مدیریت هزینه‌های زندگی

توسط | بهمن 4, 1399 | توسعه فردی | 0 نظر

10 دقیقه

یکی از مهم‌ترین و ضروری‌ترین کارهایی که هر کسی می‌بایست در زندگی خودش بلد باشد، مدیریت مالی و در واقع مدیریت هزینه‌های زندگی است. پول مهم است، زیرا تمامی کارها و خرید‌هایی که ما می‌کنیم و یا خدماتی که به ما ارائه می‌شود، با پول قابل انجام است؛ در واقع پول، مبنای تمام معاملات ماست، البته به دست آوردن پول، چندان هم آسان نیست و زحمت و تلاش زیادی می‌طلبد. ما برای کسب این پول، وقت و زمان‌مان را می‌گذاریم و در واقع عمر‌مان را صرف می‌کنیم، پس نگهداری از پول هم مانند به دست آوردن آن امری ضروری و با ‌اهمیت است. گاهی در زندگی، پولی که بابت کاری دریافت می‌کنیم، متناسب با زحمتی که برای آن می‌کشیم نیست. گاهی هم اتفاق می‌افتد که درآمد ما پاسخ‌گوی همه‌ی هزینه‌های زندگی ما نخواهد بود. به نظر شما در این گونه موارد چه باید بکنیم؟

بهترین راه این است: پولی که به دست می‌آوریم و در واقع درآمد‌مان است را مدیریت کنیم. این مدیریت کردن، یعنی این که به اندازه خرج کنیم، پس‌انداز داشته باشیم و به اندازه برای مخارج ضروری زندگی‌مان هزینه کنیم تا در آینده، کم‌تر با مشکلات مالی روبه‌رو شویم. به تمامی این اقدامات، ” مدیریت هزینه‌های زندگی ” می‌گوییم. این روزها که با افزایش سرسام آور هزینه‌ها، تورم، گرانی و بالارفتن قیمت‌ها مواجه هستیم، ضرورت مدیریت مخارج زندگی برای‌مان بیشتر هم نمایان می‌شود. باید توجه کنیم که بودجه‌ی ما با هر شغل و هر سطح درآمدی که داریم، محدود است، پس باید درآمد‌مان را طوری تنظیم کنیم که بتوانیم این بودجه را تا پایان ماه برسانیم.

در این مقاله، نکاتی را با شما در میان می‌گذاریم که با رعایت کردن آن‌ها بتوانید مدیریت بهتری نسبت به هزینه‌های زندگی خود داشته باشید، پس ادامه‌ی مطلب را از دست ندهید.

اقداماتی برای مدیریت هزینه‌های زندگی

قبل از هر چیز باید بگوییم: مدیریت کردن هزینه‌ها در زندگی همیشه خوب است، اما رعایت موارد ذیل در شرایطی که شما در تنگنای مالی هستید و یا در شرایط اقتصادی سختی قرار دارید، برای شما کاربردی‌تر خواهد بود.

1_ هزینه‌ها و مخارج ماهانه‌ی خود را بشناسید

قدم اول برای مدیریت هزینه‌های‌تان، این است که شما بدانید در طول یک ماه چه مخارجی دارید و چه هزینه‌هایی باید بابت آن‌ها بپردازید؛ به این منظور، بهتر است لیستی تهیه کنید و تمامی هزینه‌ها را در آن یادداشت کنید؛ مثلا کرایه خانه، هزینه‌ی رفت و آمد تا محل کار، مواد مصرفی و خوراکی منزل، پول آب و برق و گاز و تلفن، شهریه‌ی دانشگاه، تعمیر وسایل خراب و …. .

