها چیست؟

در اصل روانشناسی رنگ، یکی از زیر شاخه‌های علم روانشناسی به شمار می‌رود؛ که فرد در آن به مطالعه، بررسی و شناخت انواع رنگ‌ها، فلسفه آنها و همچنین تاثیر آن بر روی ذهن، بدن و عملکرد کلی انسان‌ها می‌پردازد. همچنین یک کارشناس رنگ، می‌تواند رابطه میان رنگ‌ها با هم و حتی رابطه هر رنگ با انواع واکنش‌های انسان را کشف کند.

روانشناسی رنگ یا Psychology of Color، علم بسیار گسترده‌ای است. کره زمین چیزی قریب به هفت و نیم میلیارد نفر جمعیت دارد. این یعنی هفت و نیم میلیارد سلیقه در رنگ وجود دارد. بنابراین شناخت چنین مبحث وسیعی، بسیار سخت و تا حدی غیر ممکن است. اما روانشناسان طبق یک سری الگوریتم‌ها و چیدمان‌های مخصوص؛ تا حدودی توانسته‌اند الگوی علاقمندی قشرهای مختلف به طیف گوناگونی از رنگ‌ها را بیابند. هدف از این مطالعات در واقع رسیدن به این موضوع است که؛ چطور یک رنگ خاص می‌تواند بر نحوه‌ی فعالیت و یا تصمیم‌گیری‌های روزمره‌ی فرد؛ مانند خرید انواع کالا و همچنین استفاده از اجناس مختلف، به طور مستمر تاثیر گذار باشد.

تاثیر رنگ

شاید شما هم به این مسئله توجه کرده باشید که چگونه رنگ یک لباس می‌تواند روی میزان فروش آن تاثیر بگذارد. یک رنگ خاص چگونه منجر به معروف و محبوب شدن برند یا نام تجاری شما خواهد شد؟

رنگ‌ها حتی در فضای مجازی نیز، تاثیر فوق‌العاده‌ای در میزان بازخوردها دارند. برای مثال رنگِ خاصِ آیکون یک اپلیکیشن می‌تواند باعث شود تا ما توجه بیشتری به آن داشته باشیم و تعداد دفعات بیشتری روی آن کلیک کنیم. بنابراین این روانشناسی رنگ است که روی تصمیمات هر شخص به منظور انجام هر فعالیتی تاثیر می‌گذارد.

علاوه بر تاثیر نامحسوسی که رنگ‌ها بر روحیات انسان می‌گذارند، اطلاع از معنی هر رنگ، می‌تواند در انتخاب بهترین رنگ برای هر فعالیت شما تاثیرگذار باشد. شما با دانستن معنای بخصوص هر رنگ؛ می‌توانید ارتباط میان آن‌ها را با مسائلی همچون نوع تربیت، جنس، محل زندگی، فرهنگ و ارزش‌های زندگی هر فرد، کشف کرده و با توجه به این خصوصیات؛ به شکلی هوشمندانه و کارآمد از انواع رنگ‌ها در کسب و کار خود استفاده نمایید.

البته که به جز رنگ، عوامل دیگری نیز در محقق شدن موفقیت شما، موثر هستند. اما می‌توان گفت، با توجه کردن و اهمیت دادن به روانشناسی رنگ؛ در هر گام از مسیر کاری‌تان، تا ۵۰ درصد از راه را پیموده‌اید.

دلایل اهمیت روانشناسی رنگ‌ها

شاید شما هم این اصطلاح را شنیده باشید که می‌گوید:

رنگ به زبانی سخن می‌گوید که هیچ کس قادر به تکرار آن نیست!

برانگیخته شدن احساس و ترغیب مخاطب

در اصل این اصطلاح به این معناست که؛ رنگ‌ها می‌توانند احساسات ما را درگیر کنند. و از این طریق، در ترغیب ما در استفاده از خدمات یا خرید محصولات مختلف تاثیرگذار باشند. هر رنگ، باعث برانگیخته شدن احساس خاصی در وجود ما خواهد شد؛ و این هیچ ربطی به نوع برقراری ارتباط ندارد. چه پای یک محصول در میان باشد، چه طراحی یک لوگو برای یک برند خاص. در هر حال، انتخاب رنگ مناسب در بازاریابی و تبلیغات؛ موجب دیده شدن بیشتر برند شما در بازار رقابت خواهد شد.

جذب توجه درصد بیشتری از مخاطبان

یکی دیگر از دلایل اهمیت روان شناسی رنگ‌ها این است که؛ شما با هر انتخاب هوشمندانه و استراتژیک رنگ‌، این امکان را برای مجموعه‌ی خود فراهم می‌کنید؛ که بتواند توجه درصد بیشتری از مخاطبان را به سمت محصولاتتان جلب کرده و گوی سبقت را از دیگر رقبای خود بربایید.

