اینفو‌گرافیک چیست؟

توسط | اسفند 18, 1399 | بازاریابی, تولید محتوا | 0 نظر

7 دقیقه

دوستان همیشه همراه، در این مقاله قصد داریم در مورد اینفو‌گرافیک با شما صحبت کنیم. حتما در گوشه و کنار شهر، در ایستگاه‌ها یا داخل اتوبوس‌های مسافربری، قطارهای مترو و یا روی تابلوی اعلانات ادارات، مدارس و دانشگاه‌ها پوستر‌هایی را دیده‌اید. پوستر‌هایی که در مورد موضوعی خاص اطلاعات را در قالب تصاویر، نمودار و یا نقشه‌های گر‌افیکی به شما نشان داده و به دلیل جذابیت‌های بصری خود، در ذهن شما ماندگار شده‌اند.

مسلما اگر به شما یک متن طولانی خسته کننده بدهند که برای اطلاع یافتن از موضوعی آن را بخوانید، تاب و حوصله‌ی چنین کاری را نخواهید داشت، اما اگر همین مفاهیم و اطلاعات را در قالب یک پوستر با تصاویر گر‌افیکی در اختیار‌تان بگذارند، برای‌تان جذاب‌تر خواهد بود و احتمال خواندن آن بیشتر می‌شود. به این تصویر نوشته‌ها اینفو‌گرافیک می‌گویند.

تعریف اینفو‌گرافیک

کلمه‌ی اینفو‌گرافیک از ترکیب دو کلمه‌ی اینفو به معنی اطلاعات (information) و گرافیک (graphics) ساخته شده است و به معنای ارائه‌ی اطلاعات تصویری و دیداری است.

در واقع اینفو‌گرافیک، تکنیکی است که در آن، مطالب و اطلاعات در خصوص یک موضوع خاص در قالب تصاویر، آیکون‌ها و چارت و نمودارهای گر‌افیکی به مخاطب ارائه می‌شود تا فهم موضوعات و مطالب را برای او آسان‌تر کرده و به جذابیت آن بیا‌فزاید؛ در این صورت تاثیر‌گذاری آن نیز بیشتر شده و مطالب در ذهن خواننده نقش می‌بندد.

به اینفو‌گرافیک، گرافیک اطلاع رسان و اطلاع نگاشت نیز می‌گویند.

کاربرد

90 درصد اطلاعات دریافتی مغز ما به صورت دیداری و تصاویر است و به همین دلیل است که ما تصاویر را بسیار راحت‌تر و بهتر از مطالب به خاطر می‌آوریم. اینفو‌گرافیک نیز از همین موضوع استفاده کرده تا مطالب و اطلاعات را به وسیله‌ی تصاویر، در ذهن خوانندگان تثبیت کند. همان‌طور که پیش‌تر هم ارائه شد، جهت فهم آسان‌تر و جذابیت یک موضوع، از تکنیک اینفو‌گرافیک استفاده می‌شود، اما به طور کلی استفاده از آن را جهت مقاصد زیر می‌توان نام برد:

  • اطلاع رسانی سریع به مخاطبان
  • آموزش خوانندگان
  • ارائه‌ی حجم وسیعی از مطالب و اطلاعات در یک فضای کم
  • نقشه‌های مسیر‌یابی
  • بازگو کردن نتایج یک تحقیق یا پژوهش علمی

انواع اینفو‌گرافیک

اینفو‌گرافیک‌ها انواع مختلفی دارند و هر کدام برای هدف خاصی درست می‌شوند. در زیر چند نمونه از انواع اینفو‌گرافیک و کاربرد آن‌ها را با هم می‌خوانیم:

اینفو‌گرافیک اطلاع رسان/ لیست

در این نوع اینفو‌گرافیک، بیشتر از متن تشکیل شده است و توجه مخاطب را به نوشته‌ها و مطالب جلب می‌کنند و در آن از المان‌های تصویری و نقشه و چارت‌ها چندان استفاده نمی‌شود.

تایم لاین

از این نوع اینفو‌گرافیک که به شکل وقایع‌نگاری (کرونولوژی) است، برای نمایش سیر یک داستان یا زندگی یک شخص یا حوادث و رویدادهای مهم در گذر زمان استفاده می‌شود و وقایع مهم با آیکون‌های شماره‌گذاری شده مشخص می‌گردند.

مقایسه‌ای

از این نوع اینفو‌گرافیک برای نمایش مقایسه بین دو چیز ( محصول یا کالا)، دو شخص، دو اندیشه، دو سبک و… استفاده می‌شود. برای نمایش این مقایسه، از دو رنگ مختلف یا متضاد استفاده کرده و مزایا، معایب، شباهت‌ها، تفاوت‌ها و … را به خوبی نشان می‌دهند.