به یاد داشته باشید که بعضی هزینه‌ها ثابت هستند و همیشه مبلغ مشخصی دارند که هر ماه تکرار می‌شود، مثل کرایه خانه؛ بعضی هزینه‌ها هم متغیر و یا موقتی هستند، یعنی جزو هزینه‌های همیشگی شما نخواهند بود؛ مانند تعمیر یخچال، پس حواس‌تان به این موارد باشد. این لیست کردن مخارج در هر ماه، دو فایده دارد: اول اینکه سردرگم نمی‌شوید و می‌دانید که چه خرج‌هایی می‌کنید و در ماه آینده درآمد‌تان قرار است صرف چه چیزهایی شود، دوم اینکه برنامه‌ریزی می‌کنید تا بتوانید از صرف هزینه‌های غیر ضروری جلوگیری کنید.

2_ نیازهای‌تان را اولویت بندی کنید

مسلما شما در هر ماه، نیازهایی دارید که باید برای رفع‌شان اقدام کنید، اما حتما می‌دانید که بعضی از آن‌ها ضروری نیستند، پس نیازهای‌تان را اولویت بندی کنید و آن‌ها که فوری و مهم‌تر هستند را در اول لیست‌تان قرار دهید، یعنی ابتدا برای آن‌ها هزینه کنید. شاید بعضی مخارج، بعد از چند روز برای شما غیر‌ضروری و غیر لازم جلوه کند و کلا از خرید آن‌ها پشیمان شوید؛ نتیجه اینکه برای خرید عجله نکنید.

3_ منابع درآمدی جدیدی برای خود خلق کنید

اگر شما تنها یک شغل ثابت دارید، با این روند افزایش قیمت‌ها زمان آن رسیده که به شغل دوم فکر کنید. اگر می‌گویید وقت و انرژی کافی برای شغل دوم ندارید، می‌توانید از فعالیتی شروع کنید که از انجام آن لذت می‌برید؛ چون این‌گونه، کار برای شما راحت‌تر خواهد بود. یک کار هنری یا ساخت یک دستسازه و سپس فروش آن می‌تواند شروع خوبی برای کسب و کار جدید‌تان باشد. در کنارش به کسب و کارهای آنلاین هم فکر کنید. تولید محتوا، انجام کارهای گرافیکی، تایپ و … گزینه های جالبی هستند.

4_ در خریدهای‌تان تدبیر داشته باشید

منظور ما از داشتن تدبیر، این است که هنگام خرید به بعضی مسائل توجه کرده و با رعایت ترفند‌هایی از خرج های غیر فوری و غیر ضروری اجتناب کنید. در اینجا با ذکر چند مثال، این موضوع را برای شما شرح می‌دهیم:

  • اگر چیزی لازم دارید، سعی کنید در زمان حراج فروشگاه‌ها خرید کنید.
  • اگر برای خرید پوشاک، همیشه از برند‌های گران قیمت خارجی خرید می‌کردید، حالا بهتر است جور دیگری بیندیشید و به اجناس با‌کیفیت و مشابه داخلی هم اعتماد کنید.
  • زمانی که به فروشگاه‌های زنجیره‌ای می‌روید، حتما لیست خرید داشته باشید تا طبق آن پیش رفته و از خرید اقلام غیر‌ضروری جلوگیری کنید.
  • مد و فشن، مدام در حال تغییر و گذر است. از خرید جنس گران قیمتی که به تازگی مد شده است بپرهیزید، چون پس از چند ماه، دوباره مد و ترند جدیدی به بازار می‌آید و شما از آن چه خریده‌اید، دل‌زده و خسته می‌شوید.
  • پرداخت‌های‌تان را به جای کارت عابر، با پول نقد انجام دهید. چرا این ‌را می‌گوییم؟ چون زمانی که با هر خریدی حجم پول‌های داخل کیف‌تان کم و کمتر می‌شود، متوجه آن شده، اهمیت پول را بیشتر درک کرده و اضافه‌تر خرید نمی‌کنید.
  • اگر در شرایط سخت مالی بودید و وسیله‌ای غیر ضروری یا بسیار گران قیمت خریدید، جریمه‌ای کوچک برای خودتان در نظر بگیرید و خود را تنبیه کنید؛ مثلا جریمه می‌تواند این باشد که برای دو ماه برای خودتان هیچ چیز جدیدی نخرید.
  • اگر عاشق کتاب خواندن هستید، به جای خرید کتاب‌های جدید، عضو کتابخانه شوید و از آن‌جا کتاب به امانت بگیرید.