افزایش بازدهی

پس می‌توان نتیجه گرفت که؛ اصولاً شناخت صحیح رنگ‌ها و آشنایی با علم روانشناسی آنها، تا حد زیادی در افزایش بازدهی شما در حوزه‌ی بازاریابی و معرفی برندتان به مشتریان بالقوه تاثیر دارد. البته گفتنی است که برعکس همین موضوع هم امکان‌پذیر خواهد بود.

طراحی، تولید و ارائه‌ی محصولات با توجه به اهداف تجاری

از دیگر دلایل اهمیت روانشناسی رنگ‌ها این است که؛ می‌توان با تسلط بر آن، در فرایند طراحی، تولید و ارائه‌ی محصولات و خدمات، تمامی جوانب را به طور دقیق مورد بررسی قرار داد. به همین خاطر است که اکثر بازاریاب‌ها، با این علم جذاب و کاربردی، آشنا هستند.

یک بازاریاب‌ حرفه‌ای می‌داند که هر رنگ‌ چه تاثیری روی افراد می‌گذارد. از این رو، قادر است از قدرت رنگ‌ها و همچنین معنای آن‌ها، در راستای رسیدن به اهداف تجاری و اقتصادی‌شان استفاده کند. با به کارگیری اصولی و مناسب رنگ‌ها در تولید و ارائه محصولات؛ می‌توان بر روی تصمیم‌گیری مشتریان، در هنگام انتخاب یک کالا تاثیر گذاشت. به همین دلیل، شما به هیچ عنوان نمی‌توانید به راحتی از این موضوع چشم‌پوشی کنید. بنابراین اگر شغل شما مربوط به حوزه‌ی بازاریابی است، یا حتی به فکر پیشرفت و رونق کسب و کار خود هستید، از جادوی رنگ‌ها غافل نشوید.

قدرت رنگ

اصولا نقش رنگ‌ها در تبلیغات و بازاریابی، بسیار پررنگ است. این قدرت رنگ است که ما را متقاعد می‌کند که یک کالا نسبت به دیگر محصولات برتری دارد. برای مثال وقتی شما برای خرید یک میوه به میوه فروشی می‌روید؛ قاعدتا میوه‌ای را انتخاب می‌کنید که رنگ و لعاب بهتر و درخشندگی بیشتری داشته باشد. چرا که رنگ درخشان‌تر نشان دهنده‌ی تازگی و شادابی میوه خواهد بود. حتی در مقوله‌ی تولید دارو نیز، رنگ‌ها نقش بسیار تعیین کننده‌ای دارند.

انتخاب رنگ مناسب دارو در احساس بیمار نسبت به آن؛ یعنی در تاثیرگذار کردن و یا بی‌اثر کردن آن، می‌تواند موثر باشد. اگر دقت کرده باشید، می‌دانید که تولیدکنندگان دارو به منظور تاثیرگذاری بیشتر از طیف رنگ‌های سرد مثل آبی، برای قرص‌های خواب‌آور؛ و برای بالابردن انرژی یا تحریک بیمار از طریق قرص از طیف رنگ‌های گرم مثل زرد یا قرمز استفاده می‌کنند. این موضوع باعث شده تا اهمیت رنگ‌ها در دنیای پزشکی بیش از پیش مورد توجه داروسازان و پزشکان قرار بگیرد.

آمار

طبق آماری که کارشناسان درباره میزان اهمیت رنگ‌ها بر نظرات و انتخاب مشتریان به دست آورده‌اند؛ می‌توان این طور برداشت کرد که بالای ۸۵ درصد از مصرف کنندگان، رنگ محصول را به عنوان اولین علت انتخاب و در مرحله‌ی بعد، خریدن آن عنوان کرده‌اند.

افزون بر این، نزدیک به ۹۰ درصد از تصمیم‌گیری‌ها درباره‌ی محصولات، فقط بر اساس رنگ‌ آن‌ها است.

رنگ‌ها در طراحی وب سایت

رنگ‌ها در طراحی وب سایت نیز نقش فوق‌العاده پر رنگی را ایفا می‌کنند؛ به گفته پژوهشگرانِ حوزه‌ی روان‌شناسی رنگ، ۴۲ درصد از کاربران و مخاطبان، تفکر خود، نسبت به سایت و محتوای آن را بر اساس رنگ و نحوه‌ی طراحی وب سایت، شکل می‌دهند.

