وظایف یک حسابدار و مهارت‌های مورد نیاز آن

توسط | شهریور 22, 1401 | کسب و کار | 0 نظر

15 دقیقه

شاید خیلی از ما برای انتخاب شغل مایل بودیم یک حسابدار باشیم. چرا که در بین افراد فامیل، دوستان یا آشنایان کسانی را می‌دیدیم که در این رشته تحصیل‌کرده‌اند، در یک شرکت به کار حسابداری مشغول هستند و وضعیت مالی خیلی خوبی هم دارند. فکر می‌کردیم فقط با انتخاب این شغل می‌توان به درآمدی مکفی و مناسب دست پیدا کنیم؛ اما حقیقت اینجاست که تصورات ما همیشه فاصله‌ی زیادی تا واقعیت دارد و آن چه ما فکر می‌کنیم همیشه اصل ماجرا نیست.

حسابداری؛ از عناوین مهم شغلی

حسابداری مالی یک شرکت، در حقیقت یکی از عناوین بسیار مهم شغلی است؛ حسابدار مسئولیت کنترل و ثبت امور مالی یک شرکت را بر عهده دارد. این سمت کاری، در کنار اهمیت بسیار زیادی که دارد، مسئولیت‌های عدیده‌ای را هم برای فرد موردنظر ایجاد می‌کند. همان‌طور که حدس می‌زنید این منصب بسیار استرس‌آور و تنش‌زاست. چه‌بسا یک اشتباه کوچک از جانب حسابدار، هزینه‌های هنگفت و کلانی را به سازمان وارد کند.

شاید تعجب کنید و بپرسید چگونه چنین چیزی ممکن است؟

حسابداری؛ از مشاغل بسیار حساس

اصل ماجرا اینجاست که این شغل از مشاغل بسیار حساس جامعه محسوب می‌شود و به دلیل محاسبات و جزئیات فراوانی که در آن وجود دارد، تمرکز و دقت زیادی را می‌طلبد. شیوه‌ی انجام مسئولیت‌های این شغل به‌مرورزمان و در طول تاریخ تغییرات بسیار زیادی را به خود دیده است؛ به‌طوری‌که امروزه می‌توان گفت با طراحی نرم‌افزارهای حسابداری مختلف؛ سعی شده تا جای ممکن علاوه بر افزایش دقت و امنیت در ثبت و ضبط اطلاعات مالی، کمی هم از فشار کاری حسابدارها کم شود.

برای واردشدن به این بحث جالب و خواندنی بهتر آن است واژه‌های مربوط به این شاخه را تک‌تک توضیح داده و سپس وارد اصل ماجرا شویم.

حسابداری چیست؟

 به‌یقین می‌توان گفت حسابداری یک سیستم است که در آن روند جمع‌آوری داده و اطلاعات، طبقه‌بندی، ثبت، خلاصه‌کردن اطلاعات و همچنین تهیه‌ی گزارش‌های مالی و صورت‌های حسابداری در مدل‌ها و شکل‌های خاص انجام می‌گیرد. این کار برای این است تا افراد ذی‌نفع درون‌سازمانی مانند مدیران و یا برون‌سازمانی مانند بانک‌ها، مجمع‌عمومی سازمان موردنظر و یا مقامات مالیاتی بتوانند از این اطلاعات استفاده کنند.

حسابداری در واقع یک زبان مشترک بین حسابدارها است که به آن پروتکل می‌گویند. همان‌طور که می‌دانید زمانی که پای یک کسب‌وکار در میان باشد، متعاقباً هزینه‌ها و درآمدهایی هم وجود دارد که باید محاسباتی برای آن‌ها صورت بگیرد. این محاسبات در قالب حسابداری برای شرکت انجام می‌شود. در اصل می‌توان گفت: حسابداری زبان کسب‌وکارها است و در هر لحظه می‌تواند بیانگر وضعیت مالی و سلامتی آن سازمان باشد.