5_ سرمایه‌گذاری کنید

انجام برخی کارها نه تنها هزینه نیست، بلکه یک نوع سرمایه‌گذاری است؛ مثلا شما در ابتدا قدری هزینه کرده و در یک دوره‌ی آموزشی شرکت می‌کنید، سپس آن قدر در آن زمینه تلاش و تمرین می‌کنید تا حرفه‌ای شوید. بعد از مدتی هم می‌توانید از هنری که آموختید یا علمی که یاد گرفتید، کسب درآمد کنید. آموزش، یک نوع سرمایه‌گذاری است.

شما حتی در بازارهای سرمایه (بازارمالی) مثل سهام و بورس، پول، طلا و مسکن و … هم می‌توانید سرمایه‌گذاری کنید؛ البته سرمایه‌گذاری در این زمینه‌ها تخصص و آگاهی می‌طلبد، پس اگر دانشی در این زمینه ندارید، توصیه می‌کنیم که بی‌گدار به آب نزنید تا با ضرر مالی مواجه نشوید.

6_ برای اتفاقات پیش بینی نشده، یک حساب پس‌انداز جداگانه داشته باشید

زندگی همیشه طبق روال پیش نمی‌رود. گاهی اتفاقات و حوادث پیش بینی نشده‌ای می‌افتد. خدای نکرده ممکن است بیمار شوید و نیاز به جراحی و درمان فوری پیدا کنید، ممکن است سفری اضطراری برای‌تان پیش بیاید، وسیله‌ای در منزل‌تان تعمیر فوری بخواهد، ماشین‌تان خراب شود و یا هر خرج ضروری دیگری برای شما پیش بیاید. برای این مواقع، بهتر است که یک حساب پس‌انداز جداگانه داشته باشید و هر ماه مبلغی به این حساب اضافه کنید تا در طی چندین ماه و حتی چندین سال، مبلغ قابل توجهی جمع شود. به این طریق می‌توانید در زمان اضطرار از آن استفاده نمایید و دیگر نیازی نخواهید داشت تا از کسی قرض کنید یا وام بگیرید.

7_ پس‌انداز داشته باشید

داشتن پس‌انداز در هر موقعیتی که هستید، برای شما ضروری است. اگر خودتان را ملزم کرده و هر ماه یک چهارم درآمد‌تان را پس‌انداز کنید، در آینده مبلغ قابل توجهی خواهید داشت.

همه‌ی مواردی که ما اشاره کردیم، اصولی هستند که شما با رعایت آن‌ها بتوانید بهتر زندگی کنید. بهتر زندگی کردن، همیشه به معنای خرید گران‌ترین چیزها و صرف هزینه‌های زیاد نیست. شما می‌توانید با هر سطح بودجه‌ و با همین درآمدی که اکنون دارید، یک زندگی خوب و مطلوب داشته باشید و از زندگی‌تان راضی باشید؛ در واقع این نکات برای این است که اگر در شرایط سخت مالی گرفتار شدید و یا با خطر ورشکستگی مواجه بودید، بدانید باید از کجا شروع کنید تا اوضاع مالی‌تان قابل کنترل شود.

این را هم یادتان باشد که به دست آوردن پول بیشتر و رسیدن به درآمد بالاتر، هدف بسیار خوبی است و همیشه باید برای آن تلاش کنید، چون به این طریق در زندگی رفاه بیشتری خواهید داشت. توصیه‌ی آخر این که: همیشه به فکر منابع درآمدی جدیدی باشید.

دانلود PDF مدیریت هزینه‌های زندگی

دانلود پاورپوینت مدیریت هزینه‌های زندگی

0 نظر

ارسال نظر

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

سلام، نیاز به راهنمایی دارید؟
×
اگه قصد مهاجرت داری، قبلش حتماً یه سر به این سایت بزن!
مشاهده‌ی سایت