طی یک تحقیق دیگر، مشخص شد که در ۵۲ درصد مواقع، انتخاب یک رنگ نامناسب و ضعیف و همچنین سایر موارد طراحی دارای جذابیت کمتر؛ به یک مخاطب این نکته را یادآوری می‌کند که هرگز به سایت برنگردد.

پس طبق این آمار می‌توان نتیجه گرفت که رنگ، بیش‌تر از هر عامل دیگری بر نظر مصرف کنندگان و کاربران تاثیرگذار بوده و به همین دلیل نیز، از اهمیت ویژه‌ای در بازاریابی و تبلیغات برخوردار خواهد بود.

روانشناسی رنگ‌ها و ارتباط با خریداران

در قسمت قبلی درباره‌ی اهمیت روانشناسی رنگ‌ها و تاثیر آن بر روی بازاریابی، تبلیغات و طراحی سایت گفتیم. اما چالش اصلی ما مربوط به مبحث روان‌شناسی رنگ‌‌هایی است که باعث می‌شود بتوانید با خریداران خود ارتباط برقرار کرده و صحبت کنید.

البته بسیاری از ما، با روانشناسی رنگ‌ها تا حدودی آشنا هستیم؛ برای مثال ممکن است مفاهیم اولیه‌ی‌ رنگ‌ها همچون قرمز به معنای شور، شوق و انرژی، یا رنگ سفید به معنای صلح یا پاکیزگی را بدانیم، اما این آگاهی اندک تنها بخش بسیار کوچکی از راه پر پیچ و خمِ علم روانشناسی رنگ‌ها به شمار می‌رود. البته که ما با همین دانش اندک نیز می‌توانیم به تأثیر رنگ‌ها بر نحوه‌ی رفتار، تفکر یا نوع احساسات خریداران نسبت به یک کالا پی ببریم.

ارتباطات برخی رنگ‌ها با رفتارهای مختلف افراد

برای مثال پژوهشگران، طی تحقیقاتی متوجه ارتباطاتی میان برخی رنگ‌ها مانند قرمز، آبی درباری(سلطنتی)، مشکی و نارنجی با رفتارهای مختلف افراد شدند که این ترکیب‌های رنگی به آسانی، قادر هستند بر روی انگیزه خریداران تاثیر گذار باشند. همچنین هنگامی که شما به دنبال جذب و شکار مشتریان جدید هستید، می‌توانید از رنگ‌هایی مثل کله غازی یا آبی سیر استفاده کنید. رنگ‌هایی که نسبت به دیگر رنگ‌ها روشن‌تر یا خنثی‌تر هستند مثل رنگ‌های پاستلی (صورتی، سبز، آبی، یاسی و…) نیز باعث می‌شوند احساسات افراد برانگیخته شود.

گفتنی است، استفاده از رنگ‌های روشن، می‌تواند احساس ارتباط با لباس‌های سنتی و قدیمی را به شخص منتقل کند. پس بر همین اساس، می‌توان دریافت که طبق علم روانشناسی رنگ‌ها، برخی رنگ‌ها مثل قهوه‌ای یا زرشکی انتخاب خوبی برای بسته‌بندی محصولات تازه نیست؛ چرا که اصولا چنین رنگ‌هایی، این حس را به مخاطب منتقل می‌کنند که گویی محصولات تازگی نداشته و به نوعی فاسد شده‌اند.

آیا رنگ‌ها روی بدن انسان تاثیر می‌گذارند؟

آزمایشات و مطالعات پزشکی مختلفی روی افراد گوناگون به خوبی نشان دهنده‌ی این است که انواع رنگ‌ها قابلیت اثر گذاری بر روی بدن انسان و همچنین عملکرد و نحوه‌ی رفتار او را دارا است.

رنگ‌های گرم

به عنوان مثال رنگی مانند رنگ‌های دارای تن قرمز می‌تواند به راحتی روی ضربان قلب تاثیر گذاشته و باعث افزایش فشار خون شود.

رنگ‌های سرد

رنگ‌های دارای تن سرد، همچون رنگ آبی دقیقا عکس این کار را انجام می‌دهد؛ یعنی همزمان باعث کاهش و پایین آمدن فشار خون و ضربان قلب خواهد شد.

تاثیر رنگ‌ها در روز و شب بر روی بدن انسان

همچنین آزمایشات دیگری، تحت عنوان تاثیر رنگ‌ها در روز و شب بر روی بدن انسان نیز صورت گرفت که نتایج جذابی را در پی داشت؛ نتایج نشان داد که رنگ‌های تیره در شب، موجب پایین آمدن متابولیسم یا سوخت و ساز بدن می‌شوند؛ به همین خاطر، انسان در انتهای شب، احساس خستگی و خواب‌آلودگی کرده و سعی می‌کند که دست از فعالیت‌های نیازمند انرژی زیاد بکشد.