به بیان ساده‌تر می‌توان تاکید کرد که حسابداری همان زبان تجارت است. در واقع در این کار، لیست دقیقی از داده‌های مالی تهیه می‌شود و به تجزیه‌وتحلیل آن‌ها پرداخته می‌شود و در نهایت یک خروجی بسیار مناسب از کلیه‌ی فعالیت‌های شرکت ارائه می‌گردد. این گزارش بسیار ارزشمند است چرا که باعث می‌شود سرمایه‌گذاران و مدیران آن مجموعه تصمیمات درستی در مورد کسب‌وکار و آینده‌ی خود بگیرند.

حسابدار چه کسی است؟

 در واقع می‌توان گفت حسابدار فردی است که به نمایندگی از یک سازمان، معاملات تجاری را ثبت کرده و عملکرد شرکت را به مدیریت مجموعه گزارش می‌دهد. در دنیای امروز حسابدار بودن به معنای داشتن توانایی همکاری و برقراری ارتباط با افراد دیگر و مهارت‌های عالی حسابداری و حل مسئله است. در حقیقت یک حسابدار بر جریان پولی کسب‌وکار یا سازمان نظارت کرده و آن را ثبت می‌کند. در این حرفه مسئولیت و وظایف حسابدار بسیار متنوع‌تر از آن چیزی است که شما فکر می‌کنید.

مهارت‌های مورد نیاز:

در حقیقت این حرفه شامل طیف گسترده‌ای از وظایف و مسئولیت‌هاست. حسابداران باید دارای فاکتورهای مهم و کلیدی باشند؛ مثلاً اینکه آن‌ها باید به جزئیات توجه کرده و مهارت‌های مالی قوی و درک روشنی از اخلاق تجاری داشته باشند. البته خوب است بدانید که این شغل دارای چندین تخصص مختلف نیز هست.

تخصص‌های مورد نیاز

یک حسابدار باید تخصص‌هایی شامل توانایی تهیه‌ی اظهارنامه مالیاتی را داشته؛ و همچنین بتواند در مورد کلاهبرداری مالی تحقیق کند.

تخصص‌های یک حسابدار 

تخصص‌های یک حسابدار

چهار مهارت اساسی یک حسابدار

اگر شما هم در این شغل مشغول به کارید یا اینکه در آستانه‌ی انتخاب شغل هستید و تمایل دارید به این حرفه وارد شوید لازم است تا چهار مهارت اساسی و پایه‌ای را بیاموزید تا بتوانید وظایف خود را در این حرفه به نحو احسن انجام دهید. با ما همراه باشید و لذت خواندن ادامه‌ی این مقاله را از دست ندهید.

1- مهارت مدیریت زمان:

اکثر حسابدارها هم‌زمان بر روی چندین پروژه‌ی مالی کار می‌کنند و با چندین مشتری در یک‌زمان واحد در ارتباط هستند. یک حسابدار تیزهوش و منضبط باید بتواند با ایجاد تعادل بین دو کفه ترازو ساعت‌هایی را به انجام امور مالی مشتریان خود اختصاص داده و در کنار آن هم وقت کافی صرف انجام پروژه‌های مالی کند.

مدیریت زمان در این شغل حرف اول را می‌زند؛ چرا که یک حسابدار برای انجام پروژه‌های خود یک بازه زمانی در اختیار دارد و باید طبق همان بازه کارهای خود را تحویل بدهد.

2-  توانایی تفسیر داده‌ها و اطلاعات مالی:

یکی از مهم‌ترین فاکتورهایی که یک فرد در این حرفه باید داشته باشد؛ توانایی تفسیر داده‌های مالی، تجزیه‌وتحلیل آنها و تعامل بین آن دو اطلاعات با بخش‌های مختلف مجموعه است.