فلوچارت‌ها

این نوع اینفو‌گرافیک‌ها که به آن‌ها قالب درختی نیز گفته می‌شود، اطلاعات را به شکل فلو‌چارت به مخاطب نمایش می‌دهند؛ به عنوان مثال زمانی که بخواهند چگونگی کار کردن فرایند‌های خطی یا چرخه‌ای را در صنعت نشان داده یا تصمیمات، دستورات و نتایج را در یک نگاه به مخاطب ارائه کنند، از فلو‌چارت استفاده می‌کنند.

نمودارهای تلفیقی

همان‌طور که از نامش مشخص است؛ از تلفیق نمودارهای مختلف، اینفو‌گرافیک تلفیقی حاصل می‌شود. زمانی که بخواهیم آمار و اطلاعات زیادی را در قالب انواع نمودارهای میله‌ای، ستونی، دایره‌ای و … به مخاطب ارائه کنیم، از اینفو‌گرافیک‌های نموداری و تلفیقی استفاده می‌نمائیم.

نقشه‌ای (جغرافیایی)

این نوع اینفو‌گرافیک‌ها که به صورت نقشه‌های جغرافیایی هستند، برای مقایسه‌ی اطلاعات آماری در مناطق مختلف جغرافیایی استفاده می‌شوند؛ به عنوان مثال میزان همه‌گیری کرونا در کشورهای مختلف جهان، در قاره‌های مختلف یا در مناطق مختلف یک کشور.

هر منطقه یا کشور با رنگ مخصوصی مشخص شده و آمار و اطلاعات مربوط به آن با کد رنگی مخصوص به خود در راهنمای نقشه نشان داده می‌شود.

عکس محور یا عکس- گرافیک

اطلاعات به صورت عکس یا تصاویر با کیفیت به مخاطب ارائه می‌شود و از آنجا که از رنگ‌ها، جذابیت‌های بصری و تصاویر با کیفیت برای نمایش آن استفاده می‌شود، این مدل یکی از چشم‌نوازترین انواع اینفو‌گرافیک به شمار می‌آید.

چرا و چگونه

برای نمایش مراحل انجام یک کار یا ساخت و تولید یک محصول، استفاده می‌شود و روند شکل‌گیری آن را به خوبی نشان می‌دهد.

سلسله مراتبی

معمولا برای نمایش سلسله مراتب یک چیز از شکل هرم استفاده می‌شود. این نوع اینفو‌گرافیک‌ها سطوح مختلف را به مخاطب نشان می‌دهند؛ به عنوان مثال سطوح سازمانی، رده‌های سنی، سطوح اهمیت یا ضرورت یک چیز و ….

آناتومیک یا تشریحی

این نوع اینفو‌گرافیک، ساختار یک موضوع را بررسی و تشریح کرده یا نشان می‌دهد که چگونه کار می‌کند؛ در واقع اطلاعاتی راجع به بخش‌های مختلف یک موضوع به مخاطب عرضه می‌نماید. این امر در موضوعاتی مثل زیست‌شناسی و آناتومی بدن انسان، غذاها، معماری و … زیاد استفاده می‌شود؛ به عنوان مثال در یک اینفو‌گرافیک زیست‌شناسی، شمای کلی از بدن انسان را کشیده، قسمت‌های مختلف بدن را مشخص کرده و در کنار هر یک، عملکرد آن عضو را می‌نویسند.

رزومه‌های تصویری

امروزه بعضی افراد به جای ارائه‌ی رزومه‌های خشک متنی و نوشتاری، مایلند تا رزومه‌ی تصویری خود را برای کار‌فرمایان ارسال کنند. این رزومه‌های تصویری هم از انواع اینفو‌گرافیک هستند که در آن‌ها از تلفیق چند مدل برای نمایش اطلاعات فرد استفاده می‌شود؛ به عنوان مثال عکس‌ها و تصاویر، اعداد، چارت و نمودارها و ….

حال که با اینفو‌گرافیک و مهم‌ترین انواع آن آشنا شدید، از این به بعد بیشتر می‌توانید به ارزش و اهمیت آن در انتقال مفاهیم پی ببرید و می‌دانید که باید از کدام مدل آن استفاده کنید تا به مقاصد آموزشی خود برسید.

0 نظر

ارسال نظر

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

سلام، نیاز به راهنمایی دارید؟
×
اگه قصد مهاجرت داری، قبلش حتماً یه سر به این سایت بزن!
مشاهده‌ی سایت