در مقابل اما، رنگ‌های روشن در روز، سوخت و ساز بدن را تا حد زیادی بالا برده و سبب می‌شود تا فرد انرژی مورد نیاز برای انجام فعالیت‌ها را کسب کند. بنابراین می‌توان گفت رنگ‌های تیره باعث ایجاد آرامش و موجب پایین آمدن انرژی و رنگ‌های روشن نیز، سبب ایجاد انرژی و بالا رفتن تحرک و نیروی کار می‌شوند.

حال که تا حدودی با تعریف روانشناسی رنگ‌ها و تاثیر آن بر روی بدن انسان آشنا شدیم، نوبت این است که بیشتر درباره معانی و فلسفه رنگ‌ها بدانیم و بفهمیم که چگونه می‌توان با استفاده از یک رنگ خاص، تاثیر مورد نظر خود را روی مشتریان و کاربران خود گذاشت!؟

روانشناسی انواع رنگ‌ها

هنرمندان و طراحان داخلی، همیشه بر این باورند که رنگ‌ها می‌توانند به طرز چشمگیری بر احساسات و هیجانات و خلق و خوی افراد تاثیر بگذارند. یکی از مطرح‌ترین این هنرمندان، پابلو پیکاسو بود. او اعتقاد داشت که: رنگ‌ها همچون خصوصیات و ویژگی‌های انسان‌ها بر اثر تغییر شرایط و عواطف به وجود می‌آیند و بر تغییر عواطف نیز اثر می‌گذارند. می‌توانیم بگوییم رنگ در ادراک آدمی از شرایط موجود نقش دارد. همچنین داشته‌ها نشان دهنده‌ی ارتباط بسیار نزدیک ویژگی‌های فیزیولوژیکی بدن انسان با ترکیبات مختلف رنگ‌ها هستند.

البته این نکته نباید فراموش شود که معنای هر رنگ ممکن است در موقعیت‌های جغرافیایی مختلف، متغیر باشد؛ مثلا رنگ سفید که در کشور ما و بسیاری از کشورهای غربی، نماد پاکی، صلح و بی‌گناهی است، در کشورهای شرقی، می‌تواند نشان‌ دهنده‌ی سوگواری و غم باشد. در ادامه مقاله، با روانشناسی هر رنگ بیشتر آشنا خواهیم شد.

۱) رنگ سیاه یا مشکی:

روانشناسی رنگ سیاه یا مشکی

رنگ سیاه یا مشکی

رنگ سیاه یا مشکی، از لحاظ فنی به معنی نبود رنگ است؛ اما در برخی منابع به عنوان رنگی که قدرتمند باشد نیز، به کار می‌رود.

دانشمند آلمانی تبار، هرمان فون هلمهولتز ( Hermann von Helmholtz ) درباره این رنگ عنوان می‌کند:

“رنگ سیاه، احساسی واقعی و اصیل دارد؛ حتی اگر به دلیل نبود نور به وجود آمده باشد. این رنگ حس دارد و این حس، در تضاد کامل با نبود احساسات است. قدرت این رنگ به قدری زیاد است که می‌تواند همه نورها را در طیف رنگی خود بکشاند.”

رنگ سیاه، نماد چیست؟

در اغلب فرهنگ‌ها، از سیاه یا مشکی به عنوان نشانه‌ای از تهدید، ترس یا شر استفاده می‌شود. بسیاری از طراحان و هنرمندان معتقدند این کلیشه‌ها، موجب محدود کردن هنر خواهد شد؛ بنابراین رنگ سیاه، به عنوان نمادی از قدرت نیز بسیار محبوب است.

همچنین گذشتگان ما بر این باور بودند که سیاه، رنگی بدیمن است و به همین علت نیز، از آن برای توصیف شخصیت‌های منفی یا خیانت‌کار همچون شیاطین و هیولا‌ها استفاده می‌کردند. هنوز هم عده‌ای از افراد معتقدند که استفاده از رنگ سیاه ارتباط مستقیمی با جادوگری دارد.

همان‌طور که همه‌ی ما می‌دانیم در بسیاری از فرهنگ‌ها، رنگ سیاه یا مشکی همواره با مرگ، سوگواری و همچنین با احساساتی از قبیل ناراحتی، تمایلات جنسی، تشریفات و یا اغوا همراه است.

البته در تمدن‌هایی همچون مصر باستان، رنگ مشکی نشانگر شادی، زندگی و تولد دوباره بود. افزون بر این، یکی از پرطرفدار‌ترین نظریه‌ها در دنیای مد، این است که رنگ مشکی، ویژگی لاغر کنندگی داشته و به همین علت می‌تواند در صنعت مد بسیار پرکاربرد باشد.