یک حسابدار هوشمند باید بتواند اطلاعات را به شکلی عینی تحلیل نماید و چالش‌هایی را که پیشروی سازمان است، شناسایی کند. در این مرحله می‌تواند بعد از اتخاذ یک رویکرد یک‌پارچه برای تهیه‌ی راه‌حل‌های مؤثر برای رفع مشکلات استفاده نماید.

3- مهارت ارتباطی:

شما باید بتوانید به‌عنوان یک متخصص حسابداری با دیگران تعامل خیلی خوبی برقرار کنید. البته ممکن است این افراد به اندازه‌ی خود شما از علم حسابداری و اعداد اطلاعات کافی نداشته باشند؛ بنابراین توصیه‌ی ما به شما این است که چه از طریق ایمیل چه از طریق تماس تلفنی و جلسات حضوری باید با دیگران در ارتباط باشید. یادتان باشد که انتقال اطلاعات به‌صورت مختصر و البته واضح، نشانگر حرفه‌ای بودن شماست و اعتبارتان را هم بالا می‌برد.

4- مهارت کار با اکسل:

برنامه‌ی اکسل به دلیل سهولت استفاده و ماهیت مستحکم و انعطاف‌پذیری که دارد، هنوز هم برنامه‌ای کاربردی برای بسیاری از حسابداران است. این برنامه برای یادگیری اصول و مفروضات حسابداری کاربرد بسیار زیادی دارد. می‌توان به قطعیت گفت که پتانسیل برنامه‌ی اکسل بی‌حدومرز است. با ایجاد هزاران فرمول بی‌نظیر می‌توان آن را در سیستم‌های مالی و اداری سازمان‌ها مورد استفاده قرارداد؛ بنابراین یک حسابدار زبده باید تاحدامکان از قابلیت‌های برنامه‌ی اکسل باخبر باشد و در امر حسابداری از آن استفاده کند.

برای حسابدار شدن چه تحصیلاتی باید داشته باشی؟

حال سؤال مهمی که در این بخش ممکن است مطرح شود این است که برای حسابدار شدن چه تحصیلاتی باید داشته باشیم و در چه رشته‌هایی لازم است فارغ‌التحصیل شده باشیم. برای پاسخ‌دادن به این سؤال و همچنین سؤالاتی از این دست تا انتهای مقاله با ما همراه باشید و لذت مطالعه‌ی باقی موارد را از دست ندهید.

افرادی که در رشته‌های زیر فارغ‌التحصیل شده‌اند می‌توانند به دنیای حسابداری قدم گذاشته و به‌مرور زمان به یک حسابدار ماهر تبدیل بشوند.

1- حسابداری:

کاملاً بدیهی است که افرادی که در این رشته تحصیل‌کرده‌اند شانس خیلی بیشتری برای ورود به این شغل خواهند داشت.

2- مدیریت:

البته نه مدیریت با هر گرایشی بلکه بیشتر مدیریت با گرایش‌های (بازرگانی، مالی، دولتی و صنعتی)

3- اقتصاد

بازار کار یک حسابدار

بازار کار یک حسابدار

بازار کار یک حسابدار چطور است؟

حقیقت امر اینجاست که فارغ‌التحصیلان در رشته‌های مذکور می‌توانند در کلیه مؤسسات و واحدهای تجاری اعم از خصوصی یا دولتی در شاخه‌های مختلف به‌عنوان حسابدار به کار مشغول بشوند.

وضعیت فعلی شغل حسابداری در جهان چگونه است؟

وب‌سایتی متعلق به کشور استرالیا در این باره مطلبی را بیان کرده است که از وضعیت این شغل در جهان خبر می‌دهد. فعالیت اصلی این وب‌سایت کاریابی است و در این مقاله شغل حسابداری را در سه دسته وسعت شغلی، آینده شغلی و میزان درآمد آن مورد بررسی قرار می‌دهد.

خوشبختانه می‌توان گفت: این وب‌سایت وسعت شغلی حسابداری را نسبت به مشاغل دیگر در بیشترین حد ممکن خود دانسته و اعلام کرده است که: 189100 فرصت شغلی فقط در ماه می 2017 برای این مورد وجود داشته است.