رنگ سیاه، در دنیای مدرن

در دنیای مدرن و امروزی اما رنگ سیاه، طیف رنگی تقریبا سردی را در بر می‌گیرد. استفاده از چنین رنگی، نیازمند دقت فراوان است؛ چرا که در صورت استفاده‌ی ناصحیح از آن، محصول شما چهره‌ی زشتی به خود خواهد گرفت. در صورتی که شما به دنبال تولید یک محصول با یک تم بسیار ظریف و انرژی مثبت مثل عطرهای زنانه یا شمع‌های تزیینی هستید، بهتر است سراغ رنگ مشکی نروید. اما انتخاب رنگ مشکی برای فضاهایی مانند باشگاه‌های ورزشی، که عموما معنی قدرت داشته و بسیار پر انرژی‌اند، بسیار مناسب است.

ما می‌توانیم از کلمه‌ی سیاه برای منفی کردن آنچه سعی در بیان آن داریم، استفاده کنیم. تعدادی از کاربردهای رنگ سیاه در ادبیات: مرگ سیاه، گربه سیاه، سیاهه، بازار سیاه و…

برندهایی که از رنگ سیاه استفاده کرده‌اند

بسیاری از برندها و نام‌های تجاری در سرتاسر دنیا رنگ سیاه را در طراحی لوگوهایشان، به کار می‌برند. کمپانی‌هایی مثل نایکی (nike) یا شنل (chanel) نیز از این قاعده مستثنا نبوده و برای لوگوی خود رنگ مشکی را انتخاب کرده‌اند.

طراحان اغلب سعی می‌کنند تا برای تایپ و طراحی متون و تصاویر از رنگ مشکی استفاده کنند؛ چرا که رنگ مشکی از هر رنگ دیگری تقریبا پررنگ‌تر است و به طور کامل دیده می‌شود و خوانا است. همچنین بعضی از شرکت‌ها برای جلب توجه بیشتری از لوگوها و تصاویر سیاه و سفید یا آیکون‌های مشکی برای برنامه‌ها و سایتشان استفاده می‌کنند.

تداعی‌های رنگ مشکی

در این بخش از مقاله، تعدادی از تداعی‌های رنگ مشکی را عنوان خواهیم کرد:

تشریفات، تاریکی، تمایلات جنسی، کنترل، جادو، عرفان، ظرافت

 

۲) رنگ سفید:

روانشناسی رنگ سفید

رنگ سفید

رنگ سفید، اغلب اوقات، القا کننده‌ی احساس صلح، پاک بودن و شفافیت به مخاطبان خود است‌؛ حتی می‌توان آن را برای باور‌پذیر کردن حس تازگی نیز به کار برد. البته بایستی میزان استفاده از رنگ‌ سفید را کنترل ‌کرد؛ چرا که امکان دارد در مواردی مخاطب احساس پوچی و تهی بودن را از این رنگ دریافت کند.

مخاطبان عموما از رنگ سفید، به عنوان خنثی‌ترین رنگ یاد می‌کنند؛ روانشناسان رنگ معتقدند که این رنگ، به دلیل روشنایی زیاد علاوه بر حس خلا، می‌تواند احساساتی مانند آرامش، طراوت و سادگی را در مخاطب ایجاد کند؛ بنابراین طراحان داخلی و متخصصین حوزه‌ی دکوراسیون از رنگ سفید، به منظور بزرگ‌تر نشان دادن فضا، بهره می‌برند. البته در صورت زیاده‌روی در استفاده از این رنگ، فضا بسیار خالی و غیردوستانه تلقی خواهد شد.

اگر دقت کرده باشید، اغلب پزشکان، پرستاران و کارمندان بیمارستان‌ها وکلینیک‌ها از روپوش سفید استفاده می‌کنند که به نوعی می‌تواند به بیماران این اطمینان را بدهد که در فضایی استریل و ضدعفونی شده حضور دارند. همچنین محیط‌هایی مثل بستنی فروشی‌ها از رنگ سفید برای رنگ دکور خود استفاده می‌کنند تا مردم برای رهایی از گرمای روز به آن مکان‌ها پناه ببرند.