این وب‌سایت همچنین میزان درآمد این شغل را مقداری بیشتر از متوسط درآمد بقیه مشاغل اعلام نموده است. در مورد  آینده‌ی شغلی هم پیش‌بینی نموده که در 5 سال آینده یعنی ماه می 2022 فرصت‌های شغلی زیادی برای حسابداری وجود دارد که نسبت به بقیه مشاغل در بالاترین میزان خود است.

آینده شغلی

همه‌ی این اطلاعات نشان می‌دهد انتخاب این شغل از لحاظ میزان حقوق و درآمد، آینده شغلی و همچنین پیشرفت در کار مفید و سودمند خواهد بود و حتی می‌توان گفت که با ورود به این شغل نسبت به مشاغل دیگر شرایط بهتری هم خواهید داشت.

قبل از انتخاب شغل هر چند هم موردنظر و مورد علاقه‌ی ما باشد ساعت کاری برایمان اهمیت زیادی دارد. از این لحاظ که بدانیم آیا در این حرفه فرصت تفریح و استراحتی هم برایمان باقی می‌ماند یا همه روزهای هفته را باید بی‌وقفه کار کنیم بدون اینکه اندکی خوش بگذرانیم یا این‌که بتوانیم در دورهمی و مهمانی‌های خانوادگی شرکت کنیم.

ساعت و محل کار حسابدار؟

بیشتر حسابداران در شرکت‌ها و اداره‌ها کار می‌کنند. اگرچه بعضی از آن‌ها هم در منزل مشغول به کارند. می‌توان به این نکته اشاره داشت که بیشتر حسابدارها به‌صورت تمام‌وقت کار می‌کنند؛ البته در زمان‌های خاص و حساسی مثل ارائه اظهارنامه مالیاتی که در ایران با اوایل تابستان مصادف می‌شود یا در پایان سال یعنی اسفندماه، ساعات کاری آن‌ها به شکل قابل‌توجهی افزایش می‌یابد، مسئولیت‌ها و وظایفشان سنگین‌تر می‌شود و طبیعتاً فشار کاری بیشتری را نیز باید تحمل کنند.

ارتقا و پیشرفت:

شاید مایل باشید بدانید چگونه می‌توان در این کار پیشرفت کرد و به مدارج و مناصب بالاتر رسید؟

در واقع می‌توان گفت: رئیس حسابداری یا سرپرست حسابداری پس از گرفتن ارتقا؛ می‌تواند به مدیر مالی شرکت تبدیل شود؛ و با طرح ایده‌هایی به‌منظور سرمایه‌گذاری و کسب درآمد با مدیریت شرکت یا سازمان به اخذ تصمیمات مالی مهم بپردازد. از این لحاظ هم می‌توان این شغل را حرفه‌ای ارزشمند دانست که برای رشد و تعالی هم جا دارد.

وظایف کلی حسابداران

در پایان به وظایف یک حسابدار اشاره می‌کنیم تا عزیزان هر چه بیشتر با این وظایف آشنا بشوند. پس تا پایان مقاله کنار ما بمانید.

وظایف کلی حسابداران به‌صورت لیست‌وار:

  1. توانایی مدیریت مجوزها و کسب مهارت‌های سازمانی
  2. کسب مهارت‌های بین‌فردی و مهارت‌های ارتباطات
  3. مهارت در فناوری ارتباطات و اطلاعات
  4. توانایی تجزیه‌وتحلیل امور
  5. داشتن مهارت حل مسئله و رویکرد روش‌شناختی
  6. آماده‌کردن سرمایه‌ها و حساب دارایی‌ها
  7. جمع‌آوری، تجزیه‌وتحلیل اطلاعات مالی شرکت
  8. ارائه پیشنهادهای مالی با توجه به تحلیل‌های حسابداری
  9. خلاصه کردن وضعیت مالی فعلی با جمع‌آوری اطلاعات مربوط به آن
  10. تهیه گزارش‌ها ترازنامه، سود و زیان و سایر گزارش‌های مالی
  11. ارزیابی معاملات مالی از طریق میزان مالیاتی اسناد
  12. مهارت تطبیق‌دادن اختلافات مالی با جمع‌آوری و همچنین تجزیه‌وتحلیل اطلاعات حسابداری
  13. به‌دست‌آوردن اطلاعات مالی امن با تکمیل پشتیبان‌گیری از پایگاه‌داده
  14. تأیید، تخصیص، ارسال و ترتیب معاملات
  15. ارائه گزارش‌ها حسابداری آزاد بدون خطا و همچنین ارائه‌ی نتایج آن
  16. تجزیه‌وتحلیل اطلاعات مالی و ارائه‌ی صورت وضعیت مالی
  17. مشاوره در مدیریت و ارائه‌ی پشتیبانی فنی
  18. ارائه‌ی پیشنهاداتی برای تغییر در سیستم‌های حسابداری و روش‌های آن
  19. تهیه‌ی صورت‌های مالی و تولید بودجه با توجه به برنامه‌های سازمان
  20. ممیزهای خارجی و داخلی مستقیم برای اطمینان از انطباق حساب‌ها
  21. توسعه و ادغام سیاست‌های حسابداری و فرایندهای کسب‌وکار به‌منظور تقویت و حفظ کنترل‌های داخلی
  22. برقراری ارتباط مؤثر بین مشتریان و سازمان
  23. بررسی اظهارات بانکی و هماهنگی آن با رشته‌های کلیدی اصلی شرکت
  24. بررسی هزینه‌های ارسال شده توسط پرسنل
  25. حفظ کردن چشم‌انداز پرداخت‌های دریافتی از حساب‌های دریافتی و خروجی حساب‌های قابل پرداخت
  26. تجزیه‌وتحلیل داده‌های مالی جمع‌آوری شده جهت تعیین وضعیت مالی شرکت
  27. بررسی مهارت‌ها و توانایی‌های لازم در برنامه‌های نرم‌افزاری که برای سازمان‌دهی داده‌های مالی مورد استفاده قرار می‌گیرد.
  28. تولید گزارش‌ها مالی به‌منظور نشان‌دادن سود شرکت، سهام و جریان نقدی
  29. ارزیابی معاملات مالی به‌وسیله حسابرسی اسناد
  30. نظارت بر حسابداری با تهیه و بررسی سیاست‌ها و حفظ رویه‌ها
  31. پاسخ‌گویی به سؤالات پرسنل در بخش حسابداری
  32. حفظ امنیت مالی از طریق کنترل‌های داخلی حسابداری
  33. به‌روز کردن دانش فنی و حرفه‌ای با حضور در کارگاه‌های آموزشی
  34. بررسی نشریات حرفه‌ای، ایجاد شبکه‌های شخصی و همچنین شرکت در جوامع حرفه‌ای مربوط به حوزه حسابداری و شغلی مربوطه

سخن آخر

همان‌طور که ملاحظه کردید، دنیای وظایف و مسئولیت‌های یک حسابدار فراتر از تصورات ماست؛ بنابراین برای انتخاب این شغل به‌عنوان حرفه‌ی موردنظر خود، باید تمام جوانب را بسنجید و هوشمندانه عمل کنید.

اگر به این شغل علاقه دارید و از خواندن این مطلب لذت بردید؛ از شما دعوت می‌کنیم مقاله کمک حسابدار کیست؟ و چه وظایفی دارد؟ را نیز مطالعه کنید.

امید که هر کس بتواند به شغل موردنظر خویش دست یابد.

0 نظر

ارسال نظر

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

سلام، نیاز به راهنمایی دارید؟
×
اگه قصد مهاجرت داری، قبلش حتماً یه سر به این سایت بزن!
مشاهده‌ی سایت