رنگ سفید در فرهنگ‌های مختلف

رنگ سفید نیز مانند رنگ مشکی در فرهنگ‌ها و قومیت‌های مختلف، معانی گوناگونی دارد. پس می‌تواند زمینه‌ی پیدایش احساسات منفی و مثبت باشد؛ اگر از وجه مثبت نگاه کنیم، رنگ سفید مانند یک صفحه‌ی خالی است، یعنی همانقدر پاک، ساده، متواضع و فروتن. اما اگر بخواهیم از وجه منفی به آن نگاه کنیم همین رنگ، به شکل کاملا بی‌رحمی نماد خشکی، سردی و انزوا خواهد بود. پس با این اوصاف می‌توان گفت برداشت هر فرد از هر رنگ با فرهنگ غالبی که در محیط زندگی او وجود دارد، مرتبط است. مثلا در هندوستان، عزاداران برای شرکت در مراسم عزاداری، لباس‌هایی با رنگ سفید بر تن می‌کنند.

نطرسنجی‌ها درباره رنگ سفید

طبق پژوهش‌ها و نطرسنجی‌های متعددی که صورت گرفته است، قریب به ۲ درصد از آقایان و ۱ درصد از خانم‌ها به رنگ سفید علاقه‌مند هستند. اما حدود ۵ درصد آقایان و ۳ درصد خانم‌ها، هیچ علاقه‌ای به استفاده کردن از این رنگ ندارند.

رنگ سفید در طراحی وب سایت

اگر شما هم در زمینه‌ی طراحی وب سایت فعالیت دارید، می‌دانید که در این حوزه، رایج‌ترین گزینه برای طراحی انواع وب سایت، رنگ سفید است؛ چرا که با به کارگیری رنگ مشکی برای نوشته‌ها می‌توان شدید‌ترین تضاد رنگی را ایجاد کرد تا چشم بیننده برای خواندن آن سخته نشود.

همچنین بهترین پس زمینه برای عکاسی و یا فیلم‌برداری از محصولات و حتی چهره‌ها، پس زمینه‌ی سفید رنگ است.

برندهایی که از رنگ سفید استفاده کرده‌اند

برندهایی مانند Apple، ASOS و Adidas از رنگ سفید برای طراحی لوگوی شرکت استفاده کرده‌اند‌. به همین خاطر رنگ سفید در دنیای مدرن امروزی، یک رنگ شیک و گران‌قیمت محسوب می‌شود.

 

۳) رنگ قرمز:

روانشناسی رنگ قرمز

رنگ قرمز

قرمز؛ رنگی روشن، جذاب، پر جنب و جوش، پرانرژی، گرم و در عین حال پرطرفدار است.

این رنگ می‌تواند توجه درصد زیادی از مردم را به سرعت جلب کند؛ پس به همین علت در بازاریابی و مارکتینگ، نقش فوق‌العاده مهمی را ایفا می‌کند.

قرمز یک رنگ برانگیزنده‌ی احساس است؛ احساساتی همچون عشق، خطر، هیجان و اشتیاق.

تاثیر رنگ قرمز

اغلب کاربران در فضای مجازی می‌دانند که برخی از فروشگاه‌های آنلاین از رنگ‌هایی مثل قرمز یا سبز برای دکمه “سفارش محصول” استفاده می‌کنند که خود به نوعی مخاطب را به خرید محصول ترغیب می‌کند.

در دنیای واقعی نیز، نمونه‌های بسیاری از این مدل استراتژی‌ها دیده‌ایم. به عنوان مثال بسته‌بندی‌های قرمز محصولات خوراکی. این رنگ باعث می‌شود که شما فارغ از هر رده‌ی سنی، جلوی قفسه‌های خرید میخکوب شده و تصمیم به خرید محصولات بگیرید.

افزایش سوخت و ساز و فشار خون

رنگ قرمز باعث افزایش سوخت و ساز (متابولیسم) و فشار خون بینندگان می‌شود که به همین دلیل انتخاب مناسبی برای تم رستوران­‌دارها به شمار می‌رود؛ چون اشتهای مشتری با دیدن این رنگ، افزایش خواهد یافت.

برندهایی که از رنگ قرمز استفاده کرده‌اند

از برند‌ها و شرکت‌های معروفی که از رنگ قرمز در طراحی لوگوی خود استفاده کرده‌اند، می‌توان به یوتیوب، کوکاکولا یا مک دونالد اشاره نمود.

تحریک اشتها

حدس شما درست است؛ همانطور که گفتیم رنگ قرمز باعث تحریک اشتها می‌شود، پس به همین علت است که کوکاکولا و مک دونالد این رنگ را در طراحی لوگوی خود به کار گرفته‌اند.

به وجود آوردن حس خوشحالی

یوتیوب نیز که از رنگ قرمز در لوگوی خود استفاده کرده؛ دلیلش به وجود آوردن حس خوشحالی یا هیجان در کاربران است. هنگامی که مخاطب دکمه‌ی قرمز یوتیوب را می‌بیند، ناخودآگاه ترغیب شده و تصمیم می‌گیرد که ویدیوها را تماشا کند.

آمار

طبق آمار به دست آمده، نزدیک به ۷ درصد از مردان و ۹ درصد از زنان شیفته این رنگ بوده؛ اما تنها ۲ درصد آقایان از این رنگ در استایل خود استفاده می‌کنند. جالب است بدانید که اکثر بانوان به این رنگ علاقه دارند وبا حضور این رنگ در استایل خود هیچ مشکلی نخواهند داشت.

 

۴) رنگ آبی:

روانشناسی رنگ آبی

آبی

همه‌ی ما با رنگ آبی به یاد دریا و آسمان می‌افتیم. آبی می‌تواند احساساتی همچون استواری یا ثبات، هماهنگی، آرامش، صلح و یا اعتماد را در مخاطبان، القا کند. عده‌ای بر این باورند که آبی، تم سردی داشته و یک رنگ مردانه محسوب می‌شود؛ اما با گسترش فضای خرید و فروش، می‌توان به سادگی این نظر را رد کرد. چون بانوان نیز از این رنگ به وفور استفاده می‌کنند.

با وجود تمام این نظرات مثبت، بسیاری از افراد اما، مخالف چنین نظریه‌ای هستند و معتقدند که رنگ آبی می‌تواند احساسات منفی همچون سرما یا یخ زدگی افسردگی را به آن‌ها انتقال دهد.

تاثیر مثبت رنگ آبی

عده‌ای از مدیران سایت از رنگ آبی در طراحی قسمت‌های مختلف سایت مانند؛ صدور مجوز یا اعطای اعتبار سایت و ارسال رایگان محصولات استفاده می‌کنند. چرا ‌که این رنگ اعتماد را در نگاه بیننده برمی‌انگیزد.

اگر دقت کرده باشید، اغلب بانک‌ها، لوگوی آبی رنگ دارند؛ چون باعث انتقال حس قدرت و ثبات به مردم شده و این اطمینان را به آن‌ها می‌دهد که بانک‌، برای پول دریافتی، ارزش کافی قائل است. همچنین اداره‌های زیادی، این رنگ را در دکوراسیون داخلی دفاتر خود به کار می‌گیرند؛ تحقیقات نشان داده‌اند که رنگ آبی بازدهی کارکنان را در فضای کار افزایش می‌دهد.

برندهایی که از رنگ آبی استفاده کرده‌اند

تاکنون لوگوی شرکت‌ها وبرنامه‌های مختلفی همچون توییتر، فیسبوک یا اسکایپ، با رنگ آبی طراحی شده‌اند. علاوه بر این موارد، شرکت‌های والمارت (Walmart) و اورال بی‌(Oral B) هم آبی رنگ است. اورال بی، محصولات مرتبط با بهداشت دهان و دندان است. که دلیل این استفاده در لوگوی این شرکت، متقاعد کردن مشتریان و کاربران، برای اعتماد کردن به این برند است.

حس غم و اندوه

از طرف دیگر، این رنگ می‌تواند باعث به وجود آمدن حس غم و اندوه در فرد شود.

برای مثال اگر به تابلوهای دوره آبی پیکاسو دقت کنید؛ به راحتی می‌توانید حس تنهایی، غم و فراموشی را از این نقاشی‌ها، احساس کنید.

پزشکان تغذیه، از رنگ آبی در فرآیند کاهش اشتهای بیماران مبتلا به چاقی، بهره می‌برند. عموما رنگ آبی در کنار غذا، نشانه‌ای از فساد یا سمی بودن آن است. حتی می‌توان گفت به دلیل داشتن ویژگی آرامش بخشی این رنگ، از آن برای درمان بیماری‌های فشارخون، یا پایین آوردن تب استفاده می‌شود.

 

۵) رنگ زرد:

روانشناسی رنگ زرد

رنگ زرد

رنگ زرد، یک رنگ روشن تلقی شده که در دسته‌‌ی رنگ‌های گرم و پرانرژی قرار می‌گیرد‌.

در مواردی به دلیل اینکه درصد زیادی از نور را منعکس می‌کند، موجب خستگی چشم می‌شود؛ به همین خاطر معمولا کسانی که از نور زرد برای کاغذ یا صفحه نمایشگر استفاده می‌کنند؛ در صورت زیاده روی، به خشکی چشم، افتادگی پلک و چشم یا حتی کاهش بینایی مبتلا می‌شوند. برای جلوگیری از این آسیب، عینک‌های خاصی طراحی شده که نور زرد صفحه و محیط را خنثی می‌کند.

تاثیر رنگ زرد

به نظر می‌رسد که رنگ زرد، در به وجود آمدن احساس خشم، ناراحتی یا ناکامی موثر است. در صورت حضور در یک اتاق زرد رنگ، احتمال اینکه فرد بتواند خشم خود را کنترل کند؛ به شدت کاهش می‌یابد.

از طرفی، بسیاری از متخصصان معتقدند که این رنگ، همچون رنگ قرمز باعث افزایش سوخت و ساز بدن می‌شود.

رنگ زرد قادر است بیشترین میزان توجه را به خود جلب کند. بنابراین بهترین گزینه برای استفاده در تابلوهای هشدار از جمله تبلیغات حیاتی یا علائم راهنمایی و رانندگی به شمار می‌رود.

خوب است بدانید که مشتریانی که با رنگ زرد ارتباط خوبی برقرار می‌کنند؛ بسیار خوشبین بوده و نسبت به بقیه مشتریان استطاعت مالی بیشتری دارند.

برندهایی که از رنگ زرد استفاده کرده‌اند

برندهای معروف زیادی مانند فِراری (Ferrari) یا ایکیا (Ikea) از زرد در طراحی لوگوی خود بهره برده‌اند؛ که باعث شده تا مشتریان آن‌ها، احساس شادی، گرما، سبکی و یک زندگی پر از نشاط را از این طریق دریافت کنند.

 

۶) رنگ سبز:

روانشناسی رنگ سبز

رنگ سبز

سبز، یک رنگ سرد که معمولا یادآور آرامش و بلوغ است. در اصل این رنگ، می‌تواند به شکل طبیعی؛ باعث کاهش‌ فشار خون و ضربان قلب شود.

روانشناسان رنگ معتقدند که رنگ سبز، نشانگر طبیعت و جهان طبیعی است.  از آنجایی که طبیعت به طور نرمال موجب به وجود آمدن حس آرامش در انسان می‌شود؛ رنگ سبز نیز از این قاعده مستثنی نیست؛ و نمادی از آرامش، شانس، تازگی و سلامتی است. همچنین، کارشناسان دریافته‌اند که استفاده از این رنگ در نوشتار، توانایی خواندن آن را بهبود می‌بخشد.

تاثیر رنگ سبز

سبز، سبب کاهش استرس شده و به همین خاطر در ادارات و مدارس به وفور از آن استفاده می‌شود. چون کارمندان و دانش‌آموزان در محیط سبز رنگ، کمتر دچار اضطراب می‌شوند.

این رنگ، نماد توازن، رشد و هماهنگی است. البته که زیاده‌روی در استفاده از آن نتایجی عکس این خواهد داشت؛ زیرا به مخاطب احساساتی از جمله کسالت، رخوت و بی‌انرژی بودن را القا می‌کند. درصد علاقه‌ی زنان و مردان نسبت به رنگ سبز، برابر بوده و۱۴ درصد از افراد به این رنگ علاقه‌مندند.

برندهایی که از رنگ سبز استفاده کرده‌اند

به طور کلی، شرکت‌هایی که با طبیعت و فضای سبز ارتباط دارند، از این رنگ استفاده می‌کنند؛ برای مثال صنایع سنگین John Deere. این کمپانی، ماشین آلات و تجهیزات کشاورزی را در ابعاد بزرگ طراحی و تولید می‌کند.

 

جمع‌بندی

اهمیت تسلط بر دانش روانشناسی رنگ‌ها، اثبات شده و می‌تواند در رشد و توسعه‌ی کسب و کار و افزایش فروش شما موثر باشد.

از طریق رنگ‌ها، می‌توانید برندتان را به یک برند محبوب و معروف تبدیل کنید. هنگامی که شما روانشناسی رنگ‌ها را فرا بگیرید، می‌توانید از آن به نحو احسن بهره ببرید.

ما در این مقاله دریافتیم که هر رنگ فرکانس و انرژی مختص خود را دارد. به همین دلیل هر کدام تاثیر خاص خود را روی مخاطب می‌گذارد.

در دنیای مدرن امروزی روانشناسی رنگ در زندگی انسان‌ها از شخصیت شناسی گرفته تا برندینگ و بازاریابی، تاثیر خود را بر سلامت جسم و روح ما و حتی انتخاب‌های ما می‌گذارد.

بحث انتخاب رنگ مناسب، از نظر استراتژیک فراتر از چیزی است که به نظر می‌رسد. بنابراین نیاز است تا به طور آکادمیک، این علم را فرا گرفت؛ چون با هر اشتباه ممکن است درصد زیادی از مخاطبان خود را از دست بدهید.

0 نظر

ارسال نظر

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

سلام، نیاز به راهنمایی دارید؟
×
اگه قصد مهاجرت داری، قبلش حتماً یه سر به این سایت بزن!
مشاهده‌ی سایت